Könyvajánló

Az unikornisok világa – könyvek az egyszarvúakról

Az unikornisok olyannyira a mindennapjaik részét képezik a kislányoknak, mint az esti fogmosás. Azon túl, hogy szinte bármiből lehet unikornisosat is kapni a boltok polcain, nagyszerű mesekönyveket is találhatunk, amikkel beleshetünk egy kicsit az egyszarvúak mesés világába.

Természetesen idővel hozzánk is beköszöntött az unikornis láz, így az esti meséink egy részét az egyszarvús könyvek teszik ki. Szerencsére sikerült több olyat is találni a gyermekkönyvek között, amik aranyos, nagyon kedves formában mutatják be az unikornisokat.

Ebben a bejegyzésben három különböző korosztálynak szóló mesekönyvet mutatok meg a mesebeli lényekről.

Uni, az unikornis

Ez a kisebbeknek szóló mesekönyv egy csodaszép és végtelenül aranyos mese a hit erejéről, a kitartásról és mindarról, hogy nem szabad foglalkozni a rosszindulatú környezetünkkel, hiszen ha igazán hiszünk valamiben és kitartóan keressük valóra válhatnak az álmaink.

Mese arról, hogy mi történik, ha hiszünk az álmainkban.

A történet szerint Uni, az unikornis egy teljesen átlagos unikornis, egy valamiben azonban eltér társaitól, rendületlenül hisz abban, hogy léteznek kislányok. Társai kicsúfolják ezért, de még ez sem tántoríthatja el Unit attól, hogy higgyen az álmaiban. Mint ahogy azt a kislányt sem, aki elszántan hitte, hogy unikornisok igenis léteznek, és teljesen biztos volt abban, hogy valahol van egy amelyik csak arra vár, hogy az ő barátja lehessen.

Amy Krouse Rosenthal: Uni, az unikornis, Betűtészta Kiadó, 2016

 

Unikornis égen, földön

Nagyobb óvodások és kisiskolások számára ajánlanám ezt a kedves mesekönyvet, amelynek főszereplője Kornélia majdnem olyan, mint egy átlagos unikornis, egy valamiben azonban különbözik tőlük. A szarva és a sörénye teljesen fehér, nem úgy mint a többi egyszarvú társának, akiknek szivárványszínű. Neki pedig fehér, így nem tud szivárványt rajzolni az égre. Mivel nem kap választ, hogy miért ilyen, felkerekedik, hogy megkeresse apukáját, hátha ő tudja a választ.

Lejön a Földre és útja során több állattal is találkozik, akiknek segít valamilyen formában, de egyik sem tudja megmondani, hol találhatja meg az apukáját. Végül amikor már feladná a keresést, rálel és megtudja tőle, hogy valójában mennyire különleges, hiszen félig unikornis, félig ló. Ebből a meséből megtanulhatjuk, hogy mindenki különleges a maga módján, a varázslat a szívünkből jön és a szeretet csodákra képes. Egy elgondolkodtató mese gyönyörű illusztrációkkal. Nagyon ajánlom minden kisgyermeknek és szüleinek aki valaha is kételkedett már a saját egyedi különlegességében. (A könyvet a Manó Könyvektől kaptuk, köszönjük szépen, hogy elküldték ezt a csodaszép könyvet nekünk, hogy elolvashassuk!)

Bosnyák Viktória: Unikornis égen, földön, Manó Könyvek Kiadó, 2019, Illusztrálta: Rippl Renáta

Titkos Királyság – Unikornisok völgye és a Smaragd unikornis

A Titkos Királyág sorozatot azért kedveljük, mert elrepíti a gyerekeket egy mesebirodalomba meseregény formájában. A kisiskolás korosztályt célozzák meg a könyvek, és a történet szerint három barátnő talál egy titokzatos dobozt, aminek a segítségével egyszer csak egy mesebeli birodalomban találják magukat ahol különböző kalandokba keveredve segítik a királyságot, és Vidám királyt, hogy az uralkodó gonosz nővére, Keserű királynő ne űzze el a jókedvet és vegye át a hatalmat. Ebben a részben az Unikornis Völgyben okoz galibát a Királynő de a három barátnő segítségével végül minden jóra fordul. A másik történetben már magához ragadta Keserű királynő a hatalmat így káosz és szomorúság uralkodik a királyságban. A barátnők természetesen szembeszállnak a gonosz királynővel, hogy az unikornisok segítségével elűzzék őt a birodalomból és újra Vidám Király ülhessen a trónra.

Kisiskolásoknak ajánlom, akár már önálló olvasásra is.

 Rosie Banks: Titkos Királyság – Az Unikornisok völgye, Manó Könyvek Kiadó, 2017

Ti ismertek még egyszarvúakról szóló könyveket? Nektek melyik a kedvencetek?

 

Ha tetszett a bejegyzés nyomj egy like-ot vagy oszd meg másokkal is. Kövess Facebookon, valamint Instagramon is, hogy ne maradj le semmiről. Várlak Pinteresten is.