Balaton,  Szabadidő,  Utazás

De mit csináltok a Balatonon télen?

A Balatont lehet kedvelni és szeretni, van akit nem hoz lázba különösebben, van aki viszont el sem tudja képzelni az életét a magyar tenger közelsége nélkül. Jó ideje én is ez utóbbiak közé tartozom és e szenvedélyem a családomat is kezdi teljesen megfertőzni.

Mi néhány éve kétlaki életet élünk a Balaton és Budapest között, ezért azóta nagyjából meg is kapjuk a kérdést, hogy de mit csinálunk télen (ősszel és tavasszal) a Balatonon?

Úgyhogy ebben a bejegyzés elmesélem miket szoktunk csinálni a Balatonon és környékén a strandszezonon kívül.

Igaz, hogy a Balatonnál a nyári szezon és a tóban fürdési lehetőség jobb esetben is csak nagyjából 2,5 hónap, de ez nem jelenti azt, hogy az év többi időszakában unalmas lenne ott lenni, hiszen ilyenkor is rengeteg más tevékenységre kínál alkalmat a balatoni régió.

Többször ajánlottam már esős időre vonatkozó alternatívákat is (ezekről ITT és ITT olvashattok), de valójában ennél sokkal színesebb a balatoni programok tárháza.

A környezet és élővilág

Véleményem szerint eleve a balatoni régió, mint természeti terület csodaszép! Különleges és páratlan élővilággal rendelkezik, amit óvnunk kell, ha sokáig szeretnénk még élvezni. Számos túraútvonal, tanösvény és látnivaló vár a tó mindkét partján. Remek kirándulóhelyek és kilátók is találhatóak, és az északi parthoz közel pedig a Bakonyban is túrázhatunk.

Kultúra

Idén különleges kulturális események is várják a Balaton északi partjának térségébe érkezőket, ugyanis január 21-én indult el az Európa Kulturális Fővárosa Év, aminek megnyitóját Veszprémben rendezték meg. Ez az eseménysorozat a Veszprém-Balaton régióra irányítja idén a nemzetközi figyelmet is, rengeteg programmal és rendezvénnyel várva a látogatókat. (Bővebben: VEB 2023)

Mindezeken túl számos kulturális lehetőség vár kicsiket és nagyokat a Balatonnál. Sok kiállítás, rendezvény található a szezonon kívül is nem csak a nagyvárosokban, hanem akár a kisebb településeken is. Mi például jártunk halloween-i fesztiválon egy Balaton parti településen, ami fantasztikus volt, de az egyik kedvenc Balaton-felvidéki helyünk, a Folly Arborétum több programmal vár egész évben. Érdemes szétnézni tehát – különösen idén.

Ödön, az utcazenész – Veszprém, Kolodko miniszobor

Felfedezésre váró városok

Ami nagy előnye a Balatonnak szezonon kívül, hogy sokkal (SOKKAL) kevesebben vannak mindenhol, mint nyáron. Be lehet ülni a kedvenc kávézónkba vagy cukrászdánkba nyugodtan, lehet sétálni bárhol és sehol nem vesz körül minket a tömeg. Persze egy nyaralóhelyen a pezsgés és nyüzsgés elkerülhetetlen, de a nyugodt, szinte kihalt tópartnak is meg van a maga varázsa.

És ugyanez a helyzet a Balaton parti városokban is. A nyüzsgő városok, amiket esetleg a nagy melegben elkerülünk, most roppant vonzóvá válnak. Érdemes felfedezni Veszprém, Tapolca, Keszthely, Siófok nevezetességeit, vagy akár egy picit messzebb is merészkedni ezeknél és felfedezni pl. Pannonhalmát.

Sportolás

Vitathatatlan, hogy a nyári vizes sportoknak természetesen nyáron hódolunk – úszás, SUP, evezés, vízibicikli, szörf, vitorlázás – de ezeken túl is tömérdek sportot űzhetünk a tó körül. Akár szó szerint is. A Balatont körbebiciklizni talán sokkal ideálisabb ősszel vagy tavasszal, hiszen nincs annyira meleg.  Ha futni szeretnénk a parton, azt sem a legnagyobb hőségben tesszük. Rengeteg túrázási lehetőség is van, a gyerekek  pedig több kalandpályát próbálhatnak ki szerte a Balaton körül. Bobozni is több helyen tudunk, az én gyerekeim például imádnak lesiklani – minden ősszel és tavasszal bobozunk.

Az extrém sportot kedvelők is megtalálják a számításaikat, sok helyen windsurf, kite és wakeboard pályát is találhatunk.

De például télen – ha a Balaton jegén mostanában nem is – több városban korcsolyázhatunk akár közvetlenül a vízpart közelében is.

A varázslatos Balaton

És ha az eddig felsoroltak nem is győztek volna meg, egyetlen érvem maradt: a Balaton télen is csodalatosan szép. Ilyenkor kisimul a tó, minden lecsendesedik. Csak a „végtelen” kékség és az álmos túlpart látszik. Akár órákig is el lehet üldögélni a partján egy termosz teával nézelődve és elmélkedve.

És ti jártok a Balatonhoz szezonon kívül? Mit szoktatok csinálni?

 

A képek a szerző tulajdonában vannak. Felhasználásuk engedélyköteles!

Ha tetszett a bejegyzés nyomj egy like-ot vagy oszd meg másokkal is. Kövess Facebookon, valamint Instagramon is, hogy ne maradj le semmiről. Várlak Pinteresten is.