Szabadidő

Miniversum – Egy kiállítás, ahonnan a felnőttek sem akarnak kijönni

Mi lehet olyan érdekes egy terepasztalon, ami tömegeket vonz, és lelkes apukákba, illetve nagypapákba botlani úton útfélen, akik modellvasutast játszanak?

Be kell valljam elsőre nem gondoltam volna, hogy a Miniversum valóban egy olyan kiállítás, amit érdemes lesz többször is megnézni majd. Többször is ajánlották már ismerősök, de eddig valahogy nem jutottunk el. Nem olyan régen azonban a kisfiamat vittem el, és nem csak őt, de engem is teljesen lenyűgözött.

A kiállítás interaktív a szó szoros értelmében, minden érzékünket képes megszólítani lehetünk akárhány évesek, egyszerűen annyira részletesen kidolgoztak mindent, hogy órákon keresztül szemlélődhetünk, akkor sem unjuk meg. A folyamatosan közlekedő vonatokon kívül is oly sok a látnivaló, hogy nyugodtan rászánhatunk akár egy fél napot is a terepasztalok nézegetésére. Ráadásul elsőre nem is derül ki, hogy valójában milyen nagy a kiállító tér, csak amikor a legnagyobb terem végére érünk, akkor döbbenünk rá, hogy ezek után is jócskán akad még látnivaló, mert a többi ország vasút hálózata csak most következik.

A kiállításon 3 ország 14 településének kicsinyített másán keresztül követhetjük a vonatokat, és találhatunk különlegességeket is. Van egy külön rész például Élet a kommunizmusban elnevezéssel, ahol az 1949-1990 közötti időszakból nézhetünk meg pár jellegzetes helyszínt/jelenetet.

A Miniversum Élményközpont terepasztalait egyébként 1 évig tervezték, majd 9 hónapig tartott a megépítése, már ezek az adatok is jól mutatják, hogy egy alaposan megtervezett, eszméletlenül részletes kivitelezést csodálhatunk meg, ahol még a Földalattit valamint a 3-as metrót is láthatjuk a felszín alatt.

Ahogy említettem, valóban rendkívül interaktív a kiállítás, ugyanis minden egyes településnél több terepasztal irányító gombot is kipróbálhatunk, amikkel hol a vonatokat hozhatjuk mozgásba, hol füvet nyírhatunk, vagy tüzet olthatunk a kivonuló tűzoltóautók tömlőjéből, néhol pedig furgonokat indíthatunk el egy körpályán. Természetesen mindezekhez hangeffektusok is tartoznak, melyeket egy-egy külön erre szolgáló gombsorral hívhatunk elő.

De a játék itt nem áll meg, mivel a bejáratnál többfajta kvízt is elkérhetünk, és a kiállítás teljes területén a gyerekek meseszereplőket, a felnőttek pedig híres filmekből vett jeleneteket kereshetnek elrejtve a városokban. Mi nem tudtunk erről a játékról, így fordulhatott elő, hogy igencsak meglepődtem, amikor felfedeztem, hogy Pannonhalmán landolt egy ufó űrhajó, Sopron határában pedig a Birodalmi harcosok gyűrűjűben egy Birodalmi Lépegető menetel, az éppen embert evő T-Rexről már nem is beszélve. Ettől fogva mi is más szemmel néztük már a vonatpályákat folyamatosan azt keresve, hol van elrejtve valami „oda nem illő” és temérdek dolgot fel is fedeztünk, például világhírű filmek híres szerelmi jeleneteit is.

Összegezve azt tudnám mondani, hogy lényeg a részletekben rejlik, érdemes mindent (de tényleg mindent) alaposan megvizsgálni, és akkor nagyon vicces dolgokat is észrevehetünk, amikről most nem szeretném lerántani a leplet.

Ha szeretnénk van lehetőség tárlatvezetést is kérni, beülhetünk a kávézóba megpihenni egy kicsit, vagy ha kedvünk tartja részt vehetünk kézműves foglalkozásokon is a játszóházban. De akár szülinapi zsúrt is tarthatunk itt.

Igazából ez a beszámoló nem képes visszaadni azt az élmény tömeget, amiben részünk volt, érdemes szerintem élőben is megnézni, mert maradandó hatást gyakorol ránk a kiállítás. Mi biztosan újra megnézzük majd.

További információ, nyitvatartás: www.miniversum.hu 

 

Ha tetszett a bejegyzés nyomj egy like-ot vagy oszd meg másokkal is. Kövess Facebookon, valamint Instagramon is, hogy ne maradj le semmiről. Várlak Pinteresten is.