Balaton,  Szabadidő,  Utazás

Barangoljátok be Veszprém városát gyerekekkel

Veszprém jó pár éve közel áll a szívünkhöz. Mindig szívesen járunk arra, szerintem nagyon szép, kellemes sétálni a belvárosban és idén rengeteg a program és látnivaló. Erről bővebben itt írtam: Veszprémi programok

Még télen jártunk a gyerekeimmel egy Kolodko túrán a fővárosban, amiről az Instagramon számoltam be, és annyira élvezték, hogy megígértem nekik folytatni fogjuk a mini szobrok felfedezését.

Erre nemrégiben Veszprémben kerítettünk sort, ugyanis egy ügyintézős napon újra elsétáltunk a belvárosban Ödön az utcazenész mellett. Akármikor arra járunk, mindig megállunk mellette, így hirtelen ötlettől vezérelve elhatároztuk, hogy megnézzük a többi veszprémi szobrot is és tartunk egy spontán veszprémi sétát.

Így az utcazenész szobrától egyenesen a Tourinformba vezetett utunk, ahol szereztünk egy térképet, ami megmutatja hol is helyezkednek el pontosan ezek az alkotások.

De először is mesélek az alkotóról és a szobrokról kicsit:

Kolodko Mihály az utóbbi években arról vált híressé, hogy gyerekkorunk rajzfilmfigurái közül elkészített néhányat mini szobor formájában (többek között Mekk Elek, A kockásfülü nyúl vagy pl. a Skála kópé) és más mini szobrokat is elhelyezett Budapest különböző pontjain.

Ezek természetesen mind nagy sikert arattak, az emberek szeretik és szervezett túrákon keresik fel az alkotásokat.

A veszprémi szobrok mögött megbújó tartalmat Veszprém történelme, kulturális sokszínűsége, a turizmus és természetesen maga a környezet ihlette, ahova kihelyezik, ezek mind közösen alkotnak egy tartalmi egységet.

Veszprémben három szobor található, a mi elsőnek felkeresett szobrunk Ödön, az utcazenész

Ödön az utcazenész

Ödön a város életének egyik leghangsúlyosabb elemét, a zenét, a zenélést szimbolizálja, elég csak a minden évben megrendezésre kerülő Utcazene Fesztiválra gondolnunk vagy a Veszprém szerte rendezett nyári fesztiválokra.

A következő szobor, amit felkerestünk, a vár felé vezető úton, a Hősök kapujában elhelyezett Ernő, az őr volt. Útközben elmentünk még a Szent Mihály arkangyalt ábrázoló szobor mellett is az Óváros téren, amit egyébként szintén érdemes megnézni.

Ernő az őr

Ernő volt az első veszprémi kihelyezett szobor, a város történelme ihlette alkotás. A Hősök kapujában vigyázza a várost, a koronaőrök ruháját viseli, kicsit mogorva, de hatalmas szíve van – írja a tájékoztató.

Innen a vár felé vettük az irányt, hogy megnézzük Gizella és Szent István szobrát, de sajnos akkor még éppen tartott az építkezés, így az a terület lezárás alatt volt. Azóta viszont már átadták a felújított várnegyedet, úgyhogy nyugodtan mehettek oda is.

Így aztán mi visszafordulva lesétáltunk a Séd-patakhoz, hogy megkeressük a harmadik szobrot Leonórát, a kislányt és az oroszlánt

Leonóra és az oroszlán

A Kollégium utca végén egy híd park felőli részén ül Leonóra egy oroszlán hátán. Kezében tart valamit, amit sokan mobiltelefonnak, sokan könyvnek gondolnak, az alkotó a szemlélődőre bízza, hogy mit is pontosan. A kislány és az oroszlán a jövőt szimbolizálja de természetesen számos utalással kapcsolódik ez az alkotás is a város történelméhez.

Ez a szobor különösen szép helyre került, gyerekekkel rengeteg itt a lehetőség: például sétálhatunk vagy üldögélhetünk, piknikezhetünk a patak parton. Mi megnéztük a közelben lévő Margit romokat, majd a Séd partján visszasétáltunk a belváros felé.

Ezzel véget is ért a veszprémi Kolodko túránk, Veszprém azonban felfedezésre vár még, ugyanis remek Kajla kiadványokat találtunk Veszprémről, úgyhogy legközelebb az alapján járjuk be a várost.

Forrás: Veszprémi Mini Szobor térkép

Képek: a szerző saját képei

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg másokkal is, vagy látogass el további tartalmakért a  Facebook és Instagram oldalamra, illetve kreatív ötletekkel pedig a Pinteresten is megtalálsz.