DIY

Kézműves csodák itthonról

Talán említettem már, hogy nagyon kedvelem a hazai kézműves termékeket, és ha lehetőségem nyílik rá, akkor vásárolok is. Szeretek kijárni a kézműves vásárokra, igaz nem túl gyakran jutok el, de amikor igen, akkor élvezettel csodálom meg az újdonságokat, hiszen rengeteg különleges és nagyon igényes dologgal találkozom ilyenkor. Az egyik szempont, ami miatt szeretek a hazai kézművesektől vásárolni, hogy rengeteg fantasztikus alkotó van ma már Magyarországon, akiknek a termékei egyrészt egyediek, másrészt nagyon ötletesek, és igényesek is egyben.

 

Télen írtam már egy ajánlót, ami főként gyerekeknek szóló (ide kattintva újraolvashatod) kézműves termékekről szólt. Most szeretném folytatni ezt a sort olyan alkotókkal, akik nem kizárólag gyerekeknek készítenek csodaszép dolgokat, de termékeik között a legkisebb korosztály számára is találhatunk jócskán felfedeznivaló kincseket. Azonban beszéljenek helyettem most a káprázatos portékáik, s ismerjétek meg az alkotókat, akik egyébként mind anyukák, szóval valóságos időzsonglőrök is:

Mimö

Orsi termékeit már ismertem egy ideje, amikor egy kézműves vásáron összeismerkedtünk, ahonnan nem térhettem haza üres kézzel, húsvéti meglepetést vásároltam nála a gyerekeknek. Már akkor nagyon megtetszettek az új kulcstartói, így megkértem, hogy készítsen nekem egy HáromPötty kulcstartót, a logóm színeiből. Nagyon jól sikerült a végeredmény, azóta már azt az ajándék kulcstartót is elkészítette, amit két olvasómnak ajándékoztam  a blogszülinap alkalmából. Biztos vagyok benne, hogy a jövőben is fogok még tőle vásárolni, mert nagyon tetszik amit csinál, nem csak a kulcstartói fantasztikusak, hanem nagyon szép kitűzőket, könyvjelzőket (stb.) is készít. Keressétek fel az oldalát: Mimö,  – biztosan ti is találtok ott valami nektek való szépséget. Most pedig pár kérdés által ismerkedjetek meg Orsival és Mimö márkával:

Képek forrása: Mimö

Mikor határoztad el, hogy belevágsz, és megalkotod a Mimö márkát, és honnan jött az ötlet?

Anyukám varrónő, gyerekkoromban én is szívesen babráltam az anyagokkal, a maradékokból készítettem babaruhákat. Filcből először a nagyobbik fiamnak varrtam függőket a járókába. Komolyabban 4 évvel ezelőtt kaptam rá a dologra, amikor elárasztották az internetet a szebbnél szebb kézzel készített babák és állatkák. Mivel géppel nem nagyon tudok varrni, a bonyolult figurák helyett inkább apróságokat kezdtem készíteni. A filc pedig igazán hálás anyag, különösen, ha kézzel varrsz mindent.
A Mimö márka akkor alakult ki, amikor a láncos lábú babafigurákat és babafejeket kezdtem csinálni és sorra jelentkeztek az ismerősök, hogy szeretnének maguknak egyet. Aztán jöttek a vásárok és a boltok, én meg csak pislogok, hogy a „bénácska” hobbimból hogyan lett pár év alatt saját márkám!

Milyen termékeket készítesz pontosan?

A babák mellett továbbra is készítek mindenféle figurát, ami épp eszembe jut, vagy aminek szezonja van, és új tervekkel is tele a padlás. A vásárlók is sok ötletet adnak, így a kitűzők, könyvjelzők, hajbavalók, hűtőmágnesek és egyéb mütyürök sora folyamatosan bővül. A filcen kívül nemrég a fagolyókra is rákaptam, nyakláncot és kulcstartót készítek belőlük. Sajnos a szabadidőm, amit kézműveskedésre tudok szánni, egyelőre meglehetősen korlátozott, úgyhogy rendszerint úszom a megrendelésekkel.

Hogyan tudod összeegyeztetni a gyerekneveléssel ezt a tevékenységet?

Szeptemberig itthon vagyok a kisebbik fiammal, aki szerencsére igazi kis rosszcsont és egész nap pörög. Mellette próbálom kivenni a részem a saját kis reklámügynükségünk munkájából is. Ha az ezekhez, és az otthonunk egyben tartásához szükséges időt levonod a napi 24 órából, megkapod azt az időt, amikor varrhatok.

 

gabolinoART

Gabi munkái sem voltak ismeretlenek előttem, amikor az egyik barátnőm karácsonyi ajándékként egy gabolinoART neszeszerrel lepett meg. Ezután nem sokkal „hirtelen” szükségünk lett egy fiú szuperhős babára, amit Gabi rekord idő alatt készített el nekünk, teljesítve az egyedi kéréseket is, és még partner volt a gyors eljuttatásban is, amiért a mai napig hálás vagyok neki! Azóta pedig a kis szuperhős többször is bizonyította, hogy valóban szuperképességekkel rendelkezik, mert többször is átsegítette már egy-egy helyzeten a kisfiamat, aki kapta. De ennél sokkal szélesebb a termékpaletta, ezért azt javaslom mindenképpen nézzetek szét az oldalán: gabolinoART. Gabi pedig az alábbi válaszokat adta kérdéseimre:

Képek forrása: gabolinoArt

Mikor határoztad el, hogy belevágsz, és megalkotod a gabolinoART márkát, és honnan jött az ötlet?

Azt, hogy „belevágok” és csak ezzel foglalkozok 2017 tavaszán – nyarán döntöttem el, amikor férjem munkájából kifolyólag Svájcban voltunk több, mint 1 évet, és ott volt időm elgondolkodni azon, hogy mit is szeretnék a gabolinoART-tal kezdeni.
De a történet jóval korábbra nyúlik vissza, kb 2012-re amikor kislányom elveszítette egy séta során az alvós manóját és úgy döntöttem majd én varrok neki egy újat, ami a lehető legjobban hasonlít az elhagyott pajtásra. Ez egy komoly láncreakciót indított el bennem, ugyanis éreztem, hogy megtaláltam valamit, egy tevékenységet, egy önkifejezési formát, ami bennem rejlik és kifele szeretne törni. Elkezdtem különféle játékokat varrni gyerekeimnek, majd lakás dekorációs kiegészítőket otthonra és elég hamar éreztem, hogy ezekkel más gyereknek és felnőttnek is szeretnék örömöt okozni. Jó pár évig 8 órás munka és család mellett alkottam, de nagyon szerettem volna már belevágni és teljes erőbedobással elkezdeni ezt felépíteni. Ennek 2017 őszén jött el az ideje, amikor hazajöttünk és ekkor már tudtam, hogy szeretném beleásni magam és komolyan felépíteni a gabolinoART-ot.

Milyen termékeket készítesz pontosan?

Termékeimet alapvetően két csoportba tudnám sorolni: babák és táskák. Bővebben, egyfelől a gyerekek kreatív világát igyekszem színesíteni különféle egyedi kedves játszótársakkal, amibe beletartoznak a babák, figurák, állatok, másrészt kedves hölgy társaimnak szeretnék kedveskedni praktikus, ám de nőies, különleges táskákkal, amik az egyéniségükhöz leginkább passzolnak.

Hogyan tudod összeegyeztetni a gyerekneveléssel ezt a tevékenységet?

Amíg 8 órában dolgoztam, addig az alkotás többnyire a késő esti, fektetés utáni időkre korlátozódott, illetve ahogyan időm engedte a hétvégére. Ugyanakkor mindig figyeltem, hogy ne menjen a családi, együtt tölteni kívánt idő rovására, illetve drága férjem is sokat segített, hogy lefoglalja a gyerekeket ha kellett.
Mióta itthon dolgozom, ez annyiban változott, hogy míg a gyerekek iskolában vannak, tudok haladni a munkával, viszont most sokkal több is a teendőm az egésszel. Sok szervezést, utánajárást, rendszerezést igényel mindez, amit nagyon élvezek, de komoly feladat összeegyeztetni a család ritmusával. A gyerekeket jórészt én koordinálom a suli és külön foglalkozások világában és a gabolinoART minden tevékenységét is magam végzem, így még mindig vannak esti műszakok és hétvégi tevékenységek, de úgy gondolom a kezdeti időszakban ez még elengedhetetlen. A mindenkori egyensúlyt viszont továbbra is szem előtt tartom, mert szerintem az nagyon fontos.

JuccWork

Judit munkásságával az Instagramon találkoztam először, és nagyon megtetszett nála először egy nyaklánc, aztán pedig egy levendulaszínű karkötő, amit végül meg is rendeltem, annyira a magaménak éreztem azt a színt. Nagyon szép ékszereket készít, valamint gyerekjátékokat is horgol és nem sokkal később kiderült számomra, hogy emellett 5 gyermeket nevel, így ezekután végképp kíváncsi lettem, hogyan csinálja. Az oldalát itt találjátok: JuccWork, feltétlenül nézzétek meg, ha szeretitek a szép ékszereket, Judit és a márka történetét pedig a kép alatt olvashatjátok:

 Képek forrása: JuccWork

Mikor határoztad el, hogy belevágsz, és megalkotod a JuccWork márkát, és honnan jött az ötlet?

Igazából sosem határoztam el, de valami furcsa és megmagyarázhatatlan okokból kicsi korom óta vonzott a textilek világa és később persze már az őket jól kiegészítő fonalaké is. Már kisiskolás korom óta is ontottam magamból a saját tervezésű babaruhákat, s 2.-3. osztályos koromra már egész elfogadható módon megtanultam varrni autodidakta módon. Később, a középiskolás években volt egy kisebb kitekintésem a rajzolás irányába, de mire elvégeztem az egyetemet és a főiskolát (az ELTE bölcsészkarán és az egri EKF-en), addigra már – minden erőfeszítésem dacára, hogy inkább valami „normális” foglalkozásom legyen – éreztem, hogy újra visszakanyarodom majd a kezdetekhez. Ahogy megszületett a 3. kislányom, egy kedves ismerősöm sugallatára megtanultam horgolni, és ezt kiegészítve a különböző textilekkel egy új világ nyílt meg előttem. Hobbiszinten lassan 7 éve foglalkozom a fonalból és újrahasznosított textilek felhasználásával készített termékekkel, de mindez a 4. gyerkőc után nyert végleges „márkanevet” és az 5. után lett valódi foglalkozás, ahogy szép lassan egyre kinőtte magát.

Milyen termékeket készítesz pontosan?

A munkáimnak két fő iránya van, amelyek több helyen össze is kapcsolódnak. Fonalból készítek ékszereket, játékokat, figurákat, másrészt szenvedélyesen szeretem, ha egy régi ruhadarab új életre kel egy új minőségben, ezért mentett, igazán régi vagy sok éve újrahasznosításra váró textilek felhasználásával készítek szintén ékszereket, de felhasználom őket lakásdekor, gyerekjátékok díszítésére is.

Hogyan tudod összeegyeztetni a gyerekneveléssel ezt a tevékenységet?

Egy állandó egyensúlyozás van a gyereknevelő énem és a dolgozó énem között. Az 5 gyerkőc terelgetése nyilván nem mindig sétagalopp, és elég feszes időbeosztást is igényel, ha a velük való együttlétet és a JuccWork teendőit össze akarom hangolni. Azt szoktam azonban mondani, hogy én mindenkinek ilyen munkát kívánnék, amit ennyire szeret és ennyire megmozgatja a fantáziáját, érdekes embereket ismer meg általa. Hogy milyen lelkesítő, nem arra várni, hogy mikor lesz péntek, vagy munkaszüneti nap, hanem folyton a következő lehetőségen gondolkodni. Sokat ábrándozni és végül azon gondolkodni, hogy annak elkészítésére mikor és hogyan jusson idő, hogy végre testet ölthessen, ami a fejében már régóta motoszkál. Remélem, ez legalább annyira fontos átadni való a gyerekek szempontjából is, mintha egész nap legóznék vagy babáznék velük. Sokat beszélgetünk ezekről a felnőtt-dolgokról, hogy lássák, megérthessék, hogy megéri olyan fába vágni a fejszénket, ami valóban érdekel és inspirál minket. Lehet, hogy néha nem az egyszerűbb megoldás, de hosszú távon mindenképpen az egyik legjobb dolog.

Remélem, hogy nektek is megtetszettek a fenti márkák, nézzetek szét az oldalukon, mert tényleg csodaszép termékeik vannak, én nagyon meg vagyok elégedve azokkal, amiket tőlük vásároltam. Orsi, Gabi, Judit, nektek pedig köszönöm az együttműködést a bejegyzés elkészítésében.

Ha tetszett a bejegyzés nyomj egy like-ot vagy oszd meg másokkal is. Kövess Facebookon, valamint Instagramon is, hogy ne maradj le semmiről. Várlak Pinteresten is.