DIY

Vászonzsák nyomdázós workshopon jártunk

Még mindig a környezettudatosság témánál maradva, nagyon fontosnak tartom, hogy próbáljuk meg kiiktatni az életünkből a nejlonzacskó hegyeket. Ami sokszor nem is annyira egyszerű feladat, hacsak nem vagyunk rettentően tudatosak ezen a téren.

 

Hiszen gondoljunk csak bele, hogy egy szimpla bevásárlásnál is mennyi zacskó kerül a kosarunkba. A zöldség-gyümölcs általában nejlonba kerül bele, mert így könnyebb lemérni, nem gurul szét, stb. A pékárú a legtöbbször szintén, kivéve, ha a  boltban van papírzacskó, illetve papír+nejlon/vagy műanyag kombinációs zacskó. Nehéz kiiktatni, de ha odafigyelünk van már erre is megoldás.

November végén jártunk a kislányommal egy vászonzsák nyomdázós workshopon, amit a The Sorting Bags márka megálmodója, Nemes Iringó tartott.

Mielőtt hozzáláttunk volna az alkotáshoz Iringó pár mondatban elmesélte nekünk, hogy hogyan jutott arra az elhatározásra, hogy megalkotja ezt a márkát, és hogy mennyi mindenre használhatjuk a zsákokat, a mindennapi bevásárlások, vagy az otthoni tárolás során.

Mindezek után jöhetett is a munka nagy része, amitől elsőre bevallom őszintén kicsit megijedtem, hogyan fogjuk tudni megcsinálni. Ugyanis nekünk kellett elkészíteni a pecsétet is, amivel a zsákokra nyomdáztunk. Három különböző méretű vászonzsákot készítettünk, és szerencsére az első megtorpanást követően ment minden könnyedén. Megrajzoltuk a pecséteket – a lányom a sajátját, én a másik kettőt. Aztán átrajzoltuk dekorgumira és azt kivágva, felragasztottuk egy kartonra. Ezután befestettük a kiválasztott színnel és jöhetett is a nyomdázás. Száradás után Iringó rávasalt a zsákra, és a másik oldalnál is ugyanígy jártunk el.

A zsákok egyébként tényleg széleskörűen felhasználhatóak, az egyiket mi például tornazsáknak használjuk, a másik kettőt pedig uzsonnás zsáknak, mivel ezt a hármat leginkább a gyerekeknek készítettük. Remélem, hogy lesz még lehetőségem készíteni egyet magamnak is, vagy talán egy vászonszatyrot a bevásárlásokhoz, ezt még eldöntöm. A workshop egyébként nagyjából 2,5 órát tartott.

Ha ti is szeretnétek kiváltani a nejlont valamivel, ez szerintem egy jó megoldás. Esetleg, ha nem éreztek magatokban elég elszántságot, hogy el is készítsétek ezeket,  akkor se riadjatok vissza, hogy nejlonmentessé tegyétek a háztartást, hiszen rendelni is lehet Iringótól. Nézzetek be hozzá: www.rootstofruits.hu

Ha tetszett a bejegyzés nyomj egy like-ot vagy oszd meg másokkal is. Kövess Facebookon, valamint Instagramon is, hogy ne maradj le semmiről.