Könyvajánló

Kedvenc lapozó könyveink

A mese olvasást nem lehet elég korán elkezdeni, már az egészen kicsiknek is találhatunk színvonalas könyveket, lapozókat. Igaz, hogy nálunk lassan kinövik a gyerekek a kisebbeknek szóló lapozó könyveket, mégis van egy pár melyeket nagyon kedvelünk.

Ezeket szeretném most pár szóban bemutatni nektek is, szerintem érdemes elolvasgatni mindegyiket.

1. A róka zoknija

Ez a legkisebbeknek szóló könyvecske egy elveszett zokni történetét mutatja be, minden oldal páron egy-egy kinyitható ablakkal, ahová bekukkanthatunk, hogy vajon ott lapul-e a zokni. Erről már korábban is írtam egy ajánlóban, azóta is szeretjük, hiszen nagyon bájos történet. A Tölgyerdő meséinek van egyébként több része is, nekünk még a Mackó levelei van meg, azt is jó szívvel ajánlom.

(Julia Donaldson: A róka zoknija – Tölgyerdő meséi, Pozsonyi Pagony Kft., 2010)

2. Pipp és Polli – Hol az alvókám?

A Pipp és Polli sorozat nálunk a legkisebb kedvence lett, előfordult, hogy heteken át minden este valamelyik részt olvastuk fel neki. Az alaptörténet szerint Pipp a kisnyuszi és legjobb barátja Polli a kisegér körül mindig kialakul valami konfliktusos helyzet, amit aztán általában együtt oldanak meg. Ebben a részben Polli ott alszik Pippnél, de otthon felejti az alvókáját. Kisgyermekeknél ez tényleg valódi problémát jelent, de Pipp kedvessége és bátor tette megmenti az estét. Végtelenül kedves történetek és egy igazi barátság rajzolódik ki mindegyik részben. Nem mellesleg kezdő olvasóknak is tökéletes a szöveg, és sikerélményt nyújthat a gyakorlás során.

(Axel Scheffler: Pipp és Polli – Hol az alvókám?, Pozsonyi Pagony Kft., 2015)

3. A majom mamája

Ez egy kifejezetten aranyos és vicces mese, amiben a kis majom egy pillangó segítségével keresi a mamáját, akit nem talál, végül kalandos keresgélés után együtt rátalálnak a papájára, aki hazaviszi a mamához. Nekünk felnőtteknek egyértelműen ez a kedvencünk, de mindhárom (teljesen különböző korú) gyermekünk is nagyon szereti. Szintén megfelelő kezdő olvasóknak is.

(Julia Donaldson: A majom mamája, Pozsonyi Pagony Kft., 2011)

4. Az öt csúfság

Ennél a könyvnél igencsak megoszlik a vélemény családon belül is nálunk. Van aki kedveli, van aki szerint nem jó. Nekem tetszik, bár egyértelműen nem a megszokott Julia Donaldson könyvek közé tartozik.  Nekem egyébként az az ötlet tetszik igazán, hogy nem csak a szép és jó állatokról ír mesét, hanem megmutatja a másik oldalt is, mindezt fantasztikus rímekkel egy mókás történetbe ágyazva. Ezt már a  Bandita patkánynál is így gondoltam, persze ott is jóra fordul a végére minden. Itt is pontosan arról szól a mese, hogy a csúnya állatokkal senki sem foglalkozik, őket mindenki kerüli, kivéve egy csapat kölyköt, akik viszont odáig vannak értük, ugyanis nekik ők a világ legszebb állatai, mert ők a szüleik, akik lehetnek bármilyen rútak is, számukra tökéletesek.

(Julia Donaldson: Az öt csúfság, Pozsonyi Pagony Kft., 2018)

Ebben az ajánlóban teljesen véletlenül mindegyik Julia Donaldson és Axel Scheffler könyve volt, (aki egyébként az összes könyvet illusztrálta is), de nem szándékosan, tényleg azokat válogattam össze, amiket gyakran kérnek a gyerekek, hogy meséljünk el.

Amennyiben szeretnétek még hasonló könyveket olvasni a Pagony oldalán megtaláljátok a többi részt is.

Ha tetszett a bejegyzés nyomj egy like-ot vagy oszd meg másokkal is. Kövess Facebookon, valamint Instagramon is, hogy ne maradj le semmiről. Várlak Pinteresten is.