Család,  Életmód,  Könyvajánló

Piros orr mesekönyv – Nevetésben a gyógyír!

Sokan ismerjük azt a torokszorító érzést, amikor a gyermekünk valamiért kórházba kerül akár egy baleset, akár egy műtét vagy betegség miatt. Sokszor tehetetlenül ülünk az ágyuk mellett és minden erőnkkel azon vagyunk, hogy minél jobban megkönnyítsük nekik a bent töltött időt, hogy minél hamarabb meggyógyuljon. A Bohócdoktorok Alapítvány elkötelezett csapata is ezen dolgozik töretlenül.

A múlt héten volt szerencsém részt venni a Manó Könyvek Kiadónál megjelent Piros Orr Antológia bemutatóján. Ez a különleges mesekönyv a Piros Orr szervezet fennállásának 25. évfordulójának apropójából jelent meg. Az alkotók szerették volna, hogy készüljön egy olyan mesegyűjtemény, ami a szélesebb közönségrétegek számára is bemutatja az alapítvány által képviselt filozófiát és gondolkodásmódot, a bohócdoktorok munkáját és azokat az élethelyzeteket, amelyekkel nap mint nap találkoznak a gyerekkórházakban, idősotthonokban vagy halmozottan sérült gyerekekkel foglalkozó intézményekben tett látogatásaik során.

A mesék egyébként mind csodálatosak, közelebb hozzák a nehéz témákat is, a gyerekek nyelvére lefordítva jelenítik meg a történéseket. Az antológiában többek között olyan témákban olvashatunk meséket, mint a családon belüli erőszak, balesetek, műtéti beavatkozás, demencia, halál vagy örökbefogadás. De találunk a mesék között a Bohócdoktorok munkáját bemutató történeteket is, hiszen ők azok, akik a kórházi látogatásaikkal örömet, boldogságot hoznak a betegek életébe.

Ahogyan Monica Culen, a Red Noses Clowndoctors International és a Piros Orr Bohócdoktorok Alapítvány alapítója beszédében elmondta: sokan azt hiszik a bohócok csak szórakoztatni járnak be a kórtermekbe, de valójában minden egyes találkozás velük a betegek számára különleges alkalomnak számít.

„Amikor jönnek a bohócok, az egy interjú az élettel!”  jellemezte egy idős beteg a várva várt látogatást.

Az eseményen részt vett a mesék szerzőinek egy része, akik kerekasztal beszélgetés keretében meséltek arról, hogyan kapták meg az egyes mesékre vonatkozó felkérést a Manó Könyvek Kiadó részéről, és mennyire embert próbáló volt egy-egy nehezebb témát megírni, hogy honnan merítettek ihletet és ötleteket a mesékhez. A jó hangulatú beszélgetés során szó volt arról is, mennyire fontosak (nem csak) a gyerekek számára az életmesék. Azok a történetek, amikkel könnyedén tudnak azonosulni a betegségük során, ahol a főhős ugyanúgy megküzd nehézségekkel, de ezek a megpróbáltatások végül mindig megoldást nyernek.

 

A meseszerzők közül Beck Zoltán és Farkasházi Réka előadásában itt csendült fel először Szabó Attila és Beck Zoltán közös szerzeménye, az erre az alkalomra íródott Van ez így, van ez úgy című bohóchimnusz is.

A kötetben egyébként olyan remek szerzők írásait olvashatjuk, mint Beck Zoltán, Böszörményi Gyula, Farkasházi Réka, Gimesi Dóra, Kádár Annamária, Kárász Eszter, Kiss Ottó, Szabó T. Anna, Tóth Krisztina és Vadadi Adrienn.

Az elsősorban óvodás és kisiskolás korosztálynak szánt könyvet Rippl Renáta illusztrációi gazdagítják. A finom, pasztell rajzok segítenek abban, hogy kellően lágyítsák, közelebb hozzák a gyermekekhez ezeket a történeteket.

A nyolc tagállamot számláló szervezet országai közül a magyarországi az első, amelyik mesekönyvet adott ki és bíznak abban, hogy lehetőség lesz a partnerországokban való publikációra is.

A mesék végén QR kódok kaptak helyet, amelyek a Piros Orr oldalára vezetnek.

A könyv megvásárolható: Piros Orr mesék

 

 

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg másokkal is, vagy látogass el további tartalmakért a  Facebook és Instagram oldalamra, illetve a Pinteresten is megtalálsz.