Életmód

A fa játékok forradalma

Mint ahogy korábban már említettem egy-egy bejegyzésben, a háztartásunk több területét is igyekszem egyszerűsíteni és minimalizálni, és kiszortírozni az itthon lévő felesleges tárgyainkat, úgy ez a törekvésem a gyerekszobába is elért.

Jó ideje zavart már, hogy egyrészt rengeteg játékuk van a gyerekeimnek, melyeknek nyilván egy jó részét kaptuk ilyen-olyan alkalmakra rokonoktól, és sajnos ezeknek egy része nem a legjobb minőségű játék,  ezért vagy szétestek, vagy nem lehet az eredeti funkciójuk szerint játszani velük.

Éppen ezért elhatároztuk a férjemmel, hogy egyszer és mindenkorra felszámoljuk a gyerekszobai káoszt. (A pontos folyamatról majd egy másik bejegyzésben fogok részletesebben írni.)

Kicsit visszás érzetet kelthet némelyekben a cím, ugyanis én is kicsit  szomorúnak tartom azt, hogy egy olyan dologhoz kell visszatérnünk, amely a nagyszüleinknek, sőt talán még a szüleinknek is teljesen természetes volt, az én gyerekeimmel pedig már vissza kell kanyarodni ehhez a szemlélethez.

De mi vitt vissza minket a természetes játékokhoz?

Többször is írtam már arról, hogy mennyire zavarni kezdett a sok szemét amit termelünk a háztartásunkban, hogy minden egyes nejlon zacskó, minden egyes egyszer használatos műanyagpalack mennyire terheli a Földet, és ezért elkezdtem a természetesebb és többször használatos termékek felé fordulni, szépen sorjában kiiktatva az életünkből azokat a lehetséges hulladékforrásokat, amiket ki tudtam váltani valami mással.

És ez nagyjából mindenhova eljutott az életünkben. Már nem a minél szebb, minél jobb, minél több vezérelt, hanem a hogyan tudnám ezt kevesebb és tartósabb, természetesebb dolgokkal kiváltani, akár a saját háztartásunkból? Mert egyébként a jó minőségű tartós műanyag játékokkal sincsen baj, számos ilyen szuper játék van, ami akár hosszú évekig kiszolgálhatja a gyerekeket. (pl. a Lego) De ezek mellett sajnos irtózatos mennyiségű vacak játék is kapható, amelyekből hosszú távon kerülgetnivaló kacat válik csak, és elsősorban ezeket a játékokat szerettem volna száműzni az életünkből. Továbbá elkerülni azt, hogy a jövőben ezek a játékok bekerüljenek a háztartásunkba.

Úgyhogy elkezdtem sokkal tudatosabban odafigyelni arra, hogy egy játék milyen. Szerettem volna a kevesebb – több elvén olyan játékokat beszerezni a születés- valamint névnapokra, illetve karácsonyra, amelyek elsősorban fából vannak, vagy pedig olyan fejlesztő, illetve társasjátékok, amelyek leginkább önálló játékra sarkallják a gyerekeimet. Ezért megkértem a rokonainkat is, hogy vegyék figyelembe ezt a jellegű kérésünket, és ne halmozzák el értelmetlen, rossz minőségű, hangos játékokkkal őket.

Bízom benne, hogy sikerül véghezvinni ezt a törekvést, mert szeretném, ha a gyerekeim megbecsülnék és igazán értékelnék a játékaikat, nem pedig csak egy újabb kacatként tekintenének rájuk.

Hamarosan fogok nektek mutatni olyan trükköket, amikkel egyszerűen, otthon is elkészíthettek egyszerű játékokat, hiszen a saját háztartásotokban megtalálható eszközök is tökéletesen alkalmasak lehetnek egy-egy ötletes játékhoz.

Ha tetszett a bejegyzés nyomj egy like-ot vagy oszd meg másokkal is. Kövess Facebookon, valamint Instagramon is, hogy ne maradj le semmiről. Várlak Pinteresten is.