Életmód

5 általam használt módszer, hogy valóban produktív legyen a napom

Otthonról dolgozva néha az ember hajlamos lehet elveszíteni a fókuszt, és nem sikerül igazán produktívvá tennie a napokat.

Időnként ez egy irodában is előfordul, de önállóan, otthon, egyedül dolgozva szerintem nagyon vékony mezsgyén egyensúlyozunk.

Éppen ezért nekem is tudatosan ki kellett alakítanom egy szabályrendszert, ami alapján produktívvá tehetem a napjaimat, anélkül, hogy eltolnám az időt.

Nekem ezek a módszerek váltak be, ám nem biztos, hogy mindenkinek ugyanezek lesznek a legjobbak.

Megtervezni a napot

Ha tudom, hogy milyen teendők várnak a nap folyamán rám, akkor tudom azokat priorizálni, tudom, hogy mire számítsak, hogy melyikre nagyjából mennyi idő szükséges, így kalkulálhatok a napommal.

A legnehezebb feladattal kezdeni

A szakértők azt javasolják, hogy kezdjük a legnehezebb feladattal a munkát, hiszen akkor megugrottuk a legnagyobb dolgot a napból, többi pedig már könnyedén menni fog. Bevallom én ezt nem szoktam mindig betartani. Van, hogy egy nehezebb, vagy összetettebb feladathoz reggel még nincs elég erőm, ezért elvégzek több, kisebb feladatot, amik könnyebben megoldatóak, és csak azután állok neki a nehezebbnek.

Szünetet tartani

Egy kávé szünet, pár perc máshova figyelés, egy rövid videó megnézése, pár oldal olvasás vagy egy gyors ebéd összedobása, esetleg egy rövid háztartási munka elvégzése szokott a szünetem lenni.

Arra például nagyon figyelek mindig, hogy ne a számítógép előtt egyem meg az ebédem, hiszen ha egy irodában dolgoznék sok másik emberrel, akkor sem tenném.

Kikapcsolni az értesítéseket

Rettentően el tudja vonni a figyelmet, ha időnként pittyen a telefonunk, mert e-mailt, vagy valamilyen közösségi médiás üzenetet kaptunk. Ha már pittyent, akkor persze rögtön megnézzük, és már ki is zökkentünk a munkából. Ezért én félre szoktam tenni a telefont munka közben, és csak ritkán nézek rá ilyenkor. Arra ott vannak a szünetek, és akkor is épp elég időt visz el, nincs szükség arra, hogy még munka közben is zavaró tényező legyen.

Segítséget kérni, ha szükség van rá

Anyaként megtanultam, hogy segítséget kérni muszáj. Senki nem születik terminátornak, hogy mindenen egyedül verekedje át magát. Anyaként is és a munkában is igenis szoktam segítséget kérni, hiszen vannak olyan dolgok, amiket nem tudok egyedül megoldani. Ez nem szégyen, hanem egy öngondoskodási módszer, egy erősség, hiszen éppen azzal, hogy segítséget kérsz, saját magadat óvod.

+1. Néha a dolgokat el kell engedni

Az egyik dolog, amit a kisgyerekeim mellett kezdtem el megtanulni, hogy néha a dolgokat bizony el kell engedni (erről ITT írtam korábban). Nincs ez másként a munkában sem. Van, hogy nem úgy jönnek össze a dolgok, mint képzeltük, de ez még nem tragédia. Lehet, hogy némely dolognak még nincs itt az ideje, de elképzelhető, hogy egy másik élethelyzetben viszont visszatérhetünk majd hozzá.

Az elengedésben nekem egyébként a pandémiás helyzet is sokat segített, hiszen akkor hirtelen annyi mindent kellett újragondolni, és muszáj volt elengedni rengeteg dolgot, hogy megedződtem ebben (is).

Nektek van munka módszeretek a produktív mindennapokért?

pexels.com

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg másokkal is, vagy látogass el további tartalmakért a  Facebook és Instagram oldalamra, illetve a Pinteresten is megtalálsz.