3 sütőtökös recept az őszi szünetre 3. rész
Az elmúlt napokban sütőtökös ételeket mutattam meg, mert kaptunk egy pár tököt és szeretjük nagyon. Az előző két napon a sütőtök krémleves (recept itt érhető el) valamint a sütőtökös rizottó receptjét (itt elérhető) olvashattátok, mára egy sütemény maradt, a sütőtökös pite.
Hozzávalók:
A tésztához:
22 dkg liszt + nyújtáshoz
7 dkg porcukor
14 dkg vaj/margarin
1 tojás
A töltelékhez:
70 dkg sütőtökpüré
3 tojássárgája
kevés őrölt fahéj
1 dl habtejszín
3 dkg vaj/margarin
1. A tésztához a lisztet, a porcukrot és a feldarabolt hideg vajat egy tálban elmorzsoljuk, majd a tojást is hozzáadva tésztává gyúrjuk. A cipót fóliába csomagolva 30-60 percet a hűtőben pihentetjük.
2. Lisztezett deszkán 3-4 mm vékony, kerek lappá nyújtjuk, és kibélelünk vele egy 20-22 cm átmérőjű, kivehető aljú piteformát. A felesleget levágjuk a széléről, és 180 fokra előmelegített sütőben szép világosra elősütjük (kb. 15 perc).
3. A tökpürét előre is elkészíthetjük: a tököt darabokra vágjuk, megsütjük, majd a húsát a leturmixoljuk. A töltelék hozzávalóit egy tálban habverővel elkeverjük, majd az elősütött tésztán egyenletesen eloszlatjuk. 15-20 percre visszatesszük a sütőbe, hogy átsüljön.
4. A tejszínt a habfixálóval kemény habbá verjük, majd belekeverjük a porcukrot. A kihűlt felszeletelt pitéhez kínáljuk.
(A recept a Nők Lapja Konyha Desszert I. évfolyamának 2. számában jelent meg a 105. oldalon – és abban a tejszínhabhoz még gyömbérport is kevernek. Én ezt anélkül készítettem.)
Ha tetszett a bejegyzés nyomj egy like-ot vagy oszd meg másokkal is. Kövess Facebookon ide kattintva, valamint Instagramon ide kattintva is, hogy ne maradj le semmiről.