Balaton,  Könyvajánló,  Utazás

A Balatonnál nyaraltok? Ezeket a könyveket olvassátok!

Imádjuk a Balatont! Amióta pedig gyerekeink lettek ez az érzés csak erősödött. Hiszen minden évben elmegyünk velük, és időközben ők is Balaton rajongók lettek!

De ha nem is vagytok olyan lelkesek mint mi, egy-egy nyaralás alkalmával is jól jöhetnek az alábbi Balatonról szóló gyerekkönyvek, elvégre is annyi érdekesség, annyi szép hely és annyi monda van amit megtudhatunk Közép-Európa legnagyobb taváról.

Én ezeket a balatoni könyveket ajánlom jó szívvel, akár a nyaralás alatt, akár otthoni olvasgatásra:

Pikler Éva: Balatoni Böngésző

Elképesztően vicces és órákig el lehet bogarászni az oldalakon, ráadásként meg a kedvenc helyeket, vagy ahol épp jártatok is felfedezhetitek.

4 új helyszín és rengeteg keresnivaló – itt a kibővített és felújított Balatoni böngésző, Pikler Éva fergetegesen humoros rajzaival!
A Balaton partján igazi nyári vihar tombolt éjszaka, és a táborozó gyerekek holmijait messzire fújta a szél. Utazd velük körbe a Balatont, segíts nekik megkeresni az elveszett tárgyaikat, illetve az összes oldalon felbukkanó szalmakalapot meg a gördeszkázó kismalacot!
Merre járunk és mit látunk közben?

Balatonfüred – Tihany – Balaton-átúszás – Siófok – Völgyhíd – Balatonboglár – Fonyód – vitorlásverseny – Kis-

Balaton – Keszthely – Sümeg – Tapolca – Szigliget – Badacsony – Salföld – Hegyestű

Pikler Éva: Balatoni Böngésző, Kolibri Kiadó, 2021

 

Tokody Klára: Mina és Vidi az óriások nyomában

Erről a mesekönyvről nemrégiben írtam bővebben is ITT a blogon. Ha lemaradtatok volna róla, mindenképpen pótoljátok, mert nagyon kedves mesekönyv!

A két kis diófatündér kalandjai egy csodálatos mesevilágot tárnak elénk, ahol a Balaton mondái megelevenednek a lapokon. Hova tűnhettek az óriások, akiknek köszönhető a Balaton és az északi parti hegyek születése? A két fonyódligeti tündér útra kel, hogy kiderítsék a rejtélyt.

Tokody Klára: Mina és Vidi az óriások nyomában, Magánkiadás, 2020

 

 

Nyulász Péter: Helka – A Burok-völgy árnyai

Ez a nagyobbaknak szóló kalandos regény szintén a balatoni mondavilágba kalauzol el bennünket. A kiadás óta több rész, és már hangoskönyv is megjelent a Burok-völgy árnyaiból.

Különös események zavarják meg a Balaton északi partjának nyugodt mindennapjait. A tihanyi Soktornyú Kastély népe ünnepre készül: Helka hercegkisasszony hamarosan hivatalosan is trónörökössé válik. Ám hősünk unja a felhajtást, elszökik inkább a tiltott rengetegbe szamócázni. Mindeközben a közeli Burok-völgyben sötét lelkű teremtmények gyülekeznek, hogy a kegyetlen Bora vezetésével feldúlják a Balaton békéjét, és bosszút álljanak a hercegi páron.

Nyulász Péter: Helka – A Burok-völgy árnyai, Betűtészta Kiadó, 2016

 

 

Mán-Várhegyi Réka: Itt a nyár, csuda jó a Balaton!

Kisebbeknek szóló informatív könyv, a mi gyerekeink nagyon szeretik az ilyen típusú könyveket.

Mit játszunk a vízben? Miből készül a sárpogácsa? Milyen állatok élnek a Balatonnál?A nyaraláson Zsuzsi megismerkedik a Balatonnal. Kiderül,hogy a víz csak elsőre hideg, hogy hová megy a komp, és hogy milyen finomságokat lehet enni a parti büfében. A könyvecskében minikvíz és vidám feladatok is várják a gyerekeket.

Mán-Várhegyi Réka: Itt a nyár, csuda jó a Balatonon!, Tessloff Kiadó, 2019

 

Csapody Kinga: Utazik a család – Irány a Balaton!

A több részből álló Utazik a család sorozat balatoni része igazi nyaralós hangulatot teremt olvasás közben.

„Messze vagyunk még? Mikor érünk már oda?” – ki ne hallotta volna ezeket a kérdéseket az autóban, amikor a család hosszabb útra indult.
Szalma Edit egy bájos, kissé szeleburdi családot álmodott meg, majd rajzolt meg. A három gyereket, szüleiket és állataikat ezúttal a Balaton régióba kísérhetjük el Csapody Kinga meséivel. Kalandjaikat olvasva mi is bebarangolhatjuk a déli és az északi partot, egy csomó ötletet merítve, hogy miket lehet felfedezni, megmászni, megnézni és kipróbálni.
Csatlakozzatok hozzájuk, fedezzétek fel a mesékkel, majd a valóságban is Magyarország egyik legszebb részét!

Csapody Kinga: Utazik a család – Irány a Balaton!, Manó Könyvek, 2019

 

Fiala Borcsa: Balatoni nyomozás

Ezt is nagyobbaknak ajánlom, vagy akik már önállóan tudnak olvasni, izgalmas, kalandos balatoni történet, tökéletes (kis)kamaszoknak a nyaralásra.

Egy régi faládikóban rejtőző térkép…
Egy titkosírással írt üzenet…
Egy tetovált nagymama, aki kiszuperált cirkuszi kocsival járja a Balaton-felvidéket…

Ki ne vágyna egy duplán rejtélyes nyárra?

Krisztinek és Hubának különféle kódokat és találós kérdéseket kell megfejtenie, hogy rábukkanjon a kincsre. De eközben egy valódi bűnszövetkezet is dolgozik a Balaton-partján: pénztárcák és ékszerek tűnnek el mindenhonnan…
Vajon milyen kincs várja Krisztiéket az út végén? És sikerül-e közben leleplezniük a tolvajokat is?
Nyomozz Te is velünk! Bejárjuk többek közt Révfülöpöt, a Folly Arborétumot és Hegyestűt, megkeressük a mindszentkállai titkos lépcsőt és bekukkantunk Csobánc várába is…

Fiala Borcsa: Balatoni nyomozás, Kolibri Kiadó, 2021

 

Kampós Csaba – S. Németh József: A Rezeda család kalandjai a Balaton-felvidéken

A gyerekek szeretik az olyan történeteket, ahol a főszereplők hasonló szituációban vannak, mint ők maguk, ezért a könyv ideális társatok lehet, ha a Balaton-Felvidéken jártok!

-Zombi vagyok, elkaplak és megeszlek!- Engem ugyan nem! – suttogta elszántan Julcsi, és felmászott a kőfal tetejére. Hosszú percek teltek el, mire Vili rájött, hogy kishúga túljárt az eszén, és sikeresen elbújt előle: – Julcsi, gyere elő, te nyertél!- kiabálta. Erre a magas fal tetején kuksoló Julcsi örömittasan ujjongani kezdett: – Én nyertem, én nyertem! Vili a hang irányába nézett, és szemei tágra meredtek. Azon nyomban kiabálni kezdett:- Anci, Apci! Gyertek ide gyorsan! A szülők villámgyorsan felpattantak az aggodalmas hang hallatán, és odarohantak. Anci a szája elé kapta a kezét, hogy fel ne sikoltson. – Hogy kerülsz te oda? – kérdezte. – Felmásztam – felelte Julcsi egyre kevesebb magabiztossággal, mert ekkor jött rá, hogy mennyire magasan is van. Az emberek aprónak tűntek, és messzire ellátott a tájon, neki pedig csak egy egészen szűk helye volt, amin ülni tudott.

A Rezeda család számtalan kalandba keveredik, miközben lakóautójukkal járják hazánk egyik legszebb táját, a Balaton-felvidéket. Ismerd meg te is ezt a vidéket, éld át velük nyaralásukat, légy részese a család izgalmas történeteinek!

Kampós Csaba – S. Németh József: A Rezeda család kalandjai a Balaton-felvidéken, Tihany Tourist Kft, 2019

 

További nyaralással kapcsolatos könyveket itt találsz:

Utazz idén nyáron könyvekkel!

Könyvek nyaraláshoz

 

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg másokkal is, vagy látogass el további tartalmakért a  Facebook és Instagram oldalamra, illetve a Pinteresten is megtalálsz.