Könyvajánló

A nagy karácsonyi könyvajánló – 1. rész – Mikulásváró mesekönyvek

Mivel ez az év sok szempontból a könyvekről szólt nálunk, ezért a karácsonyi időszak sem maradhat olvasmányok nélkül. Minden kiadó tartogat még olyan kiadványokat az év végére, amik segíthetik az ünnepi készülődést vagy akár ajándékként is szolgálhatnak.

Természetesen nekünk is vannak kedvenceink, amiket évről-évre előveszünk az ünnepi időszak kezdetén és idén is érkeznek fantasztikus új mesekönyvek, amelyekből összeszedtem jó párat, hogy megmutassam, miket érdemes szerintem forgatni a karácsonyi készülődés során.

Elég sok könyvről van szó, ezért több külön bejegyzésre fogom osztani őket, hogy mindegyiket rendesen bemutathassam. Mivel a héten érkezik a Mikulás, ezért az ehhez kapcsolódó mesekönyvekkel kezdem az ajánlót.

Mauri Kunnas: Mikulás —  Mauri Kunnas: Mikulás 12 ajándéka

Rögtön az elején egy olyan mesekönyvvel szeretném kezdeni, ami idén került a látókörünkbe, pedig már tavaly megjelent, a második része pedig az idei évben. A finn szerző saját bevallása szerint saját gyerekkori emlékei alapján írta és készítette a rajzokat a feleségével közösen. A Mikulás című könyv egy varázslatos világba kalauzol minket. Megtudhatjuk hol él a Mikulás, milyen a mnanónépség, aki segíti a munkáját. Mikulásfalván rengetegen élnek, sok-sok különböző műhelyben dolgoznak a manók, sőt még az is kiderült, hogy a Mikulás felderítő manókat küld késő ősszel, hogy megnézze melyik gyerek hogyan viselkedik, sosem tudhatjuk, hol bújik meg éppen egy aprócska manó. A szerző részletesen leírja, hogyan zajlik a készülődés, kinek mi a feladata és hogyan történik az ajándékok szétosztása, sőt még arra is fény derül, hogy a karácsonyt Mikulásfalván is megünneplik. Valódi varázslat ez a mesekönyv.

Mikulás 12 ajándéka

Mikusásfalván manógyerekek is élnek, akik ugyanúgy iskolába járnak, mint a rendes gyerekek és ugyanúgy szeretnek örömet okozni másoknak. Vili a kis manógyerek a Mikulást szeretné megajánékozni, ezért elhatározza, hogy mivel  még épp 12 nap van hátra karácsonyig minden napra új meglepetést eszel ki. Azonban ezek a meglepetések nem pont úgy sikerülnek, ahogyan kigondolta őket. Mindenféle kalamajka keletkezik, hol elesik a tükörjégen a Mikulás az ajtón kilépve, hol karácsonyfaként díszítik fel… És hogy mi lesz a vége a sok meglepetésnek? Egy nagyon kedves ajándék a Mikulásnak.

Mindkét rész tele van varázslattal, olvasás közben is elragad az ünnepvárás csodája és a gyerekek is tátott szájjal hallgatják. A könyv emelett rendívül gazdagon illusztrált, egy-egy oldalon percekig el lehet böngészni, hogy jól megnézhessünk minden egyes részletet.

Mauri Kunnas: Mikulás, Kolibri Gyerekkönyvkiadó Kft, 2018

Mauri Kunnas: Mikulás 12 ajándéka, Kolibri Gyerekkönyvkiadó Kft., 2019

Harcos Bálint: Szofi és a Mikulás

Szofit talán nem kell bemutatnom, olyan sokan ismerik a történeteit. Nekem személy szerint az egyik kedvenc meseszereplőm, mert pimasz, csupaszív és igazán vicces. Csakúgy mint amikor találkozik a Mikulással és kezébe veszi az irányítást, ám valahogy semmi nem úgy sül el, ahogy a Mikulás megszokta. Reggelre azonban a rend helyre áll, és mindenkihez eljutnak az ajándékok is. Szofi pedig békésen alszik, hiszen alaposan kimerült a nagy kalandban.

Harcos Bálint: Szofi és a Mikulás, Pozsonyi Pagony Kft., 2016

Annie M. G, Schmidt: Janó és Janka Itt a Mikulás!

Ez számunka egy teljesen új mesekönyv, eddig még valahogy nem volt Janó és Jankás könyvünk. Ez a Mikulásos rész azonban elnyerte a tetszésünk, így biztosan megnézzük majd a többi részt is.

Janó és Janka ugyanúgy készül a Mikulásra mint bármelyik másik gyerek, kiteszik a csizmájukat, levelet írnak neki, Mikulásos dalokat énekelnek, egész héten izgalomban vannak, hogy vajon mit hoz majd nekik a Mikulás. Ezekkel a kedves történetekkel a gyerekek átélhetik a várakozás izgalmát.

Annie M. G. Schmidt – Fiep Westerndrop: Janó és Janka Itt a Mikulás!, Pozsonyi Pagony Kft. 2015

Nektek melyik Mikulásos könyv a kedvencetek?

Karácsony előtt még kétszer jelentkezem karácsonyi könyvajánlóval, tartsatok velem a  jövő héten is, mert akkor is szuper mesekönyveket mutatok majd.

 

Az összes karácsonyi könyvajánló bejegyzésben szereplő könyvek egy részét a kiadóktól kaptuk olvasásra, egy részét én vásároltam.

Kiemelt képek forrása: naphegykiado.hu; pagony.hu; kolibrikiado.hu; manokonyvek.hu; animuscentral.hu

Ha tetszett a bejegyzés nyomj egy like-ot vagy oszd meg másokkal is. Kövess Facebookon, valamint Instagramon is, hogy ne maradj le semmiről. Várlak Pinteresten is.