Család,  Életmód

Egyszerű uzsonna ötletek iskolásoknak – Csomagolj ebédet – könyvajánló

Minden anya a lehető legjobban szeretne gondoskodni a gyermekéről mindenben, ebbe nyilvánvalóan az étkezés is beletartozik. Fontos, hogy egészséges finom és tápláló ételeket tegyünk eléjük, illetve amikor már nem otthon tesszük ezt, akkor csomagoljunk nekik az iskolába.

Most, hogy elindult az új tanév, és talán kialakult valami menetrend mindenkinél, így szeretnék megmutatni nektek pár uzsonnára is becsomagolható egyszerű ételt. Mi ugyan kapunk ebédet az iskolában, de ettől függetlenül minden nap csomagolok a lányomnak valami apróságot, arra az esetre ha nem ízlene neki a bent kapott étel, vagy csak ha valami hazaira vágyik. Természetesen próbálok minél változatosabb, és egészségesebb ételeket beletenni a dobozába.

Mit csomagoljunk?

Gyakran kap gyümölcsöt, zöldséget (almát, répát, banánt, idény gyümölcsöket), valamilyen kekszet (pl. zabkekszet – amiből igyekszem a kevesebb cukortartalmút választani, vagy korpovitot, valamint itthon is szoktam zabpehelykekszet sütni). Van, hogy müzliszelet, vagy muffin (ezekből is van saját készítésű, egészségesebb változat) kerül az uzsonnába, és bizony olykor az is előfordul, hogy előző napról megmaradt ételt csomagolok be neki (pl. tortilla).

Tortilla háromszögek házi májkrémmel

Nemrég említettem a Facebook oldalamon Csigó Zita: Csomagolj ebédet!* című könyvét. Nos, az elmúlt időszakban a Corvina Kiadó jóvoltából lehetőségem nyílt a könyvből több receptet is megfőzni, és tesztelni a családomon, aminek mindenki rendkívül örült, mert nagyon finom, egyszerű ételeket készítettem nekik, amik ráadásul jól működtek uzsonnaként is. Zita munkásságát egyébként is meglehetősen szeretem, szuper receptekkel és gyönyörű képekkel kápráztatja el olvasóit a blogján. Nekem személy szerint több kedvencem is van már a könyvből, amit biztos vagyok benne, hogy sokszor fogok elkészíteni (pl. Tonhalas szusisaláta, vagy a Körtés-Camambert-es quiche) de a gyerekekkel az egyik kedvenc receptünk Zita szakácskönyvéből a Tortilla háromszögek. Ezt már többféle töltelékkel is kiviteleztük, nagyon ízletes lett mind. Egyébiránt a könyv öt fejezetből áll, és az ötödik fejezete kifejezetten a gyerekek igényeire lett szabva, így ebben a részben gyerekeknek szóló uzsonnaötleteket találunk. Én a legtöbbet ezeket a recepteket gyártottam le ezidáig, de a többi fejezetben is találhat mindenki magának való ételt, hiszen többek között szendvicsötleteket, salátákat, leves-, valamint snack recepteket is olvashatunk, illetve, ha inkább a meleg ebédeket részesítjük előnyben, akkor ahhoz is jócskán meríthetünk ötletet a könyvből. (Ételérzékenyek is bátran kísérletezhetnek, ugyanis, minden ételnél külön jelölve van, hogy miket tartalmaz.)

Tatin palacsinta valamint Kávés turmix zabbal és kókusztejjel

Mibe csomagoljunk?

Egyébként a csomagolással is tehetjük érdekessé (és kicsit zöldebbé) az uzsonnát, nem muszáj a jól bevált nejlonzacskó – folpack kombót alkalmazni, jó pár környezetbarátabb megoldást is alkalmazhatunk. Én például a kimosható, sokszor használatos műanyag dobozok mellett használok újraszalvétát (BogPack) és újratasakokat is (az egyik kedvencem a Kivibag-es tasakok) és természetesen az innivalót újratölhető palackban visszük magunkkal. Uzsonnás zsákként pedig egy textil szatyrot használunk, amit még a Vászonzsák nyomdázós workshopon készítettünk.

Összegezve én nagyon ajánlom, hogyha időtök engedi csomagoljatok ti is ebédet a gyermeketeknek, párotoknak, vagy akár magatoknak. Hisz ezekbe a dobozokba nem csak finom ételek kerülnek ezáltal, hanem egy csipetnyi szeretet és gondoskodás is, ami plusz erőt ad akár az iskolában, akár a munkában. Ha pedig nincs ötletetek, vagy nem akartok bajlódni, akkor szívből ajánlom Zita szakácskönyvét, mert tényleg egyszerű, gyorsan elkészíthető és rendkívül finom receptek találhatóak benne.

A bejegyzés saját képeket tartalmaz, melyek a szerző tulajdonát képezik. Valamennyi a bejegyzésben említett recept Csigó Zita: Csomagolj ebédet! (Corvina Kiadó, 2018) című könyvéből való.

*Csigó Zita: Csomagolj ebédet! Corvina Kiadó, 2018

Ha tetszett a bejegyzés nyomj egy like-ot vagy oszd meg másokkal is. Kövess Facebookon, valamint Instagramon is, hogy ne maradj le semmiről. Várlak Pinteresten is.