Család,  Életmód

Jöhet az újratervezés?

Valahol láttam egy vicces mémet az elmúlt hónapokban, ami valahogy úgy szólt, hogyha az életünket egy GPS „irányítaná” akkor az idei évben nem mondana mást, mint, hogy: ÚJRATERVEZÉS. S bár az életünket egyértelműen nem egy GPS irányítja, sokan vagyunk úgy, hogy ÚJRATERVEZÉST kérünk az idei évre.

Hiszen, mint én is megírtam valamikor az év elején, tele voltam tervekkel erre az évre vonatkozóan. Az év elején úgy igazán azt éreztem, hogy na most aztán minden flottul fog majd menni, végre eljött az én időm.

Aztán jött a karantén. És az újratervezés.

Amitől először tényleg megijedtem, hiszen nem volt ilyen jellegű vészforgatókönyvem, egyáltalán fel sem merült bennem, hogy (ha csak a saját példámra akarok kitérni) amikor elkezdem majd az új munkámat, azt itthonról dolgozva 3 gyerek, egy non-stop dolgozó férj és digitális oktatás meg egyebek mellől kell majd megtennem.

A közösségi médiában az összes poszt arról szólt, hogy nem is annyira rossz a  karantén, hiszen több időt tudnak a családok együtt tölteni, és mennyire lelassultak. Ezzel szemben én loholtam magam után minden egyes nap, küzdöttünk a digitális oktatás rejtemeivel, miközben két óvodást próbáltam egész nap foglalkoztatni, és a többi amit egy nap el kell végezni.

Azt azért én is élveztem, hogy nem kell reggelente mindenkit összerakni és rohanni, volt idő egy bizonyos fajta lassabb ritmus felvételére, ez tény, de azért sok anyára szerintem (akikkel legalábbis én beszélgettem erről egybehangzóan mondták), sokkal (de sokkal) több minden hárult, mint „béke időkben”.

De ha így utólag kellene értékelnem azt a három hónapot, amit mindannyian itthon töltöttünk, azt kell mondjam, hogy rengeteg mindent meg tudtam magamról is, és a családunkról is.

Az egyik, hogy soha nincs lehetetlen. Minden helyzetből ki lehet hozni valamit, ami egy kis újratervezéssel akár még jól is elsülhet. Hiszen:

„Nincs olyan pillanat az életünkben, amikor ne tudnánk új utat törni magunknak.” (Charles de Foucauld)

Mi például családilag rászoktunk a társasjátékozásra. És nagyon élvezzük ezt a közös tevékenységet.

Én rájöttem arra, hogyan tudok három gyerek mellett is dolgozni, ami most a nyári szünet alatt is elég jól jön.

Rájöttünk, hogy a családunk összetartóbb, mint valaha, és együtt közösen mindent meg tudunk oldani.

És a legfontosabb, hogy egészségesen itt vagyunk egymásnak, és jöhet bármi, megtanulunk majd újratervezni.

Hiszen ez az év is bizonyítja, hogy előfordul olyan, hogy a leggondosabb tervezés ellenére sem úgy alakulnak a dolgok, ahogy elképzeltük azokat, és az első csalódottságon felül kerekedve hiszem, hogy az eredetileg tervezettnél még jobbat is el tudunk érni, csak ki kell tartani.

Úgyhogy itt az ideje ÚJRATERVEZNI!

Kép: unsplash.com

Ha tetszett a bejegyzés nyomj egy like-ot vagy oszd meg másokkal is. Kövess Facebookon, valamint Instagramon is, hogy ne maradj le semmiről. Várlak Pinteresten is.