Balaton,  Könyvajánló

Egy különleges balatoni mesekönyv – Mina és Vidi az óriások nyomában

Mi ezen a nyáron (is) a Balatonon fogunk nyaralni, ezért elérkezettnek láttam az időt, hogy többet is megtudjunk a gyerekekkel a magyar tengerről, és mesekönyveken keresztül is felfedezzük majd a balatoni régiót.

Nagyon jó és többféle korosztálynak való könyveket találtam, amit hamarosan egy másik bejegyzésben meg is fogok mutatni nektek, csak még várom az egyiknek az újra megjelenését.

Addig is viszont szeretnék kiemelni egyet a balatoni könyvek közül, amit mostanában olvastunk el.

A balatoni régió tele van csodálatos helyekkel, amiknek a többsége „megérne egy mesét!” Hiszen a Balaton keletkezéséről számos monda, legenda is szól. Elég csak szétnézni mindkét parton a különleges természeti képződményeknél és máris láthatjuk a Balaton varázslatos jellegét.

Tokody Klára könyve valódi varázsvilágba kalauzol el minket. A Mina és Vidi az óriások nyomában című mese két bátor kis tündérről szól, akik szeretnék felfedezni a Balaton titkait.

Mina és Vidi két apró diófatündér, akik a Balatonnál egy diófán élnek. A két kis kíváncsi tündér egy tábortűz mellett elmesélt történet hatására útnak indul, hogy megfejtsék a Balaton keletkezéséről szóló legenda igaz voltát. Különböző izgalmas kalandok sora következik ezután: kutatás egy könyv elveszett lapjai után, egy kínai aranyhal felkeresése, aki reményeik szerint majd segít nekik megfejteni a rejtélyt. Ám a kaland nem egészen úgy alakul, ahogyan eltervezték, de végül eljutnak az óriások barlangjáig, ahol rá is lelnek az igazságra. S habár nem pont erre számítottak, azért nagyon boldogok és büszkék, hogy megfejtették az óriások titkát.

A két fonyódligeti tündér, Mina és Vidi neve tulajdonképpen a szerző két gyermekének becenevéből ered, akik szintén részt vettek a mese alakulásában. Ugyanis Mina és Vidi történeteit is először Klári a saját gyerekeinek mesélte és így alakult ki az esti mesékből a kis tündérek mesekönyve.

A mesekönyv egyébként gyönyörűen és gazdagon illusztrált, öröm nézni a kedves rajzokat. És azon túl, hogy egy kalandos és érdekes történetet ismerhetünk meg, a Balaton miatt külön is érdekes. Kifejezetten tetszik, hogy egy mesén keresztül fedezhetjük fel az általunk is oly annyira kedvelt helyeket, például Tihanyban vagy Badacsony hegyeinél. Mi biztosan visszük majd magunkkal a nyaralásra is!

De nem csak Balaton rajongóknak ajánlom a mesekönyvet, hiszen a mesében olyan szituációkba keverednek a szereplők, amik nagyon jól megmutatják a gyerekeknek, hogy együtt összedolgozva, bátorságot merítve, kitartással elérhetjük a céljainkat. Hogy mindig hinni kell abban, hogy meg tudjuk csinálni, ha elhatározunk valamit. Ez a mese olyan világba repít, amibe minden kisgyermek könnyedén bele tudja képzelni magát és együtt izgul a két diófatündérrel a rejtély megfejtéséig.

És szülőként is élvezetes olvasni, engem például a régi balatoni nyarakba repített vissza, amit fantasztikus volt újraélni.

Akár Balaton rajongók vagytok, akár még csak most ismerkedtek a magyar tenger csodálatos helyeivel, ez a mesekönyv remek társatok lesz a felfedezésekben.

Ha szeretnétek ti is a Balatonnál kalandozni két diófatündér társaságában, a könyvet IDE KATTINTVA tudjátok megrendelni.

Az írónőnek ezúton is köszönjük szépen, hogy megismerhettük Mina és Vidi történetét!

(Képek: Mina és Vidi)

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg másokkal is, vagy látogass el további tartalmakért a  Facebook és Instagram oldalamra, illetve a Pinteresten is megtalálsz