Utazás

Ezeket játsszuk utazás közben a gyerekekkel

Mindannyian ismerjük a mondatot, ami az utazás kezdetétől akár percenként is elhangozhat: „Anya, ott vagyunk már?” Néha nem is kell több órát utazni ahhoz, hogy a gyerek elunja magát az autóban, nyáron pedig előfordul, hogy hosszabb utazásra is elindulnak a családok,  ilyenkor jól jöhet egy-két játék ami leköti a gyerekeket az út során.

Mi már jó ideje nem voltunk olyan helyen ahova 2-3 óránál többet kellene utazni, de időnként ezt is nehezebben viselik a gyerekek. Mindig készülök, hogy amikor már nem köti le őket a kinti táj, valamit előhúzzak az odakészített játékok, foglalkoztatók, stb. közül. Ebben a bejegyzésben mutatok pár játékot amiket szoktunk játszani.

Mivel eléggé különböző korúak a gyerekeink,  vannak olyan játékok, amit értelemszerűen nem tudunk még mindegyikkel játszani, vagy csak valamilyen egyszerűbb formában.

Nálunk ezek váltak be a hosszabb autózások alatt:

„Látok a szememmel valamit, ami….zöld”

Ebbe a jellegű játékba már egészen kicsit kortól be lehet kapcsolódni, feltéve ha a gyermek már felismeri a színeket. Mi ezt már hellyel-közzel tudjuk mindannyian játszani. A lényege, hogy elhangzik a fenti mondat valamilyen szín kíséretében és a többieknek ki kell találni vajon mi lehet az. Néha igencsak viccesen alakul, mert ha olyat mondanak, amit már épp elhagytunk az autóval akkor azt elég nehéz így kitalálni…

Barkochba

Ez egy klasszikus útközbeni játék, a nagyobbakkal már egyszerűbb formában tudjuk játszani, de 1-2 éven belül szerintem a legkisebb is be tud majd szállni.

Úti Lego készlet

Ezt már régebb óta terveztem elkészíteni, de az idei nyárra sikerült is. A lényege annyi, hogy egy kisebb doboz (akár egy jégkrémes doboz is megfelelő lehet) tetejére valamilyen később eltávolítható ragasztóval (én gyurmaragasztót használtam) odarögzítjük az alapot és a dobozban annyi Legot viszünk magunnkal, amiből lehet valamit építeni. Szerintem ez inkább a normál méretű építőkockákkal működik, a Duplo túl nagy hozzá.

Mesekönyv

Leginkább a böngésző könyveket szoktuk elvinni az utazásra, de egyébként bármi olyan könyv is jó szolgálatot tehet, amit nagyon szeretnek a gyerekek. Időnként hangoskönyvként is szoktuk hallgatni a meséket, legtöbbet talán a Bogyó és Babócát hallgattuk, mert egy időben azt mindhárom gyerek nagyon szerette. (Egy korábbi posztban már írtam böngésző könyvekről, ha érdekel, olvasd újra: ITT)

Csendes könyv

Erről is írtam már korábban, hogy mennyire szeretnek ezzel foglalatoskodni a gyerekek, ezt szinte minden autózáskor magunkkal visszük, ugyanis egy darabig leköti őket.

Úti autópálya

Ehhez mindössze egy kinyomtatott autó út (várossal esetleg) szükséges kisautókkal. Lehet laminálni is, hogy kevésbé legyen sérülékeny, illetve érdemes felragasztani egy kartonra, hogy könyebben tudjanak közlekedni az autók. Szerintem ezzel minden kisfiú el van egy darabig.

További ötletek:

Úti bingó: Ennek lényege, hogy összeállítunk a gyereknek egy olyan kis feladatlapot, amin különböző utazáshoz kapcsolódó (vagy bármilyen más témába vágó) képek szerepelnek, úgy mint közelekedési lámpa, stop tábla, kamion, piros autó, stb. és amelyiket látta útközben azt áthúzhatja.

Mágneses játék: ez lehet akár valamilyen öltöztető játék, vagy mágneses forma kirakó, ezért azért jó, mert így nem ejti le a darabokat a gyerkőc, és ez is viszonylag kis helyen is elfér.

További játék ötleteket összegyűjtöttem egy Pinterest mappában is, a linkre kattintva megnézheted: Játékok utazáshoz

Kiemelt kép: Alex Jumper/unsplash.com

Ha tetszett a bejegyzés nyomj egy like-ot vagy oszd meg másokkal is. Kövess Facebookon, valamint Instagramon is, hogy ne maradj le semmiről. Várlak Pinteresten is.