Életmód

Ilyen a jól működő napi rutinom 5 pontban

Gyakran megkérdezik tőlem ismerősök, hogy mégis hogyan navigálok a mindennapok káoszain át a három gyerekkel úgy, hogy itthonról dolgozom!?

Az igazság az, hogy nincs semmilyen trükköm, egyetlen dolgot igyekszem mindig betartani: a napi rutint.

Természetesen ez a rutin többféleképpen is kinézhet attól függően, hogy egy átlagos hétköznapról van-e szó, vagy esetleg betegek a gyerekek, vagy szünet van-e. Mindegyikre más-más rutin vonatkozik, de vannak alapdolgok, amik megegyeznek minden esetben. (Kapcsolódó korábbi bejegyzések: Karantén napirend, Nyári rutin)

Korán kelés

Egyáltalán nem vagyok korán kelő típus – sajnos. Pedig ha sikerülne tényleg időben felkelnem, akkor rengeteg mindent el tudnék végezni reggelente.

Iskola időben igyekszem azért 6 óra előtt felkelni (nyáron kb. 1,5 hónapig sikerült 5 órakor kelnem, az nagyon jó volt, mert mire a gyerekek felébredtek már kb. 2-2,5 óra munka a hátam mögött volt), hogy nekilássak a reggelik, uzsonnák elő- és elkészítésének.

Mivel este általában kikészítem a gyerekek ruháit, így azzal a legtöbbször nem kell bajlódni már a reggeli rohanásban.

A többiek fél 7-7 között kelnek fel, egy gyors reggeli és öltözködés után már indulnak is az iskolások, és az oviba is legkésőbb 8-ig el kell indulnunk.

Takarítás, rendrakás

Nem szeretek rumliban lenni, habár a gyerekeim képesek akár 5 másodperc alatt is akkora felfordulást csinálni, mintha gonosz kis manók randalíroztak volna a lakásban több órán keresztül. Ezért reggelente, amikor hazaérek még munka előtt megpróbálok valami rendfélét varázsolni, és vagy kiteregetek, ha reggelre volt beidőzítve mosás, vagy berakok egy mosást. Minden esetben beágyazok, elpakolom az elől levő dolgokat.

Munka

A munkában próbálok nagyon produktív lenni (ami persze nem mindig sikerül) és listák alapján elvégezni a legfontosabb, halaszthatatlan dolgaimat (erről ITT írtam korábban).

Időnként szünetet tartok, ilyenkor szoktam kiteregetni, be/kipakolni a mosogatógépet, vagy ebédet készíteni.

Igyekszem a munka közti szünetekbe beiktatni plusz pár percet és az alatt elvégezni valami otthoni munkát is.

Délutáni gyerekidő

Délután szinte minden nap mennünk kell valahova, így a legfőbb feladat, hogy a gyerekeket leszállítsuk oda, ahol a különórájuk, edzésük van. Ezt persze nem egyedül csinálom, hiszen az kivitelezhetetlen lenne, de általában megpróbáljuk egy hétre előre beosztani, hogy ki kit hova visz és a harmadik gyerek addig kivel tart. Gyakran van olyan, hogy amíg az egyik edzésen van, addig a másikkal minőségi külön időt töltök el.

Esti rutin

Miután hazaértünk a különböző helyekről, gyorsan megvacsorázunk, és amíg a gyerekek fürdenek, és abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy senkinek nem maradt házi feladata, megkísérlem eltakarítani az esti romokat.  Ezután esti mese következik, ami nem maradhat el, és jöhet az alvás. Ha maradt még munkám estére, akkor azt csak a gyerekek lefektetése után kezdem el.

Mint láthatjátok nem túl bonyolult ez a tudatosan kialakított, jól működő rutin. Három gyerek és pár év kellett hozzá mire ilyen lett, de valójában ez egy rugalmas napi rutin, hisz a gyerekek időbeosztása és egyéb elfoglaltságok miatt mindig alakul, változik.

 

freepik.com

 

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg másokkal is, vagy látogass el további tartalmakért a  Facebook és Instagram oldalamra, illetve kreatív ötletekkel pedig a Pinteresten is megtalálsz.