Egy melengető burgonyakrémleves a hideg őszi napokra
Az őszi egyre hidegebb időben sokszor jól esik megmelengetni magunkat az ételeinkkel is belülről. Egy finom krémleves igazán jól jön ilyenkor. Az ősz kedvence a sütőtök, én is nagyon szeretem, készítettem is már több finomságot belőle, többek között krémlevest is. De most egy másik nagy kedvencünket, a burgonyakrémlevest szeretném megmutatni.
Hozzávalók 4 személyre:
– 1 szál póréhagyma
– kb. 5 db közepes burgonya
– 2 db sárgarépa
– 1 kávéskanál só
– bors
– 1 evőkanál olaj
– 2-3 babérlevél
– (2 dl tejszín) – ez elhagyható
Elkészítés:
1. Az olajon megpirítjuk a karikákra vágott póréhagymát.
2. Amikor már kezd üveges lenni, hozzáadjuk a kockákra vágott burgonyát, valamint a felkarikázott répát is. Picit együtt pirítjuk őket, megsózzuk, borsozzuk, majd felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje az egészet.
3. Beledobjuk a babérleveket is, és addig főzzük, amíg megpuhulnak a zöldségek.
4. Ha már kellőképpen puhák, akkor az egészet krémesre turmixoljuk.
5. Ha szeretnénk, adhatunk hozzá tejszínt is, amitől még krémesebb lesz. Ezt nyugodtan a turmixolás után is hozzáönthetjük, ilyenkor még azért forraljuk össze az egészet. (Én általában szoktam hozzá adni, ebbe a verzióba most nem került.)
Pirított tökmaggal, vagy levesgyönggyel tálaljuk.
Ha kisbaba is van a családban, jól összeturmixolva akár egy kis csirkehússal kiegészítve már 8-9 hónapos kortól kaphatja a tejszín mentes változatot. Ha tejszínt is teszünk bele, azt 1 éves kor alatt ne adjuk oda a babának.
Babáknak csirkehússal
Ha tetszett a bejegyzés, kérlek oszd meg másokkal is. Még több tartalomért keress fel a Facebookon is, ide kattintva tudod megtenni.