Család,  Életmód

5 apróság a rendezettebb otthonért

Kisgyerekekkel sokszor nem a patyolat tisztaság és az élére állított berendezési tárgyak megléte az elsődleges szempont, hanem, hogy a gyerek(ek)et ellássuk, foglalkozzunk velük, és aztán jöhet a többi.

Persze senki nem szeret a kupiban ülni otthon, és talán már a főiskolás évek alatt oly jól bevált „Addig nem mosogatok, amíg van tiszta tányér/pohár a szekrényben.” hozzáállást is rég nem érezzük a magunkénak, mégis sokszor hasonló a helyzet.

Mondjuk ki, oltári nagy rumli tud lenni egy szempillantás alatt, minden egyes nap. Fogalmam sincs, hogyan keletkezik, az egyik pillanatban még viszonylagos rend van, a másikban pedig őskáosz. Tudom, hogy három gyereknél amíg kicsik ez szinte kikerülhetetlen, mégis zavar és folyamatosan keresem az ellenszert.

Sokáig tartott, mire kitaláltam a rendszert, ami alapján elkerülhető, hogy minden egyes nap úgy nézzen ki az otthonunk, mintha bombatámadás érte volna. Természetesen ez sem garancia semmire, de azért a napok többségén működik.

1. Beágyazás

Ezt régebben sem hanyagoltam el, de néha bizony előfordult, hogy a reggeli rohanásban nem kerítettem rá sort. Amióta viszont elkezdődött a tanév különösen figyelek, hogy ne maradjon el, sőt mostanában a legnagyobb megcsinálja a saját ágyát, miután felkelt. Még szólnom sem kell neki ezért. És ez annyira jó érzéssel tölt el, hogy ha jó példával járunk valamivel a gyerekeink előtt, akkor azt ők is beépítik a mindennapi szokásaikba. Gondoljunk csak bele milyen jó érzés úgy hazaérkezni, hogy szépen be van ágyazva, és az ágytakaró is helyén van, szemben az összegyűrt, bevetetlen ágy látványával.

2. Megfelelő tárolás

Hiszem, hogy a rend egyik fontos eleme a meglévő és megfelelő tárolórendszer megléte. Ha  például sok könyvünk van, akkor kell megfelelő méretű könyvespolc, vagy ha sok a játék egy családban, akkor pedig kell megfelelő számú tároló rekesz/doboz, ahova el lehet pakolni a játszási idő végén. Időnként persze nem árt selejtezni azokat a tárgyakat, amikre nincs már szükség, így helyet szabadíthatunk fel mondjuk az esetleges új játékoknak. De persze a ruhás szekrényben sem árt néha szelektálni, átnézni a gyerekek kinőtt, tönkrement ruháit, és természetesen a saját már nem használt ruháinkat is.

3. Ruhák elpakolása

Kicsi gyerekek mellett szó szerint termelődnek a koszos ruhák, és a szennyes hegyek kimosása után pedig a vasalandó/elpakolandó kupacok nőnek, amíg szét nem válogatom és mindenki szekrényébe bele nem teszem őket amikor már majdnem hasra esünk valamelyikben (na jó, ilyen azért nem szokott előfordulni). De azért ebben úgy érzem van még mit fejlődnöm, mert valahogy sohasem sikerül utolérnem magam, valamiképpen olyan, mintha önálló életet élnének ezek a ruhák és vándorolnának kupacról kupacra a lakásban. Célul tűztem ki, hogy megkérem azokat a vándorló ruhadarabokat, gyorsabban menjenek a helyükre mostantól. (A másik, számomra óriási rejtélyt, már meg sem említem, nevezetesen: mikor és hova tűnnek el a fél pár zoknik? És hogyan kerülnek elő egyszer csak úgy a semmiből…?) Egy szó, mint száz, ha sikerül ezeket a kupacokat jól kezelni, akkor sehol nem tornyosulnak ruhák, és máris rendezettebbnek tűnik az összkép.

4. Konyha/fürdőszoba esti rendbetétele

Ezt a pontot szerintem mindenki saját magának meghatározhatja, hogy mi tartozzon bele. Nekem a mosógép/mosogatógép (ha lehetséges) azonnali kipakolása tartozik ide, amint lejártak, valamint, hogy este a konyhát összepakoljuk, és reggel félkómásan nem kell még kerülgetni a használt edényeket, letörölgetni a morzsás pultot, és asztalt, hanem rögtön neki lehet kezdeni a reggelinek. Az sem utolsó szempont, hogy időt spórolunk vele, hiszen reggel minden perc számíthat az induláskor.

5. 5 perces szabály alkalmazása

Ez nagyjából annyit tesz, hogy amit 5 perc alatt el tudunk pakolni a helyére, azt tegyük is meg, és ne halogassuk, hogy majd holnap elrakjuk, mert akkor biztosan még napokig fogjuk kerülgetni, és bosszankodunk rajta. Például vasalás után eltesszük a vasalódeszkát, ez csupán félpercet vesz igénybe, és igenis sokkal jobb nélküle a szoba (tudom miről beszélek, hiszen régebben gyakran kint maradt nálunk is). Egy másik példa a postán érkezett dolgok, illetve az ilyen-olyan szórólapok. Ez utóbbiak nálunk már be sem kerülnek a lakásba, hanem egyenesen a szelektív kukában landolnak, de tegyük fel, hogyha érkezik egy számla, amit majd be kell fizetni, akkor a boríték felbontása utána mennyivel egyszerűbb gyorsan az arra kijelölt helyre tenni, mint csak úgy ledobni valahova, napokig kerülgetni, s aztán ahogyan lenni szokott az ilyen esetekben, épp amikor már be kellene fizetni, tutira nem találjuk meg.

Annyira apró és egyszerű dolgok ezek, és mégis klasszisokkal javíthatunk velük a komfortérzetünkön. Nem vesznek el sok energiát más tevékenységektől sem, ezért én mindenkinek ajánlom, hogy találja meg a saját hasonló szempont rendszerét, ami alapján rendezettebbé teheti otthonát.

 

Képek: 1, 2, 3, 4, 5

 

Ha tetszett a bejegyzés nyomj egy like-ot vagy oszd meg másokkal is. Kövess Facebookon, valamint Instagramon is, hogy ne maradj le semmiről. Várlak Pinteresten is.