Egyéb kategória

3 sütőtökös recept az őszi szünetre 2. rész

Ahogy tegnap is írtam, kaptunk pár darab sütőtököt, és mivel szeretjük úgy döntöttem egy részét fel is dolgozom rögtön és készítettem három fajta sütőtökös ételt is. A finom krémes sütőtök leves (recept itt elérhető) után másodjára egy sütőtökös rizottó került sorra. Íme a recept:

Hozzávalók:

1 kisebb sütőtök ami meghámozva, megtisztítva kb. 400 gr

1 ek olívaolaj és egy kevés a tök meglocsolásához

2 gerezd fokhagyma

8 szál újhagyma

25 gr vaj

200 gr rizottó rizs

2 tk őrölt római kömény

1 liter forró alaplé

50 gr reszelt parmezán (más sajt is jó)

Elkészítés:

1. Süssük puhára a kisebb darabokra vágott és az olíva olajjal meglocsolt tököt 160 fokon kb. 30 perc alatt.

2. Amíg sül a tök, készítsük el a rizottót. Először is zúzzuk össze a fokhagymát, és vágjuk fel az újhagymát.

3. Közepes lángon olvasszuk össze a vajat 1 evőkanál olajjal. Hevítsük fel, de ne legyen túl forró, és pároljuk benne puhára a felkarikázott hagymát és a fokhagymát is. Mielőtt a hagyma barnulni kezdene, adjuk hozzá a rizst és a római köményt. Jól keverjük át, és pirítsuk kb, 1 percig.

4. Először öntsünk a rizsre nagyjából 1-1,5 dl-t az alapléből és kevergessük, amíg elfő. Ezután úgy adagoljuk az alaplevet a rizshez, hogy mindig várjuk meg, amíg az előző adagot a rizs felszívja. Folyamatos kevergetés mellett kb. 20 perc főzés szükséges a rizs megpuhulásához, és hogy az alaplé elfogyjon.

5. Ha a rizs még nem elég puha, adhatunk hozzá még egy kevés levet, és főzzük még egy picit. Ha kellően puha már, adjuk hozzá a reszelt sajtot, és a felkockázott sült sütőtököt. Friss korianderrel vagy petrezselyemmel tálaljuk.

Ha tetszett a bejegyzés nyomj egy like-ot vagy oszd meg másokkal is. Kövess Facebookon ide kattintva, valamint Instagramon ide kattintva is, hogy ne maradj le semmiről.