Balaton,  Utazás

Mit csinálj a Balatonnál rossz idő esetén gyerekekkel

A rossz idő nem feltétlen azt jelenti, hogy egész nap esik az eső, lehetséges, hogy hideg van, vagy a víz nem elég meleg, esetleg akkora szél van, hogy nem biztonságos gyerekekkel (se) bemenni a vízbe. Szerencsére a Balaton mellett annyi más minden látnivaló és program lehetőség van, hogy nem kell kétségbeesni, ha pár napig nem alkalmas fürdésre az időjárás.

A lehetőségek száma végtelen, most 7 tippet adok, ami gyerekekkel is könnyen megvalósítható.

1. Kalandpark

A Balaton mindkét partján több helyen is található kaland-, vagy élménypark, (pl. Balatonboglár, Zamárdi, Balatonfüred) ahol pár órát nagyon jól szórakozva eltölthet a család. Már egész kis kortól a felnőtt korosztályig mindenki kipróbálhatja.

2. Hajókázás

A kikötőbe lemenni a gyerekeknek egyébként is élmény, hiszen annyi minden látnivaló van ott, nézegethetik a nagy hajókat, vitorlásokat. Az indulás és kikötés is felkeltheti az érdeklődésüket. De miért ne szállhatnánk fel egy hajóra is akár? Vannak (általában 1 órás) sétahajó utak, a gyerekeknek külön tematikus (pl. Kalózhajós) utak, illetve a (fiatal) felnőtt korosztálynak este bulihajók is indulnak.

A Bahart (Balatoni Hajózási Zrt. – https://balatonihajozas.hu/) honlapján is, illetve a kikötőkben is tájékozódhatunk az aktuális menetrendekről.

3. Kirándulás

A balatoni kirándulások megtervezésének tényleg csak a képzelet szabhat határt, annyi gyönyörű hely van mindkét parton, hogy lehetetlenség lenne mindet felsorolni. A teljesség igénye nélkül megemlítek párat, amit gyerekekkel is érdemes felkeresni. Balatonbogláron a Gömb kilátó nem csak különleges formája miatt érdekes, hanem gyönyörű a rálátás a Balatonra is. A Tihanyi Apátságot is érdemes megnézni, de például Badacsony bazaltsziklái, a Balaton Felvidék apró kis falvai, Keszthely, Veszprém, Szigliget is mind-mind megér egy látogatást.

4. Állatkert, állatsimogató, madárles

A veszprémi állatkertet nem csak az állatok miatt érdemes felkeresni, hanem mert kialakítottak egy Dínó parkot is, ahol életnagyságú dinoszauruszok között sétálhatunk, ezt a gyerekek nagyon élvezik, de nekünk, felnőtteknek is érdekes.

Balatonedericsen az Afrika múzeumot ajánlom, ahol nem csak egy óriási afrikai gyűjteményt csodálhatunk meg, hanem a parkban élő állatokat is.

Érdemes megnézi a kápolnapusztai bivalyrezervátumot is ahol a bivalyokon kívül szürke marhák is élnek.

Fenyvespusztán állatsimogatóba (http://fenyvespuszta.hu/), a Kis-Balatonnál pedig madárlesre is elmehetünk.

5. Múzeum

Egy múzeum meglátogatása örök klasszikus. Nem lehet tévedni vele, eső esetén nagyon jól jöhet ez az időtöltés.

Ha csak egy múzeumba megyünk, szerintem az a keszthelyi Balaton Múzeum legyen. Teljes átfogó képet ad a balatoni régió kialakulásáról, bemutatja jelenlegi és régi világát, s mindezt interaktív módon, sőt játszósarokkal kiegészítve teszi. Minden korosztálynak érdekes a kiállítás.

Balatonszárszón József Attila-, Balatonfüreden Jókai Mór Emlékmúzeum található, illetve több helyen találunk kisebb helytörténeti múzeumokat is (pl. Balatonbogláron).

6. Kertmozi

A kertmoziknak különleges hangulatuk van, amit évközben az ember nem, vagy csak nagyon ritkán próbál ki. Erre tökéletesen alkalmas a nyaralás alatt sort keríteni, hiszen a gyerekeknek, de a felnőtteknek is jó visszagondolni rá. Szintén mindkét parton találhatók kertmozik. (pl. Balatonlelle, Révfülöp, Balatonudvari) Az aktuális műsor pedig a mozi előtti plakáton van általában kifüggesztve.

 

7. Zárt fürdők

Ha folyamatosan esik az eső, vagy annyira hideg a tó vize, hogy nem tudunk bemenni, egy közeli zárt medencével is rendelkező fürdőbe érdemes lehet elmenni. (pl. Zalakarosi Termálfürdő, Sárvári Gyógy-és Wellnessfürdő, Kehida Termál Kehidakustány).

+1 tipp: Gyerekekkel cirkusz, vagy vidámpark is szóba jöhet, ezek is szinte mindegyik nagyobb balatoni településen megtalálhatóak.

További program ötletekért olvasd el a cikk második részét is: Mit csináljunk a Balatonnál rossz idő esetén? – 2. rész