Egyéb kategória

Varázslatos fajátékok szeretettel készítve

A természetes játékok iránti érdeklődésem nem olyan régen kezdődött csak el, azóta viszont figyelem a hazai kézműves kínálatot, és keresem azon alkotók termékeit, ami a gyerekeimnek is megfelelő lehet. Erről hamarosan egy másik bejegyzésben részletesebben is mesélek, most viszont szeretnék bemutatni nektek egy olyan hazai családi vállakozást, akik amellett, hogy nagyon szép fajátékokat készítenek, még környzettudatosan teszik is mindezt.

Az IHAR Handpainteddel az Eco Town rendezvényen találkoztam először, amikor megláttam a kis festett bábukat és házikókat az egyik standnál. Azonnal beleszerettem, mert valami pont ilyet képzeltem el a gyerekeimnek, hogy szeretnék készíteni nekik.

Beszélgettünk Lillával, és annyira felkeltette az érdeklődésem a történetük, hogy megkértem meséljen többet is a vállalkozásukról. Ugyanis az IHAR márkát közösen építik a férjével, aki asztalos, és itt lép a képbe a fa, mint alapanyag. De erről egy kicsit később.

Előtte szeretném megmutatni azt a lelkesedést és szeretetet a munkájuk iránt, ami Lillából és férjéből, Istvánból árad, ezért pár kérdést feltettem nekik, hogy a válaszaikon keresztül megismerjétek ti is őket!

Honnan jött az ötlet, hogy gyerekeknek egyedi fából készült termékeket készítsetek?

Az egész úgy indult, hogy én nagyon szeretek festeni.- meséli Lilla. Sokszor jártunk ki piknikezni a Dunapartra, ahova  mindig cipeltem magammal egy nagy táskában papírt, ecsetet, festéket…. Aztán egyszer a férjemnek egy olyan szekrényt kellett készítenie fenyőből, aminek a festésébe teljesen beleszerettem (a mai napig ez az alapozása a termékeinknek). Ezt követően Ő javasolta, hogy készítsünk valamit együtt, ezzel az alappal és én fessek rá valamit. Így aztán az az ötletem támadt, hogy játékládákat csináljunk. Így indult el. A rendelésekkel és a folyamatos ötleteléssel bővült a termékpaletta és ma már a ládából készítünk a legkevesebbet 🙂 De indulásnak szuper volt és nekem a mai napig az egyik kedvenc termékem, mert rengeteg szabadság van benne.

Kép: IHAR Handpainted

Milyen termékeket készítetek elsősorban?

A fő termékünk  mostanra a matatófal lett, nagyon szeretik a vásárokon és online is. A matatófal mellett szerettem volna apróságokat is készíteni, így születtek meg a bábuk. Időközben egyre fontosabbá vált számunkra, hogy minél kisebb terheléssel járjon a tevékenységünk a környezetünkre. Erre azt a megoldást láttuk, hogy ne termeljünk szemetet – vagy legalábbis a lehető legkevesebbet.
Én egyébként divattervezést tanultam és pont az volt az egyik fő oka annak, hogy elfordultam ettől az iránytól, ugynais azt éreztem, hogy rengeteg felesleges szemét keletkezik és ez rossz érzéssel töltött el. Szerencsére azóta látom, hogy egyre több olyan vállalkozás van, akik igyekeznek környezettudatosan dolgozni ebben az iparágban is. – magyarázza Lilla.
Éppen ezért elkezdtük felhasználni a „lehulló” faanyagot. A matatófalak mellett kisházak is készültek, ami teljes mértékben a lehulló, felesleg fából van. És most egy új projekt is született ebből, a kis piramisépítő szettek, amiket majd a jövő évtől lehet online rendelni.
Kép: Norbesign
Hogyan oszlik meg a munka a családi vállalkozásotokban?
A férjem, István asztalos és Ő ad fizikai formát a termékeinknek. A matatófalak, ládák, kisházak nálunk készülnek az Ő keze által. Emellett vannak nagyobb munkái is, amiket az IHAR Woodworks néven lehet megnézni a Facebook-on. Ezekből gyakran kerülnek a fáskosárba kisebb darabok, amiknek igyekszünk új funkciót adni. Így lesz a  takaróléc maradványából memóriakártya, a gerenda maradékából házikó, majd a házikó maradékából építőjáték) 🙂
Én pedig kifestem őket, és még a férjem gyerekei is szívesen segítenek nekünk időnként (10 és 12 évesek) a waxolásban, szortírozásban.
Ilyen tehát Lilláék családi vállalkozása, amiből árad a munkájuk iránti szenvedély és a lelkesedés. Látszik, hogy valódi szeretettel, gondoskodással készülnek a termékeik, és amellett, hogy csodaszépek, érezni lehet rajtuk azt is, hogy szerettel készítették.

Ha megtetszett a munkásságuk, és szeretnétek ti is magatoknak valamelyik termékükből, akkor keressétek fel a weboldalukat, vagy akár a Facebookon, akár az Instgramon is megtalálhatjátok őket. Ha pedig karácsonyi ajándékot vásárolnátok náluk, arra is van lehetőség a weboldalukon vagy Instán, Facebookon, valamint ajándékutalvánnyal is készülnek az ünnepekre, ami decembertől kapható lesz náluk.

Kiemelt kép: IHAR Handpainted

Ha tetszett a bejegyzés nyomj egy like-ot vagy oszd meg másokkal is. Kövess Facebookon, valamint Instagramon is, hogy ne maradj le semmiről. Várlak Pinteresten is.