Egyéb kategória

Az otthonlévő anyák is lehetnek fáradtak

Anyának lenni – akárki akármit mondjon is – rendkívül fárasztó tevékenység. Legyünk akár otthonlévő, akár dolgozó anyák, attól még mindannyian lehetünk fáradtak.

Sokan hajlamosak kiemelni a dolgozó anyákat, hogy nekik milyen fárasztó egy-egy napjuk, és hogy szuperhősök, amivel tökéletesen egyetértek. Én is voltam dolgozó anya (sőt most ismét az lettem) és nagyon nehéz volt megtalálni az egyensúlyt az otthoni teendők, az anyai feladatok és a munkám között, s míg az előbbi kettő valahol össze is függött, azért a munkahelyi dolgaimat megpróbáltam nem hazavinni.

Ezzel ellentétben sokan hajlamosak az otthonlévő anyákat becsmérlő szavakkal illetni és az ő fáradtságukat lekicsinylően méltatni, hiszen ha csak otthon van a gyerekekkel és nincs más dolga mint őket nevelni és a háztartást vezetni, akkor abban azért nem tud annyira elfáradni, mint egy mindezek mellett még dolgozó édesanya is. Holott tudjuk, hogy azért ez nagyon nem így van.

Anyasági verseny

Nemrégiben egy szintén három gyermeket nevelő anyatársammal folytattam beszélgetést arról, hogy milyen nehéz manapság a gyerekek mellett megfelelő részmunkaidős állást találni, és mennyire fárasztó a gyerekek mellett dolgozó anyaként állandóan rohanni, sokan ezért otthonról próbálnak meg munkát vállalni. Többek között én is. Ártatlannak tűnő téma két hasonló szituációban lévő anya között. Legalább is a beszélgetés kezdetekor még ezt gondoltam. Aztán kiderült, hogy ő bizony 8 órában dolgozik a 3 gyerek mellett és nincsen egyáltalán segítsége, és mégis meg tudja oldani, ne mondjam már, hogy ez annyira nehéz feladat. Otthon lenni a gyerekekkel pedig igazán nem nagy cucc. Szó szót követett hasonló stílusban, én persze ráhagytam, már nem gondoltam, hogy bármi olyat is tudok mondani, ami az otthonlévő kontra dolgozó anyák meccsén számítana. Mert az ártatlannak hitt beszélgetésünk éles fordulattal egy anyasági harccá vált, és nem igazán kedvelem az ilyen mérkőzéseket.

Nem látom ugyanis semmi értelmét ezeknek. Nem értem, hogy az anyáknak miért kell mindig a másik fölé helyezkedniük és, hogy milyen késztetést érez valaki, hogy mindig mindent ő és a gyerekei csináljanak a legtutibban?

 

Mivel nincs két egyforma család, nincs két egyforma élethelyzet, sohasem tudhatjuk kinek mi okoz nehézséget. Nem hasonlíthatunk össze mondjuk 3 fiúgyermeket nevelő családot 3 lánygyermeket nevelő családdal. Mert teljesen másképpen viselkednek az azonos korú, de eltérő nemű gyerekek. De nem is kell, hogy más neműek legyenek, elég ha csak más a vérmérsékletük, a természetük, és máris teljesen más nehézségekkel néz szembe az anyuka. Lehet, hogy valakit sokkal jobban kifáraszt ugyanaz a tevékenység, mint másokat.

Van akinek háromszor annyi energiája van több gyereket nevelve is, mint mondjuk az egyetlen gyermeket nevelő anyukának. Ezzel nincs is semmi baj, hiszen mindannyian mások vagyunk. De könyörgöm ne döntsük már el egy akár otthonlévő, akár otthonról-  vagy a munkahelyén dolgozó anya helyett, hogy mennyire fáradt. És teljesen mindegy, hogy mitől fáradt el, minden anyának joga van fáradtnak lenni , mert a gyereknevelés igenis nagyon fárasztó tevékenység akár dolgozunk mellette mást is, akár nem.

Úgyhogy én azt mondom, az OTTHON DOLGOZÓ anyák is lehetnek ugyanolyan fáradtak, sőt időnként még fáradtabbak is dolgozó anyatársaiknál. Mert otthon lenni a gyerekekkel igenis kitesz egy teljes munkaidőt, csak teljesen más jellegű ez a munka. De attól még munka, és az anyák igenis elfáradnak ebben is.

Viszont minden fáradtság ellenére is, az egyik legcsodálatosabb dolog az életben az anyaság, és biztos vagyok benne, hogy minden anyukának megéri az a fáradtság.

Kiemelt kép: Keenan Constance/pexels.com

Ha tetszett a bejegyzés nyomj egy like-ot vagy oszd meg másokkal is. Kövess Facebookon, valamint Instagramon is, hogy ne maradj le semmiről. Várlak Pinteresten is.