DIY,  Ünnepek

Készíts velem busóálarcot

E hét végén rendezik meg a farsangi időszak egyik leghíresebb télűző mulatságát: a mohácsi Busójárást (2023. 02.16-21.), aminek az eredete a török időkig nyúlik vissza.

„A busójárás a más népek hiedelemvilágában is megtalálható télbúcsúztató, tavaszköszöntő, oltalmazó, termékenységet varázsló ünnepek családjába tartozik. Éppúgy rokonságot mutat a riói és a velencei karnevállal, mint az afrikai népek szokásaival.”*

Mivel mi is nagyon kedveljük ezt a télűzési formát, ezért készítettünk a gyerekekkel busóálarcot. Különösképpen azért, mert az elmúlt hétvégén Balatonarácson egy busófarsangot tartottak, ami természetesen nem volt olyan nagyszabású, mint az eredeti mohácsi, de hangulatban, látványban és élményekben egyáltalán nem maradt el tőle. Többek között ez is azok közé a programok közé tartozik, amik miatt szeretünk télen is a Balatonhoz menni. (Erről bővebben nemrégiben írtam is: De mit csináltok a Balatonon télen?)

Busó felvonulás Balatonarácson

Ha tervezitek, hogy ellátogattok idén a mohácsi busójárásra, vagy csak lenne kedvetek elkészíteni egy busóálarcot, akkor nézzétek meg, mi hogyan készítettük el:   (A szükséges alapanyagok egy kartondoboz oldala, olló, filctollak vagy festék, ragasztópisztoly, vatta. )

 

Ha szeretnétek, ki lehet vágni a szemeknél és egy kalapgumival kiegészítve akár álarcként is viselhetik a gyerekek (vagy felnőttek).

A mohácsi sokácok messze földön ismert népszokása, a busójárás idejét a tavaszi napfordulót követő első holdtölte határozza meg. Régen Farsangvasárnap reggelétől Húshagyókedd estéjéig tartott a mulatság. A Farsang utolsó csütörtökjén a gyermekek öltöznek maskarába.” (Mohácsi Busójárás)

Ti voltatok már a Busójáráson?

*Forrás: Mohácsi Busójárás

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg másokkal is, vagy látogass el további tartalmakért a  Facebook és Instagram oldalamra, illetve a Pinteresten is megtalálsz.