Életmód,  Könyvajánló,  Szabadidő

Belvárosi miniszobrok nyomában

Az év elején a budai oldalon kerestünk fel miniszobrokat, tavasszal Veszprémben barangoltunk a város történetéhez kapcsolódó három szobor nyomában, most ősszel pedig nyakunkba vettük a belvárost, és Budapest 5. kerületében néztük meg Kolodko Mihály szobrait.

Ehhez segítségünkre volt Tittel Kinga: Kilátók és miniszobrok című könyve, aminek korábban több részét is ajánlottam már itt a blogon .

Az első Kolodko túránk alkalmával az interneten és itt-ott próbáltuk összeszedni az információkat az adott szoborról, amit felkerestünk, ehhez képest a veszprémi túrán már egy tájékoztató füzet alapján ismerhettük meg a szobrok történetét.

A mostani miniszobor vadászatot pedig már kifejezetten a Kilátók és miniszobrok című könyv alapján terveztem meg. Egymáshoz viszonylag közel, pár óra alatt besétálható területen bejelölgettem a könyvben található helyszíneket. Kiindulási pontunk a Szabadság tér volt, ahonnan több szobor is sétatávolságban megtalálható, kettő elvileg magán a téren.

A piros sálas Muppet show békája

Az egyik ilyen a Muppet show békája volt, aki az őszies időjárásra már egy piros sálat is kapott. (A gyerekeknek amúgy ez volt az egyik kedvence.) Azután a tér másik oldalán megnéztünk egy baltát, aminek helyén korábban egy usánka volt. Azt azonban egy képviselő baltával levágta, majd a Dunába dobta. Kolodko Mihály erre hamar egy újabb szoborral reagált, és így lett most ez a balta helye.

A balta miniszobor

A másik Szabadság téri szobor pedig Süsü a sárkány miniszobra Bodrogi Gyulával együtt. Ez a szobor a korábbi tévészékház bejáratánál kapott helyet, azonban ottjártunkkor legnagyobb bánatomra nem volt a helyén. Nagy nehezen megtaláltuk a helyét, de sajnos nem tudtuk megnézni. Pedig nekem személy szerint az aznapi túrán ez lett volna a kedvencem.

A hiányzó Süsü Bodrogi Gyulával

Süsü hűlt helye után folytattuk a túrát és pár utcával arrébb megnéztük a Holdjárót, majd a rakparton elsétáltunk a Lufikutya szobráig. Ennek tetszett a legjobban a háttérsztorija, hogy miért pont oda és miért pont ezt a szobrot készítette el Kolodko Mihály. Egészen elképesztő honnan kap ihletet és az ötleteit hogyan valósítja meg. Fantasztikus.

Itt egyébként egy életnagyságú másik Kolodko szobor is található.

A Holdjáró és a Lufikutya

 

Ezután átmentünk egy másik életnagyságú szoborhoz a Jászai Mari tér közelébe, ugyanis az általunk aznap felkeresett miniszobrokból az utolsó a Columbo hadnagy szobra mögött található egy mókus pisztollyal. Ennek is kifejezetten érdekes a története, hogy hogyan kapcsolódik a Columbo szoborhoz és miért van fehér vonallal körberajzolva.

A fehér vonallal körberajzolt mókus pisztollyal

Amúgy többen is miniszobor nézőben voltak aznap, amikor mi is végigsétáltuk őket, és azt tapasztaltam nagyon népszerűek mindig ezek a kis alkotások, a budai oldalon és Veszprémben is sokan voltak kíváncsiak a szobrokra. Néhányan még a könyvről is érdeklődtek honnan van ilyen szuper útmutatónk 🙂 Szóval tényleg nagyon jó szívvel ajánlom, mert remek iránymutató remek sztorikkal.

A könyv első részében egyébként Budapest kilátóiról és tornyairól ír a szerző, úgyhogy már el is határoztuk a gyerekekkel, hogy legközelebb kilátó túrát fogunk tartani, mert rengeteg gyönyörű és érdekes történetű kilátót „rejt” a fővárosunk.

És természetesen maradt még jó néhány miniszobor Budapesten (a nagyvilágban, és még a belvárosban is, amit nem sikerült eddig megnéznünk), úgyhogy biztosan folytatjuk ezt a remek programsorozatot is.

Ha szerettek sétálni, ha érdekelnek a látványon kívül a háttértörténetek is, akkor Tittel Kinga könyveit igazán jó szívvel ajánlom, megannyi érdekességgel és információval gazdagodva térhettek majd haza.

A könyv a Kolibri Kiadó gondozásában jelent meg, itt tudjátok megvásárolni: Tittel Kinga: Kilátók és miniszobrok.

Ha érdekel a többi Kolodko túránk itt olvashattok róla, vagy megnézhetitek reels videón:

Barangoljátok be Veszprém városát gyerekekkel

Veszprémi miniszobrok

Kolodko miniszobor túra a budai oldalon

 

Képek: a szerző saját képei

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg másokkal is, vagy látogass el további tartalmakért a  Facebook és Instagram oldalamra, illetve kreatív ötletekkel pedig a Pinteresten is megtalálsz.