DIY

Ne dobd ki, inkább hasznosítsd újra! – Egy fenntarthatóbb élet alappillérei

Az, hogy környezettudatosabban próbálunk élni a a mindennapokban nekünk felnőtteknek még nem annyira, de a gyerekeimnek remélhetőleg már sokkal inkább természetesebb, és a mindennapjaik szerves része.

Többször is előkerült már a téma itt a blogon, hogy egy ideje már próbálom a lehető legminimálisabbra csökkenteni a szeméttermelésünket és lehetőleg ezt már a bevásárlásnál igyekszem úgy alakítani, hogy bizonyos dolgokból ne is kerüljön a kosarunkba. Amit pedig esetleg nem tudok kikerülni, azokat a csomagolóanyagokat megkísérlem újrahasznosítani, illetve további új funkciókkal továbbhasznosítani. A legutóbbi cikk itt a blogon pontosan erről szólt, hogy miket készíthetünk a már kiürült konzervdobozokból.

Szerencsére egyre többen érzik, hogy ez egy járható út és egyre több márka is az upcycling útjára lépett már. Ráadásul egy új kezdeményezés is indul a héten ezügyben, amit személy szerint fantasztikus ötletnek tartok, több általam kedvelt márka is képviselteti magát, és nyújt kedvezményt ezidő alatt.

Habár a továbbhasznosítás (upcycling) témája nem újkeletű, még mindig számtalan kiaknázatlan lehetőséget nyújt. Épp ezért két magyar upcycling márka, az Ursuslupus és a nusenka tervezője összefogott, hogy egyfajta küldetésként az „upcycling divat” koncepcióját minél nagyobb közönségnek bemutassák. Ebben az évben ugyan még csak kísérleti jelleggel, de hagyományteremtő szándékkal elindították az I. Upcycling Napokat.

Design hulladékból

A különleges esemény egyik célja, hogy a környezettudatosságra már most érzékeny embereknek is lehessen egy ünnepe, amikor kedvezményesebben vásárolhatnak fenntartható termékeket. A másik cél, hogy a kedvezményekkel azokat is a zero waste életmód irányába tereljék, akik még csak kacérkodnak a gondolattal. A hazai upcycling tervezők összeszervezésének harmadik célja pedig az, hogy megmutassák: a feleslegessé vált anyagokból és hulladékokból, úgy mint kávékapszulák, gumimatracok, műanyag flakonok, számítógép alkatrészek, régi ruhadarabok stb. igazán színvonalas design tárgyakat lehet tervezni.

Együtt a szemléletváltásért

Az eseménnyel a fentieken túl a szervezők szeretnék minél szélesebb körben megismertetni és megkedveltetni az újrahasznosítás tevékenységét a fogyasztókkal, ezenfelül a termékeikben eltérő, ám szemléletükben közös alkotók között szorosabb kapcsolatot szándékoznak megteremteni. A márkák számára kiemelten fontos, hogy minél több ember figyelmét hívják fel a fenntartható divatra, ezért a szervezők által meghívott vendégtervezők a design széles skáláján helyezkedve alkotnak, a környezettudatos és hulladékcsökkentési szemléletmódot egy pillanatra sem feledve.

Ennélfogva az I. Upcycling Napokon eddig több, mint 23 magyar tervező online letölthető kuponkedvezményekkel készül, amely kedvezményeket majd a webshopos vagy offline vásárláskor illetve a workshop részvételkor lehet felhasználni az Upcycling Napok ideje alatt, április 22. és május 1. között online és offline térben egyaránt.

Ha kíváncsiak vagytok melyek ezek az alkotók, továbbá, hogy milyen különleges alapanyagokból készítik termékeiket, látogassatok el az esemény oldalára, melyet a következő linken érhettek el: https://www.facebook.com/events/931651810377102/ 

 

Kimelt kép: pixabay.com

Ha tetszett a bejegyzés nyomj egy like-ot vagy oszd meg másokkal is. Kövess Facebookon, valamint Instagramon is, hogy ne maradj le semmiről. Várlak Pinteresten is.