Életmód,  Utazás

1 hét telefon nélkül

Nem vallom magam kifejezetten mobil függőnek, de az azért tény, hogy többet van a telefon a kezemben, mint kellene. Szerintem legalább is, és ha kevesebbet lenne, az sem hátráltatna semmiben. Ez a hét erre is rávilágított, továbbá arra is, hogy azért nagyon is kényelmessé teszi az életünket ez a digitális világ. Na de most kanyarodjunk vissza, hogy miért voltam egy teljes hétig telefon nélkül, és hogyan bírtam azt.

Az történt ugyanis, hogy elmentünk egy hétre nyaralni, és a telefon töltőjét valahogyan otthon hagytam. Mire bepakoltam mind az ötünknek mindent, átnéztem számtalanszor a listát és a csomagokat is, úgy tűnt, hogy minden a legnagyobb rendben van, este a komód tetejére kikészítettem a táskám mellé a töltőt is, hogy a kora reggeli induláskor így biztosan nem fogom elfelejteni ezeket. (Hogy miért nem rögtön a táskába tettem, azt nem tudom, hiszen általában bele szoktam tenni, de lehet, hogy most tudat alatt szándékosan kifelejtettem, hogy így kapcsoljam ki az agyam egy hétre.) Egész nap nem is tűnt fel a hiányosság, csak amikor este fele láttam, hogy már csak 20% a töltöttség, akkor kezdtem el keresni, hogy feltöltsem. És akkor jöttem rá, miután minden csomagot háromszor is átnéztem, hogy azt valószínűleg nem hoztam el. Persze a férjem töltője nem volt jó az én telefonomhoz, és mivel elég régi már ez a telefon, az aksija is max. egy napot bír ki, ezért a hívásokat átirányítottuk, és kikapcsoltam, hogy ha valamiért nagyon fontos lenne, esetleg még be tudjuk kapcsolni . Így indult el az egy hét digitális szünet.

Mi volt az általános tapasztalat?

Az, hogy összességében nem is volt olyan rossz ez az egész. Nem tagadom, az első pár napban még sokszor nyúltam be a zsebembe vagy a táskámba, hogy megnézzem mennyi az idő, vagy hogy üzent-e valaki, volt-e valami aktivitás, amiről lemaradtam. De ahogy teltek a napok, egyre kevesebbszer jutott az eszembe, hogy mindenhez a telefont vegyem elő, és a hét végére egészen felszabadító érzés volt, hogy nem függök semmilyen kütyütől. Aztán volt olyan is, amikor szerettem volna lefényképezni valamelyik gyereket, akkor is kerestem volna a telefont gyorsan, de szerencsére ez sem volt óriási hátrány, mivel volt nálunk fényképezőgép, és így nem maradtunk le semmilyen fontos eseményről. A közösségi oldalak is, és én is kibírtuk egymás nélkül, senki nem halt bele ebbe a szünetbe, olyan volt, mint amikor az ember szabadságra megy a munkahelyéről, és beállítja a levelező rendszerben az out of office-t.

Előnyök

Az előnyök mellett, van egy nagyon fontos dolog, amit fő tanulságként levontam, mégpedig az, hogy így sokkal többet tudtam a családomra figyelni. Többet játszottam koncentráltan a gyerekekkel, nem olvastam el legalább napi kétszer a híreket, nem válaszoltam a beérkező üzenetekre. Ha hozzám szóltak rögtön odafigyeltem, nem jött a válasz automatikusan, hogy egy pillanat, csak ezt még elolvasom, vagy ezt még megválaszolom. Egyszerűen csak úgy elvoltam/voltunk, és jól esett.

Hátrányok

Persze voltak hátrányok is, de ezek inkább úgy érzem, csak amiatt alakultak ki, mert a mobil teljesen elkényelmesített, de ezek a dolgok mással is kiválthatóak. Pl. navigáció az utazáshoz, vagy hogy nem tudtam sosem, hogy éppen mennyi az idő, mert nem vittem karórát sem a nyaralásra. Szóval, ha egyedül lettem volna, lehet, hogy jobban megérzem a telefon nélküliség hátrányait, de így szerencsére nem volt bosszantó.

Természetesen nem teszem el mostantól a fiókba a telefonomat, de mindenképpen érdekes, és tanulságos tapasztalat volt ez az 1 hét. Az első „pánikon” túl nagyon felszabadító volt kikapcsolni magam a körforgásból, és biztos vagyok benne, hogy a jövőben jobban oda fogok figyelni, hogy kevesebbet legyen a kezemben akár a telefon, akár más kütyü, hiszen így jobban oda tudok figyelni a környezetemben élőkre.

Próbáljátok ki ti is, hogy egy délutánra, egy napra vagy akár egy hétvégére lenémítva félreteszitek a telefont egy olyan helyre, ahol nem láttok rá folyamatosan.

Kép: pexels.com/Porapak Apichodilok

Ha tetszett a bejegyzés nyomj egy like-ot vagy oszd meg másokkal is. Kövess Facebookon, valamint Instagramon is, hogy ne maradj le semmiről. Várlak Pinteresten is.