Család

Mit vigyünk babalátogatóba?

És főleg mit ne? Mert az is fontos kérdés, ha éppen egy újszülöttet és családját szeretnénk meglátogatni.

Nálunk most októberben több ismerősömnél is érkezik a gólya, így elgondolkoztam azon, hogy milyen ajándékkal készüljek majd meglátogatni őket. Mi annak idején mindegyik gyerek születésénél kaptunk ilyen-olyan ajándékokat, és ezek között akadt olyan is, amit egyáltalán nem használtunk, illetve rendelkeztünk már egy pár majdnem ugyanolyan tárggyal (pl. rágóka).

Persze az ismert közmondást szem előtt tartva – miszerint: „Ajándék lónak ne nézd a fogát!” – próbáltunk mindennek örülni, de a több nagyon hasznos ajándék mellett sajnos kaptunk olyat is, amiknek soha nem tudtuk hasznát venni. És ez bevallom kicsit elszomorított, hogy ha már valaki szeretne hozni valamit, akkor miért nem fordít egy picit nagyobb energiát arra, hogy valóban örömet okozzon. Ha pedig tanácstalan valaki ezügyben, szerintem érdemes megkérdezni, hogy van-e szüksége valamire a családnak, és célzottan azt ajándékozni. Egyáltalán nem ciki ez, sőt még jól is sülhet el, hiszen egy kisbabával rengeteg mindenre szükség lehet.

Pelenka és egyéb kiegészítők

Ez az ami mindig jól jön, hiszen rettentő gyorsan fogy. Mi is kaptunk annak idején, és nagyon örültünk neki, szerintem ezzel nem lehet mellé lőni. Ha az anyuka mosható pelenkát szeretne használni, azt is találunk már szép számmal, úgyhogy bátran kérdezzünk rá, nem fogja azt mondani, hogy pelenkára nincs szükségük. Az utóbbi időben divatossá váltak a pelenkatorták is, ha szeretnénk, hogy mutatósabb legyen akkor óriási a kínálat, különböző formákból választhatunk (nem csak torta formát, hanem például állatos formákat is) aszerint is, hogy lány vagy fiú babának szánjuk a pelenkákat.

Ruhák

Véleményem szerint ez már egy kicsit ingoványosabb talaj, de talán még itt sem lőhetünk annyira mellé. Egy body vagy egy rugdalózó általában mindenhol elfér, a babák néha hajlamosak ezekből többet is elfogyasztani egy nap különböző okokból kifolyólag, ezért valószínűleg jól fog jönni plusz egy darab. (Hacsak nem vásárolták túl magukat a szülők, illetve kaptak valahonnan, vagy maradt az előző gyerek(ek)től – érdemes erre is rákérdezni.) Ajánlatos 1-2 számmal nagyobbat venni, és így biztosan hasznát tudják majd venni. Én amikor kaptam ilyesmit, az vagy kicsi lett, vagy sokkal nagyobb volt (ez persze nem volt baj), de előfordult olyan is, hogy mire belenőtt volna, pont nem volt szezonja annak a ruhadarabnak.

Rágókák, plüss állatok, csörgők

És különböző társaik. Itt már lehet mellé nyúlni, és fölösleges dolgokat összevásárolni. Egyrészt egy pár hetes baba még nem játszik semmivel, tehát játékot nincs értelme venni neki, illetve azt a későbbiekben is ráér még. Persze mi is kaptunk, és én is ajándékoztam már alvós morzsolgató kendőt, valamint horgolt forgót ágy felé, amiket hasznosnak tartottam, és a gyerekek is szerették őket.

Kiegészítők

Gyerekszobai dekoráció, törülközők, textíliák – ezek ideális ajándékok is lehetnek, amennyiben biztosan tudjuk, hogy vágynak ilyesmire, illetve ismerjük az ízlésüket. Mi kaptunk kis takarót, illetve a keresztszülőktől ágyhoz felvédőt, aminek igazán örültünk. Még abban is kikérték a véleményünket, hogy mik szerepeljenek rajta, és nagyon jó volt ez így, mert azóta is szeretjük és használjuk. Rengeteg hazai alkotó van, akiknek a termékei között biztosan találunk valami szépet, ha ilyesmiben gondolkozunk. (Korábbi posztokban ajánlottam már párat, itt és itt megnézhetitek kiket.)

Anyukának valami apróság

Ha jól ismerjük a kismamát, akkor nagyon jó dolgokat tudunk neki venni, amivel egy picit fel tud ő is töltődni az újszülött körüli teendők mellett. Lehet ez valami finomság: csoki, bonbon, tea, sütemény, amit szeret. Vagy valamilyen „különleges” kozmetikum, amitől esetleg felfrissül egy picit (egy fürdősó például), de akár egy új könyv olyan témában, amiket szeret olvasni. A hosszú szoptatások alatt lehet, hogy jól is jön. Nekem legalábbis voltak olyan időszakok, hogy tudtam sokat olvasni a szoptatások alatt. De biztos vagyok benne, hogy annak is nagyon örül, ha van(nak) nagyobb gyerek(ek) akkor egy picit leváltjuk és játszunk velük, lefoglaljuk őket.

Szerintem minden ajándékozásnál fontos szem előtt tartani, hogy nem az ajándék nagysága, és értéke a legfontosabb, hanem a szándék, hogy örömet okozzunk vele. Nem szükséges nekünk ellátni az újszülöttet és családját bármivel, amiről azt gondoljuk, hogy szükségük lehet rá. Egy aprósággal is kifejezhetjük, hogy

 

Képek forrása: 1, 2, 3,

Ha tetszett a bejegyzés nyomj egy like-ot vagy oszd meg másokkal is. Kövess Facebookon, valamint Instagramon is, hogy ne maradj le semmiről. Várlak Pinteresten is.