Könyvajánló

A nagy karácsonyi könyvajánló – 3. rész Karácsonyi történetek

Alig egy hét maradt Szentestéig, már mindenki izgatottan várja a nagy napot. Az utolsó napokban is tökéletes ráhangolódás lehet a mesekönyvekkel való készülődés.

Ebben a bejegyzésben olyan karácsonyi mesekönyveket mutatok meg, amelyek a legkisebb korosztálytól egészen iskolás korig varázslatossá teszik az esti meséket.

Bajzáth Mária: Az állatok karácsonya

Már a legkisebbekkel is megismertethetjük Jézus születésének történetét, hogy mit is ünneplünk karácsonykor. Egy kedves, kisgyerekeknek is könnyedén érthető mese állatszereplőkkel. Szerintem minden kisgyermek kedvence lesz idén ez a könyv.

Bajzáth Mária – Probojcsevity Iván: Az állatok karácsonya, Kolibri Kiadó, 2019

Diótörő klasszikusok kicsiknek

Szintén egy kisebbeknek szóló könyv, csodaszép illusztrációval. Ez a klasszikus történet már az első oldalon elvarázsolja az olvasót annyira szép. Kicsik is könnyedén nézegethetik hiszen ez a kiadvány egy keménytáblás lapozó könyv.

Diótörő, klasszikusok kicsiknek, Teknős Könyvek- Animus Central Kiadó, 2019

Axel Scheffler: Pipp és Polli – A karácsonyfa

Pipp és Polli történetei minden kisgyermeket jó kedvre derítenek, és mint a legtöbb részben itt is kiderül, mennyire fontos a megbocsátás és az igaz barátság, s közben jókat játszanak és közösen készítenek karácsonyi díszeket.

Axel Scheffler: Pipp és Polli – A karácsonyfa, Pozsonyi Pagony, 2018

Tamás Zsuzsa: Kicsi Mimi karácsonya

Kicsi Mimiéknél is közeledik a karácsony. Ezzel a mesekönyvvel mi is együtt készülődhetünk Mimiékkel, így megtudhatjuk, hogy náluk a karácsony nemcsak az ajándékokról, hanem az együttlétről és a gondoskodásról is szól. Közösen sütik a mézeskalácsot, együtt takarítanak, és visznek egy kis meleget azoknak, akik fáznának karácsony éjjel. Kicsi Mimi történetei annyira bájosak, kedvesek, igazi ünnepi hangulatot idéznek meg, alig vártuk, hogy legyen egy karácsonyi rész is.

Tamás Zsuzsa: Kicsi Mimi karácsonya, Naphegy Kiadó, 2019

Bosnyák Viktória: Puszedli és Habcsók Télen-nyáron karácsony

Mi az a karácsony? Kérdezi mindenkitől az erdőben Puszedli. a barna medve, aki minden évben átalussza azt. Mivel senki nem tudja pontosan, mert a barátai is mind téli álmot alszanak, ezért együtt próbálják kideríteni, hogy vajon miről is szól a karácsony? Van aki szerint a díszek, van aki szerint az ajándékok, és valaki szerint a szeretet a legfontosabb karácsonykor.  Nagyon kedves, tanulságos történet a karácsonyi valódi lényegéről. A kedves figurákat Rippl Renáta illusztrációi keltik életre.

Bosnyák Viktória: Puszedli és Habcsók – Télen-nyáron karácsony, Kolibri Kiadó, 2015

Wanda Coven: Garabonci Gréti és a karácsonyi meglepetés

Garanbonci Gréti könyvei közül ez volt az első amit elolvastunk, de azonnal nagyon megszerettük. Ez a csupaszív kislány karácsonykor is azon töri a fejét, hogyan szerezzen örömet az anyukájának. Igaz, hogy előtte egy pici rossz fát tett a tűzre, de a mesekönyvből kiderül, hogy a szeretet csodákra képes, és ha őszinték vagyunk, akkor a megbocsátás is megérkezik, bármekkora hibát is vétettünk. Tökéletes karácsonyi mese a kisiskolás korosztály számára!

Wanda Coven: Garabonci Gréti és a karácsonyi meglepetés, Naphegy Kiadó, 2019

 Ulrike Rylance: Bors Bori – A karácsonyfa rablás

Az első eltűnt fenyőfa még nem kelt gyanút. Talán a második sem. De miután leég egy egész fenyőfatelep, egy másikat pedig ritka betegség támad meg, Bors Bori és detektívcsapata már biztos abban, hogy sorozat-fenyőpusztító fenyegeti a békés adventi készülődést. Az iskolai adventi naptárban fogyatkoznak a meglepetések: közeledik a karácsony. De elképzelhető az ünnep karácsonyfa nélkül? Boriék nyomozásba kezdenek, hogy mindannyian fenyőillatban ünnepelhessenek. – Ha láttatok/olvastatok már Bors Bori könyvet, ezt is szeretni fogjátok. Bors Bori mindig nagyon vicces formában adja elő a nyomozásokat és az illusztrációk pedig híven tükrözik egy kiskamasz naplóját. Szerintem igazán szórakoztató, csak úgy, mint a többi Bors Bori könyv.

Ulrike Rylance: Bors Bori – A karácsonyfa rablás, Naphegy Kiadó, 2019

Gimes Dóra: A tündér csizmája

Hogyan változtatja meg éppen karácsony előtt egy tündér egy cipészmester életét, aki már lemondott az életről, sőt a műhelyét is bezárja? Ez a varázslatos mese rávilágít arra, hogy egy apró figyelmesség is mennyit jelenthet valaki életében, és nem is kellenek nagy ajándékok, sokszor a szeretet és és az odafigyelés is elég. A mesét Szegedi Katalin szépséges rajzai teszik még teljesebbé.

Gimes Dóra: A tündér csizmája, Pozsonyi Pagony Kiadó, 2018

 

+1

christmasaurus.jpgTom Fletcher: Christmasaurus- Dínót kérek karácsonyra

Felejts el gyorsan mindent, amit eddig az Északi-sarkról tanultál, és ismerkedj meg:
– egy Trundli Vili nevű fiúval
– az apjával, Trundli Gyurival
– a Mikulással (igen! az igazi Mikulással!)
–  egy Csücsöri nevű manóval
– Undok Brendával, a legutálatosabb lánnyal az iskolában (vagy talán az egész világon)
– egy Vadász nevű otromba alakkal és a kutyájával, Vicsorral
–  és egy igazán különleges dinoszaurusszal…
A Christmasaurus varázslatos mese arról, hogy amit nagyon szeretnénk, az nem mindig az, amire igazán vágyunk.

Ezt a könyvet már megvásároltam ugyan, de még nem olvastuk el, mert nagyobb gyerekeknek való, mint az én gyermekeim, de hamarosan elérik az ajánlott kort és én már alig várom, hogy elolvassuk. Én viszont már belelapoztam, minden iskolásnak jó szívvel ajánlom.

Tom Fletcher: Christmasaurus- Dínót kérek karácsonyra, Kolibri Kiadó, 2017

Ha kíváncsi vagy milyen könyvek szerepeltek az első két részben, a linkekre kattintva újra olvashatjátok őket: Az első részt IDE KATTINTVA olvashatjátok újra, a második részhez pedig KATTINTS IDE.

Az összes karácsonyi könyvajánló bejegyzésben szereplő könyvek egy részét a kiadóktól kaptuk olvasásra, egy részét én vásároltam.

Kiemelt képek forrása: naphegykiado.hu; pagony.hu; kolibrikiado.hu; manokonyvek.hu; animuscentral.hu

Ha tetszett a bejegyzés nyomj egy like-ot vagy oszd meg másokkal is. Kövess Facebookon, valamint Instagramon is, hogy ne maradj le semmiről. Várlak Pinteresten is.