DIY,  Karácsony,  Ünnepek

Készítsetek fából díszeket a karácsonyfára

Ezeknek a díszeknek az elkészítését valójában már tavaly elterveztem, de akkor valahogy nem került rájuk sor. Tavasszal Fakorong nyuszikat készítettünk (leírást ITT találsz), és idén végre elkészültek a karácsonyfa díszek is.

Mi négy félét készítettünk most, de még számtalan ötletet szeretnénk megvalósítani, valószínűleg az adventi időszakban fog még néhány készülni. Már csak azért is, mert ezeket most egyébként az ovis karácsonyi vásárra vittük, és csak 1-1 darabot hagytunk itthon.

Az elkészítése végtelenül egyszerű, az ovis korosztálytól felfele egy kis segítséggel már el tudjátok készíteni együtt, a nagyobb gyerekek pedig már önállóan is nekiláthatnak.

Szükséges hozzávalók:

  • fakorongok (Én ezt egy elég nagy csomagban vettem, tényleg sok van benne.)
  • fehér, piros, zöld akril festék
  • ecset különböző méretekben
  • fekete alkoholos filc
  • piros dekorációs pompom (lehetőleg kicsi)
  • barna zsenília rúd (ennek hiányában barna karton papír)
  • narancssárga dekorgumi vagy kartonpapír
  • dekorációs spárga/madzag
  • ragasztópisztoly

Elkészítésük:

A fakorongokat kiválogatjuk aszerint, hogy mit szeretnénk készíteni. A hóemberekhez kell egy kisebb (a fejnek) és egy nagyobb (a testnek), a Mikulás és rénszarvas figura 1-1 korongot igényel, és a téli tájhoz is egyre van szükség.

A hóemberekhez befestjük a korongok egyik oldalát fehérre, a Mikuláshoz és téli tájhoz nagyjából a korongok alsó harmadát festjük csak be fehérre. A rénszarvashoz nem kell korongot festeni.

Azt tapasztaltam, hogy a fa textúrájától függően némelyik sokkal több festéket vesz fel, mint más korongok, úgyhogy elképzelhető, hogy egyiket-másikat sokkal többször kell majd átfesteni, hogy nagyjából hasonló végeredményt kapjunk. Én mindegyiket 2x-3x átfestettem, de volt olyan is, ami 4 réteget is magába szívott.

Ha megszáradtak, akkor a Mikulásoknak a felső egy harmadát pirosra festjük.Ha megszáradt minden festék, akkor középre a fehér rész (=szakáll) fölé ragasztunk egy pici piros pompom-ot orrként és fölé rajzolunk két szemet a filccel.

A téli tájhoz pedig megfestjük a fenyőt (majd ha megszáradt fehérrel a hópelyheket is).

A szarvasoknak a piros pompom-ot orrként felragasztjuk az arcuk (vagyis a fakorong) közepére, majd a filccel (vagy ha van vékony ecsetünk lehet fekete festékkel is) megrajzoljuk a szemüket az orr felett. Az agancsot én kartonpapírból készítettem, mert sehol sem találtam barna zsenília rudat. (Azt is el tudom képzelni, hogy dekorgumiból vágjuk ki.) Ezeket az agancsokat a fejük elejére ragasztottam, de a zsenília rudat valószínűleg hátra rögzíteném.

A hóemberekhez összeragasztottam egy kisebb és egy nagyobb befestett korongot, majd  a hasukra (alsó korong), fekete festékkel gombokat rajzoltam, a fejükre pedig szemet, szájat. Az orrukat megrajzolhatjuk narancssárga alkoholos filccel vagy narancssárga dekorgumiból/kartonból kivágott répaorrot ragasztunk. Ha szeretnénk, köthetünk sálat a nyakukba, vagy akár kart is ragaszthatunk a testük két oldalára (hátul).

Akasztót többféle módon is tehetünk rájuk, én a nyuszikhoz hasonlóan, most is az egyszerűbb verziót választottam: ezt is felragasztottam. Azonban, ha van kedvünk hozzá (és persze megfelelő eszközünk is) a a fakorongokba fúrhatunk egy apró lyukat, amin átvezethetjük a zsinórt.

Akár ajándékkísérőnek is megfelelő lehet, vagy többet elkészítve ajándéknak is.

 

 

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg másokkal is, vagy látogass el további tartalmakért a  Facebook és Instagram oldalamra, illetve a Pinteresten is megtalálsz.