Karácsony,  Ünnepek

Karácsony stressz nélkül?

Mindannyian vágyunk a békés, megőrüléstől mentes karácsonyra. Amikor nem december 20-án jut eszünkbe, hogy kinek mit nem vettünk még meg, hogy mit nem sütöttünk még meg, mit nem csomagoltunk még be, hogy hegyekben áll a porcica és a ruhák halma, hogy mi mindent „kellene” még megcsinálni, hogy tökéletes legyen az ünnep.

Voltak olyan évek, amikor engem is elkapott ez a gépszíj és csak görgettem magam előtt az elvégzendő feladatok listáját, idegeskedtem és szorongtam, ha nem úgy alakultak a dolgok, ahogy a szomszédnak, a munkatársamnak, vagy egy másik anyukának az oviból. Aztán egyik évben megelégeltem ezt és magasról tettem ezekre az elvárásokra. Elkezdtem arra koncentrálni, hogyan lehet egy egyszerűbb, csendesebb, lassabb karácsonyi rutint kialakítani, amiben nem szakadok meg. Erről írtam is már korábban: Slow Christmas – Avagy hogyan lassulunk le az ünnepekre!

Idén már említettem egy korábbi posztban, hogy önmagamhoz képest totálisan elcsúsztam a karácsonyi előkészületekkel, (holott általában mindennel időben el szoktam készülni, erről pedig itt írtam: Így készülök el karácsonyra mindennel időben)  és november közepén még az ötletelésnél se nagyon tartottam. De nem izgultam emiatt. Ez idén most így sikerült.

Nem kell mindennek tökéletesnek lennie

Azt gondolom, hogy csak elég jónak lenni órási önismereti út. Nehéz megtanulni nem behódolni a mindenhonnan ránk zúduló „elvárásoknak”, hallgatni a saját és a családunk igényeire és totálisan kizárni az információáradatot a tökéletes ünnepről.

Nekem például minden évben kireped a bejglim. Nem éppen insta kompatibilis, de nemhogy nem érdekel ez, hanem egyenesen ez jelenti a fantasztikusan finom süteményt nálunk. Én pedig ugyanúgy büszkén osztom meg, hogy kisült a nyolcadik rúd is, ugyanis 1 nap alatt fogy el általában egy adag.

De nincsen tökéletes összhangban lévő karácsonyi pizsamánk se, pedig biztos jól nézne ki.

Odafigyelni magunkra is

A másik fontos dolog, amire egy ideje már odafigyelek az ünnepek alatt az önmagam. Anyaként szinte mindenki igényeire/kívánságára/jóllétére mindig odafigyelünk. Megsütjük és megfőzzük az ünnepi kedvenceket, beszerezzük a leginkább vágyott ajándékokat, de hajlamosak vagyunk elfeledkezni arról, hogy nekünk is jár az ünnepek alatti töltődés és pihenés.

Én azt tapasztaltam, hogy két dolog segíthet a karácsonyi stressz elkerülésében: az elengedés és a megengedés.

Néha el kell engedni dolgokat, amiket lehet. Sok stressztől megkímélhetjük magunkat, ha megelégszünk az elég jóval is. Időnként pedig meg kell engednünk magunknak a lazítást, hogy saját magunkat helyezzük az első helyre. Ha ez szükséges ahhoz, hogy kipihend magad és töltődj, akkor tedd meg!

Még mostanában is sok ismerősömtől hallom, hogy mennyi mindent kell még megcsinálniuk karácsony előtt. Igazából soha semmit nem kell megtenni csak azért mert mások úgy csinálják. Optimalizáljatok magatokra és biztos vagyok benne, hogy a családotok hálás lesz, akkor is ha csak egy fajta sütemény készült el az ünnepi asztalra és akkor is, ha nem áll élére állítva minden az ünnepek alatt.

Nekem is évekig tartott, mire felismertem, hogy sokkal békésebb, lassabb és jobban megélt lehet az ünnepi készülődés és maga az ünnep is, mint a tökéletest hajszolva.  Úgyhogy éljenek a kirepedt bejglik és a porcicák!

Ti hogy álltok egyébként a karácsonyi készülődéssel lélekben? Sikerül lassulni, hangolódni vagy még sok az elintézendő?

 

 

 

freepik.com

 

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg másokkal is, vagy látogass el további tartalmakért a  Facebook és Instagram oldalamra, illetve a Pinteresten is megtalálsz.