Könyvajánló

Rázódjatok vissza könyvekkel az iskolai mindennapokba

Az első iskolai héttel a hátunk mögött talán sikerült már valamennyire visszarázódni az iskolai mindennapokba, de azért a hosszú nyár után lehet kicsit nehezebb nekiállni a kötelezettségeknek.

Habár mi nem nagyon foglalkoztunk iskolai dolgokkal a nyáron, ugyanis azt vallom, hogy a nyári szünet a pihenésé. Rengeteget olvastunk viszont, és a könyveink között szerepelt egy olyan mesekönyv is, aminek segítségével akár könnyebben mehet a visszarázódás az iskolai mindennapokba.

Bosnyák Viktória mesekönyvei, melyek a Kolibri Kiadó gondozásában jelentek meg, kifejezetten a kisiskolás korosztályt célozzák meg és minden egyes részben valamilyen segítséget is kaphatnak a gyerekek egy-egy problémára.

Van egy falu az emberek lakott részek közelében, ahol a rekettyésben rejtve élnek a Mantyusok. A Mantyusok ugyanis valójában manók, akik képesek kutyává változni, és kutyus képében segíteni az arra rászoruló gyerekeknek. Azonban nem változhatnak át akármikor, kizárólag ha egy kisgyereknek szükségük van rájuk. Minden Mantyus megtalálja azt a gyereket, akin segítenie kell a megfelelő időben.

Az első könyvben például a főhős kisfiú, Tomi annyira félénk, hogy nem mer beszélni mások előtt, pedig éppen akkor kezdi az első osztályt. Dzseki a manó szintén hasonló nehézségekkel küzd, ezért elhatározza, hogy segít Tominak, így együtt gyűjtenek elég bátorságot a beszédhez.

A második részben Manka segít egy nagyon félénk kislánynak Fanninak, akivel senki nem akar barátkozni. De mivel nagyon csendes és visszahúzódó, ezért nem is ismerik ami okot ad a többi gyereknek, hogy csúfolják, illetve bántsák. Manka segítségével azonban új barátokra talál.

Csak úgy, mint a harmadik részben Ádi, akit nemcsak az osztálytársai, hanem olykor a tornatanára is csúfol, mert nem olyan ügyes mint a többiek. A nagyobb gyerekek elveszik az uzsonnáját, és éppen ezt látja meg Buli a Mantyus fiú, aki bizony saját maga is csúfolja az osztálytársait, és mivel hatalmas lelkiismeret-furdalást kezd érezni, elhatározza, hogy segít Ádinak. Aki így már ki tud állni magáért, és a társai is rájönnek valójában milyen vicces fiú.

A mesekönyvek kiegészítéseként most Feladatgyűjtemények is megjelentek, amelyeket 1-2-3. osztályos tanulóknak készített a könyvek alapján Sipos Nikolett. A feladatgyűjtemények fejezetenként haladva az egész könyvet feldolgozzák. Segítségükkel könnyen fejleszthetőek a szövegértési, valamint nyelvhelyességi készségek is. A feladatgyűjteményeket is Rippl Renáta illusztrációi díszítik, csakúgy mint a mesekönyveket.

A könyvek végén egyébként található pár játékos drámapedagógia feladat is, valamint a könnyebb olvasáshoz segítséget nyújtó betűtípussal készültek, így kezdő olvasók vagy olvasási nehézséggel küzdő gyerekeknek is élmény olvasni.

A Mantyusok történeteivel izgalmas kalandokban vehetnék részt a gyerekek miközben megtanulják, hogy egy-egy szituáción, hogyan kerekedhetnek felül a saját életükben.

Ha játékos formában szeretnétek gyakorolni, akkor nagyon ajánlom a Mantyusokat, mert az én tapasztalatom szerint sokkal szívesebben olvassák, és oldják meg azokat a feladatokat a gyerekek, amik nem az iskolai tankönyvekben vannak. A Mantyusok sorozattal játékos formában gyakorolhattok, anélkül, hogy „kötelező” érzete lenne.

Bosnyák Viktória Manytusok sorozata, valamint a hozzátartozó Feladatgyűjtemények a Kolibri Kiadó gondozásában jelentek meg. Illusztráció: Rippl Renáta

Bosnyák Viktória: Bátorság, Tomi! Kolibri Kiadó, 2017

Bosnyák Viktória: Ki van zsebemben? Kolibri Kiadó, 2017

Bosnyák Viktória:Micsoda Buli! Kolibri Kiadó, 2018

Ha tetszett a bejegyzés nyomj egy like-ot vagy oszd meg másokkal is. Kövess Facebookon, valamint Instagramon is, hogy ne maradj le semmiről. Várlak Pinteresten is.