DIY,  Életmód,  Könyvajánló

Kísérletezni jó móka!

A Scolar Kiadó nemrégiben megjelent Szórakoztató Tudományos Kísérletek című könyve igazi kalandvágyó, kíváncsiságtól fűtött gyerekek számára egy tökéletes könyv. Nemcsak rengeteg otthoni körülmények között is elvégezhető kísérlettel ismertet meg, de ezeket szórakoztató- és főleg rendkívül érhető, valamint könnyen kivitelezhető módon mutatja be.

Már akkor tudtam, hogy jól fogunk szórakozni, amikor a kiadó megkérdezett, hogy volna-e kedvünk kipróbálni a könyvet, de aztán még sokkal nagyobb élményt kaptunk. (A gyerekeim amúgy is szeretnek kísérletezni, gyakran találok a fagyasztóban megfagyott lego emberkéket, hogy a többit ne is említsem.)

Az elején csak külön-külön átlapoztuk a könyvet: a gyerekek is, én is bejelöltük melyik kísérlet tetszik nekünk. Aztán megnéztem ezekhez milyen alapanyagok vannak itthon, volt, amit be kellett szerezni, azután következhettek a próbálkozások.

Legelőször papírtörlő gurigát és sütőpapírt vettem elő, amit befőttes gumival rögzítettünk a guriga végére és elkészítettünk a Hangtorzító Kazoo-t. Csak annyit mondok: volt hangzavar.

Ezután egy nagyon izgalmas dologra készültünk: megnéztük milyen egy citromvulkán. A könyvben leírtak szerint jártunk el, előkészítettem mindent, majd egy icipici segítséget leszámítva a kisfiam csinálta az egészet egyedül. Na ez tényleg látványos kísérlet, igazán jól nézett ki,  mindenképp ajánlom kipróbálásra.

És végül jött a kedvenc kísérletünk az óriás gumimacik. Napok óta dugdostam a gumicukor csomagot, hogy ne egyék meg idő előtt a  gyerekek, mire odáig jutottunk, hogy egyik este nekiálltunk és beletettük őket sima, valamint sós vízbe. Másnap reggelre valóban megnőttek, de más-más módon. Érdekes volt látni, hogy a sós víz mennyire más formulát ad neki, mint a sima víz.

Habár mi most csak a legegyszerűbb kísérleteket csináltuk meg a videóban (amit ITT tudtok megnézni), de tényleg jobbnál-jobb dolgok várnak a könyvben, garantált a szórakozás, nem mellesleg rengeteg mindent tanulhatnak az őket körülvevő világról.  Vannak olyan kísérletek, amit ők is könnyedén, egyedül is kipróbálhatnak, de ha szülőként mi is beszállunk a kísérletezésbe szuper családi programban lehet részünk.

Jó szívvel ajánlom, ha szeretnétek ismerkedni a tudománnyal!

A könyvet itt tudjátok megvásárolni: Szórakoztató Tudományos Kísérletek, Scolar Kiadó

 

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg másokkal is, vagy látogass el további tartalmakért a  Facebook és Instagram oldalamra, illetve kreatív ötletekkel pedig a Pinteresten is megtalálsz.