Életmód

Így változott meg az életünk, amióta környezettudatosabban élünk

Soha nem gondoltam volna, hogy csupán attól, hogy jobban odafigyelek a környezetre, ha megválogatom, hogy mikor mit és főleg hogyan vásárolok meg, több olyan változás is megjelenik az életünkben, melyeknek nagyrésze abszolút pozitív, a maradék kis rész pedig egy kis odafigyeléssel nem okoz fennakadást a mindennapjainkban.

Még nem teljesen egy éve határoztam el, hogy nekünk is rá kell lépnünk erre az útra, mert egyre inkább éreztem, hogy rossz érzéssel tölt el, hogy feleslegesen ennyi nejlont, műanyagot használunk, és kezdetben nem is igazán tudatosan, de elkezdtem keresgélni alternatív megoldások után. Persze próbáltam addig is mindent többször használni, amit csak lehetett, de tudtam, hogy ez nem megoldás. Változásra volt szükség, még ha nem is drasztikusra.

Tudatosabb mindennapok

Azzal, hogy elkezdtem odafigyelni miket vásárolok meg a boltban, illetve miket nem, határozottan csökkent a szemét mennyiségünk. Rettenetesen messze vagyunk még a zero waste háztartástól, de az első lépéseket megtettük. És habár nagyon hosszú lesz ez az út azt mindenképpen pozítimunként szeretném megemlíteni, hogy sokkal tudatosabbak lettek ezáltal a mindennapjaink. Eleve minden egyes vásárlásra rá kell készülni, hogy legyen nálam egyrészt vászonszatyor, amiben hazahozom, másrészt vászonzsákok a pékáruknak illetve zöldségeknek, gyümölcsöknek. Ugyanis nagyon nem szeretek nejlont használni, csak ha nincs más megoldás. Mert sajnos néha az is előfordul, hogy elfelejtek magammal vinni, vagy kevés van nálam. Viszont ilyenkor a legközelebbi alkalommal még jobban próbálok erre figyelni. Az egész egy olyan tanulási folyamat, ami minden napra ad valami újdonságot.

A példamutatás ereje

Az elmúlt évben két olyan megnyilvánulása is volt a gyerekeimnek a környezettudatossággal kapcsolatban, ami beleégett az agyamba, és pontosan ezek miatt szentül hiszem, hogy a példamutatásnál nincsen jobb módszer, hogy rászoktassuk őket is környezettudatos életre. Mindkettő  még az ősszel történt: egyik nap a kisfiammal sétáltam egy parkban, ahol rengeteg szemét volt eldobálva, főként műanyag üvegek. Egyszer csak megkérdezte tőlem, hogy mi ez a sok szemét? Mondtam neki, hogy sajnos sokan nem figyelnek oda, és eldobálják a szemetet épp ott ahol vannak. Erre pár perc gondolkodás után teljesen természetességgel azt mondta:”De anya, ha mi tudjuk, hogy hova kell dobni a műanyag üvegeket, akkor ezek az emberek miért nem tudják?” Erre hirtelen nem tudtam semmi okosat mondani, de hazáig beszélgettünk erről, és hogy miért fontos, hogy ne szemeteljünk, és mit hova kell dobni. És rettentő büszke voltam rá, hogy ennyire odafigyel erre. Egyébként itthon is mindig megkérdezik, hogy ha nem egyértelmű nekik, hogy egy adott dolgot éppen melyik szemetesbe dobjanak ki.

A másik történet pedig a lányomhoz kapcsolódik. Nagyjából 2 hete járt iskolába, amikor egyik nap megjegyezte, hogy képzeljem el, hogy minden osztálytársa alufóliába vagy folpackba hozza az uzsonnáját és hogy ők miért nem használnak olyat mint az övé? Mert neki újraszalvétába vagy dobozba csomagolom az uzsonnát. Vele is megbeszéltem, hogy miért fontos, hogy ne minden egyes uzsonna után még egy csomó szemetet is termeljünk, ezért használunk többször használatos csomagolási eszközöket.

Tisztább lelkiismeret

Amióta változtattunk és jobban figyelünk a környezettudatosságra, azóta úgy érzem tisztább a lelkiismeretem ezen a téren. Amikor belekezdtem ebbe az életmódba, eleinte mindenért lelkiismeret-furdalásom volt. Ha például nem volt nálam vászonzsák akkor kifejezetten rosszul éreztem magam a nejlonzacskó használatától. Kategorikusan nem vettem meg elvihető pohárban semmit, se műanyag palackos innivalót és mániákusan próbáltam elkerülni az olyan termékeket, amelyeknek plusz felesleges csomagolása volt. Aztán rájöttem, hogy ezt így nem lehet csinálni, hiszen vannak olyan esetek, amikor nem tudom kikerülni/elkerülni ezeket. Ezért inkább arra kezdtem fókuszálni, amit mindenképpen kivitelezhetőnek tartottam, és szépen lassan építettem le néhány termék megvásárlását, valamint tettem  másokat az életünk részévé. Ez a taktika bevált, mert nem túl hirtelen és drasztikus a változás, ellenben azért látható nyomai vannak. Vagyis épp, hogy nincsenek.

Jövőbeni tervek

Rengeteg minden van még amiben fejlődnünk/változtatnunk kell, az egyik például a bevásárlás. Mindig igyekszem lista szerint vásárolni, és nem is vagyok az az impulzus vásárló típus, de persze előfordul, hogy megveszünk olyan termékeket is, amiket nem feltétlenül kellett volna. Nem bosszankodom ezeken, de igyekszem észben tartani, hogy a legközelebbi alkalommal már ne kerüljenek a kosárba.

A másik nagy elhatározásom az idei évre pedig az, hogy a fürdőszobai termékeket (tisztálkodási- valamint takarítószerek) környezetbarátabbra cserélem.

Nektek milyen környezetbarát terveitek vannak az évre?

Ha olvasnál még a témában, itt találsz hasonló cikkeket: Hulladékmentes mindennapok; Többször használatos szalvéta; Vászonzsák nyomdázás

Kiemelt kép: unsplash.com

Képek forrása: 1, 2,

Ha tetszett a bejegyzés nyomj egy like-ot vagy oszd meg másokkal is. Kövess Facebookon, valamint Instagramon is, hogy ne maradj le semmiről. Várlak Pinteresten is.