Könyvajánló

Gyerekkönyv újdonságok – Könyvheti megjelenések

Habár még a Könyvfesztiválon beszerzett könyvújdonságokat olvassuk, hamarosan indul az Ünnepi Könyvhét, amelyre ismét fantasztikus gyermekkönyvekkel készülnek a kiadók. Ezekből szemezgettem, és gyűjtöttem össze a kedvenceimet.

dén az alábbi könyveket néztem ki, amit szeretnénk majd beszerezni, szerintem mindegyik csodaszép és érdekes olvasmánynak ígérkezik. Nyári szünidő eltöltésére tökéletesek lesznek.

Mindjárt az elején két olyan klasszikusnak is nevezhető könyvet szeretnék mutatni, melyek kisiskolásoknak szólnak és akár a bizonyítvány mellé is odatehetjük.

a_fiu_akit_elvarazsolt_a_zene-1.jpg

Mészöly Ágnes – Bertóthy Ágnes: A fiú, akit elvarázsolt a zene

Híres magyarok életét gyerekeknek, gyereknyelven bemutató életrajzi sorozatunk harmadik kötetében Bartók Béla élete tárul fel Mészöly Ágnes elbeszélésében, Bertóthy Ágnes illusztrációival. A sorozat mesés formában ismertet meg az 5–8 évesekkel olyan neves embereket, akik kitartásuk és lenyűgöző életútjuk miatt értékes példaképek lehetnek számukra. Korábban a kiadónál jelent meg Kertész Edina: A lány aki orvos akart lenni című könyve is, amelyet mi is nagyon szeretünk és minden kisiskolás lánnyal elolvastatnám.

(Mészöly Ágnes  – Bertóthy Ágnes: A fiú, akit elvarázsolt a zene, Naphegy Könyvkiadó Kft., 2019)

 

 

borito_3_kincskereso.jpgLackfi János – Rátkai Kornél: Kincskereső kisködmön

Lackfi János „újragombolta” Móra Ferenc kisködmönét: a tőle megszokott humoros stílusban, a mai nyelvre átültetve meséli újra az ismert történetet – ily módon megkönnyíti az alsós gyerekek számára a regény befogadását. A kötethez CD is tartozik, melyen Lackfi János dalszövegeit hallhatjuk az Apnoé zenekar előadásában. — Erre igazán kíváncsiak vagyunk, már csak a megzenésítés miatt is, szeretjük az ilyen jellegű gyerekkönyveket.

A könyv a Naphegy Kiadónál jelenik meg.

 

(Lackfi János – Rátkai Kornél: Kincskereső kisködmön, Naphegy Könyvkiadó Kft., 2019)

 

 

az_orrszarvu.jpg

Majoros Nóra: Az orrszarvú és a madarak

Egy magányos orrszarvú vándorol a szavannán. A társai szép lassan elfogytak mellőle, még az is lehet, hogy ő az utolsó. Ezért barátot keres, aki hasonló hozzá. Kalandozásai közben társául szegődik két nyűvágó madár. Vajon együtt sikerül-e igazi barátot találniuk az orrszarvúnak? Ezt a könyvet már volt alkalmam élőben is átlapozni, és tényleg csodaszépek az illusztrációi, a történet is nagyon kedves.

Illusztrálta: Paulovkin Boglárka, a könyv a Pagony Kiadónál jelenik meg.

(Majoros Nóra: Az orrszarvú és a madarak; Pozsonyi Pagony Kft., 2019)

Kép forrása: pagony.hu

 

Ezenkívül a kiadónál két olyan sorozatból is érkezik új rész, amit nagyon szeretünk, és nagyon sok korábbi rész meg van már nekünk.

kuflik.jpgDániel András: A kuflik és a pofavágóverseny

Egy őszi reggelen Bélabá arra ébred, hogy kiújult a makacs ugródudor-zsibbadása. Nem is csoda ebben az időben, amikor minden csupa lotymánc és szipony! Szegény Bélabá! Itt már csak az elhagyatott rét doktora segíthet… Neked reggelente mikor szoktak felébredni a pofavágóizmaid? És tudod-e, hogy a hajnali pofavágással nagyon kell vigyázni? – Nagyon kedveljük a szerző könyveit, egyszerűen szenzációs az a rengeteg humor, amit a lapjain találunk.

 

(Dániel András: A kuflik és a pofavágóverseny; Pozsonyi Pagony Kft. 2019)

Kép forrása: pagony.hu

 

 

maszat.jpg

Berg Judit: Maszat a repülőn

Maszat nagy útra készül. Londonba fog utazni repülővel, hogy meglátogassa az unokatestvérét, Kamillát. Még még sosem ült repülőn, és mindent rettentő izgalmasnak talál! – Maszat történeteit azért kedveljük nagyon, mert a gyerekek maximálisan bele tudják képzelni magukat a kisfiú mindennapjaiba és az átélt kalandokba. Ez a mesekönyv utazáshoz is jól jöhet.

(Berg Judit: Maszat a repülőn; Pozsonyi Pagony Kft., 2019)

Kép forrása: pagony.hu

 

ovodasok.jpgFiny Petra: Óvodások kézikönyve

Az ovikezdés nehéz dolog. Gyereknek és szülőnek egyaránt. Talán néha a szülőknek kicsit nehezebb is, hiszen ez az első elengedési lecke az életünkben. Jól jön ilyenkor egy jó barát. Netán egy könyvbarát. Az óvodások kézikönyve ilyesféle barátként működik. Nem oszt tanácsokat, nem okoskodik, szerényen a háttérbe húzódik, mégis biztos támaszként van mellettünk, és a legnehezebb pillanatokban mindig lehet rá számítani. Pont, mint egy plüsskedvencre. – Véleményem szerint azért is jók az ilyen jellegű mesék, mert az oviba készülő kisgyermeket fel lehet készíteni az óvodás mindennapokra. Mi is olvastunk korábban ilyeneket és biztos vagyok benne, hogy ezt is sokat forgatjuk majd.

(Finy Petra: Óvodások kézikönyve, Manó Könyvek Kiadó, 2019)

Kép forrása: manokonyvek.hu

 

a_zold_macska.jpg

Ruff Orsolya: A zöld macska és a titkos átjáró

Különös dolgok történnek a városban: titokzatos alak lopakodik a régiségboltban, Virág nagymamájához betörtek, egy öreg sün tűnik fel a házban, két gyerek rejtőzik egy nagy, zöld ládában, és valaki eltömítette gesztenyével a nagyi autójának kipufogóját. Hogy kerül ide a Hét Domb vidékéről egy menyét, és sikerül-e Zizinek, a talpraesett macskának hazajutnia, hogy megmentse az erdőt? — Ez valóban egy izgalmas meseregény, ráadásul ez már a második rész. Az első is izgalmakkal telített, így ebben a könyvben is erre számítunk. Kisiskolások szerintem nagyon fogják élvezni.

(Ruff Orsolya: A zöld macska és a titkos átjáró; Manó Könyvek Kiadó, 2019)

Kép forrása: manokonyvek.hu

 

Most is érdemes lesz tehát kilátogatni az immáron 90. alkalommal megrendezésre kerülő Könyvhétre (2019. június 13-17. Budapest, Dunakorzó), ugyanis a színes programok mellett kedvezményekkel is szokták várni a kiadók a vásárlókat.

A könyvhétre megjelenő gyerekkönyvek listája nem teljes, ez a szubjektív válogatásom, bővebb információt az Ünnepi Könyvhét, valamint a kiadók oldalán érhettek el.

Ha tetszett a bejegyzés nyomj egy like-ot vagy oszd meg másokkal is. Kövess Facebookon, valamint Instagramon is, hogy ne maradj le semmiről. Várlak Pinteresten is.