Szabadidő

Erdei tanösvények gyerekekkel

Egy őszi erdei séta vagy kisebb kirándulás tökéletes hétvégi program lehet a gyerekekkel, ha az időjárás is engedi. Nem terheli meg őket túlságosan, de bőven van lehetőségük mozogni, gyűjthetnek faleveleket, terméseket,  és megismerkedhetnek az erdő lakóival. Az interaktív erdei tanösvények nagyon jó választásnak bizonyulhatnak, ha szeretnénk „tanulni” is a természetjárás közben.

Mi eddig két tanösvényt jártunk (majdnem) végig, de tervezzük továbbiak felkeresését is. Az egyik a főváros közelében található a Börzsönyben, a másik a nyugati országrészben Zalakarosnál, a Zalai Parkerdőben. Mindkettő gyönyörű, könnyen bejárható gyerekekkel is, sőt mi babakocsival voltunk, és az egyiket teljesen be tudtuk járni így is, a másiknak csak egy részét a nagy sár miatt.

Elsőként a zalai tanösvényről:

Csiga-túra tanösvény, Zalakaros:

A tanösvényt a zalakarosi kilátótól kezdtük, ahol egyébként ott jártunkkor éppen nem volt a helyén a kilátó, mert felújítják. Ha készen lesz, érdemes felmenni, mert szép a kilátás, a régiről már szétnéztünk évekkel ezelőtt.

A tanösvény a Zalai Parkerdő területén található és 1152 méter a hossza, gyerekekkel is könnyedén bejárható. Mi szeptember elején jártunk ott, és babakocsi is volt nálunk, azzal is kényelmesen végig tudtunk menni, két helyen volt akadály és kellett megemelni, az egyik a tanösvény közepén egy lépcsősor, a másik pedig egy meredekebb szakasz volt.

A tanösvényen sok informatív és több interaktív tábla is elhelyezésre került, amik bemutatják az erdőben fellelhető gombákat, állatokat, növényvilágot, valamint sok helyen játékos formában ismerhetik meg ezeket a gyerekek (pl. a táblák, vagy akár a padba épített kirakós játékkal).

A túra folyamán olyan virágokkal és gombákkal is megismerkedtünk, amikre a lelőhelyük közelében elhelyezett táblák hívták fel a figyelmünket. Az egyik interaktív táblán pedig az erdőben élő madarak hangját is meg lehetett hallgatni.

Nagyon tetszettek még a különleges hullám formájú padok is, ahol megpihenhetnek egy kis időre a túrázók.

A Csiga-túra tanösvény érinti a Kék-túra útvonalát is, valamint akár túra vezetés is kérhető a Nagykanizsai erdészetnél.

Mindenkinek ajánlom, aki szeretne egy gyönyörű környezetben, friss levegőn megtenni egy kellemes sétát.

Folytatása következik…

Ha tetszett a bejegyzés, kérlek oszd meg másokkal is. Még több tartalomért keress fel a Facebookon is, ide kattintva tudod megtenni.