DIY

Készítsetek vidám méhecskéket a méhek napjára

A méhek napját 1994-től a Magyar Méhészek Egyesületének kezdeményezésére április 30-án ünnepeljük Magyarországon. 2017-ben azonban az Egyesült Nemzetek Szervezete május 20-át jelölte meg a méhek világnapjának. Azt mindannyian tudjuk, hogy a méhek milyen fontos szerepet töltenek be az ökoszisztémában, így akár kétszer is megünnepelhetjük őket.

A méhek kulcsszerepet töltenek be a növények beporzásában, és a virágos növények legfontosabb beporzói. Gyűjtenek pollent és nektárt is. A nektárt gyűjtő egyedek is poroznak be növényeket, de a pollent gyűjtők sokkal hatékonyabb beporzók. A legújabb elemzések szerint az emberiség élelmiszer-termelésének mintegy harmada függ a rovarok beporzó tevékenységétől, nagyrészt a méhekétől.*

Ezt már szerencsére a gyerekeim is tudják, és a múlt hétvégén ki is mentettek egy pocsolyába esett méhecskét, akit aztán egy levélre tettek, ahol szépen megszáradt és nemsokára tovább is repülhetett.

Éppen ezért gondoltuk a gyerekekkel, hogy készítünk pár aranyos méhecskét, mintegy „tisztelegve” a munkájuk fontossága előtt. Három technikával készítettük el a méheket kizárólag olyan alapanyogokból, amik itthon fellelhetőek voltak nálunk.

Ujjbegy méhecskék a festett virágoskertben

Ennél a technikánál mindenki a saját ujjait és kútfőjét használta, így aztán a három gyerektől, három különböző megoldás született, volt aki festett virágos rétet is a repülő méhecskéknek, de egyet ,megcsináltunk közösen is,  a végeredmény a kiemelt képen látható.

Kindertojás belsőből készült méhek

Húsvét után maradt pár Kindertojás belső, amit pont eltettem, hogy majd az önkéntes karantén alatt bizosan fel fogjuk használni valamire, és a méhecskékhez pont tökéletesnek bizonyultak, Ezzel mindössze annyit csináltunk, hogy fekete akril festékkel csíkokat festettünk rá, majd alkohols filccel megrajzoltuk az arcukat. A csápjukat fekete kartonpapírból vágtuk ki, de valójában szerintem jobb lett volna fekete zsenília drótból, de mivel az jelenleg nem volt itthon, ezért a kartonos megoldáshoz folyamodtunk.

Papírguriga méhecskék

Az egyik megoldásnak a rengeteg mindenhez felhaszálható papírgurigát választottuk azért is, mert egyrészt ez mindig található itthon, másrészt nagyon könnyen kezelhető a gyerekek számára is. Kétféle módon is elkészíthető a test: a gurigát befestjük sárgára, de ha szeretnénk gyorsabban elkészülni, akkor egy sárga papírral bevonjuk, Ezután fekete festékkel csíkokat festünk rá, majd megrajzoljuk az arcát. Ha van otthon, akkor akár ragaszhatunk is neki szemet, a csápokat pedig ugyanúgy kartonpapírból vagy zseníliadrótból készíthetjük el.

Ha szeretnénk akár szárnyakat is ragaszthatunk kartonból kivágva vagy fehér- illetve világoskék zseníliadrótból hajtogatva.

 

 

mehek_mesekonyv.jpg

Ha pedig többet szeretnénk tudni ezekről a hasznos rovarokról, akkor érdemes elolvasni a Manó Könyveknél megjelent lengyel illusztrátor, Piotr Socha Méhek című könyvét, melyen keresztül bepillanthatunk a méhek titokzatos életébe: megtudhatjuk, mióta léteznek, hogyan építenek kaptárt, miért lejtenek táncot egymás előtt, hogyan gyűjtenek virágport és miként lesz ebből később méz. Megismerhetjük a méhész munkáját, a különböző mézfajtákat, sőt, az is kiderül, milyen gyógymódok léteznek – a fokhagymától kezdve a fogkrémig – a méhszúrás okozta fájdalom enyhítésére.

(Kép forrása: manokonyvek.hu)

 

 

*Forrás: hirosfaiskola.hu

A képek a szerző tulajdonában vannak,

Ha tetszett a bejegyzés nyomj egy like-ot vagy oszd meg másokkal is. Kövess Facebookon, valamint Instagramon is, hogy ne maradj le semmiről. Várlak Pinteresten is.