Család

Felkészülés a kistestvér érkezésére

Első-, de akár másodszülött gyermekként is a kistestvér érkezése, az bizony okozhat nehézségeket, hiszen ez egy hatalmas változás a család életében, ezért érdemes felkészíteni csemeténket a testvér érkezésére.

Nekem több olyan ismerősöm is van, akiknél aktuális ez a kérdés, ezért arra gondoltam, elmesélem, hogy mi miképpen próbáltuk felkészíteni a gyerekeinket a testvéreik érkezésére.

Persze nem törvényszerű, hogy megjelenik a testvérféltékenység, de előfordulhat, hogy nem úgy reagál (különösen az elsőszülött) gyermekünk a testvér érkezésére, mint ahogyan elképzeltük, és ez nem kevés nehéz szituációt eredményezhet. Nálunk is voltak nehézségek, és több olyan családot ismerek, ahol voltak problémák a nagyobb gyerekekkel a kistestvér(ek) érkezésekor. Persze olyan 4 gyerekes család is él a környezetemben, ahol egyik gyerek sem volt féltékeny a tesók születésénél. Erre nincsen garancia, nagyban függ a gyerek habitusától, de azért érdemes megpróbálni felkészülni rá.

Sok beszélgetés

Szerintem már viszonylag kicsi korban is érdemes beszélni a gyerekeknek arról, hogy hamarosan kistestvére fog születni, és, hogy ez egyáltalán mit jelent. Elmondani neki, hogy milyen változásokra számíthat, hogyan zajlik majd a folyamat, hiszen ő is látni fogja, hogy megnő anya pocakja, mondjuk el neki, hogy ott bent növekszik a kisbaba. Aztán amikor megszületik a kicsi, pár napot a kórházban fog tölteni anya a babával. Ez azért is fontos, mert lehet, hogy még sosem töltött anya vagy a gyerek egyetlen éjszakát sem máshol. Érdemes bemenni látogatni is, hogy lássa az új jövevényt, ne csak anya hazaállítson egy új kisbabával. Ha mégsem tudjuk a saját szavainkkal elmagyarázni neki úgy, ahogyan szeretnénk, akkor keressünk egy mesekönyvet, ami segítségünkre lehet.

Mesekönyvek

Nagyon sok kedves mesekönyv kapható a témában, érdemes felkutatni azt, ami a legjobban kifejezi amit/és ahogyan el szeretnénk mondani a tesó-ügyről. (Pár könyvet ajánlok itt, de ennél többet is találhattok a boltokban, ezekből mi is kettőt olvastunk, de a harmadikat is megvenném most, ha aktuális lenne).

Bartos Erika: Anna, Peti, Gergő – Kistestvér születik

Nekünk azért tetszett ez a mesekönyv, mert tényleg a gyerekek nyelvén mondja el azokat a hétköznapi szituációkat, amiket ők is nap-mint nap megélnek. És azt hiszem ez ki is fejezi a nagyszerűségét, hiszen nincsen másra szükségük, mint egyszerűen beleképzelni magukat a történetbe. (Alexandra kiadó, 2006)

Jan Ormerod: Tesómese

A történetben egy krokodillánynak kistestvére születik, és az elején nagyon bosszantja, ezért megpróbálja kicserélni valami kevésbé nyálas és büdös kisállatra, de aztán szépen lassan rájön, hogy egyik sem passzol hozzá igazán, a saját tesója pedig nagyon is. Vicces, aranyos mese a testvérünk elfogadásáról. Mi nagyon kedveljük. (Ecovit Kiadó Kft., 2016)

Tamás Zsuzsa: Kicsi Mimi Nagytesó lesz

Gyönyörűen illusztrált kedves mese egy nyuszilányról, aki már régóta vágyott egy kistestvérre, de amikor megérkezik akkor csalódottan tapasztalja, hogy ezentúl már mindig osztoznia kell az anyukáján. (Nagyhegy Kiadó Kft. 2016)

 

Képek: 1, 2, 3

Vonjuk be a nagyot is

Vonjuk be a nagyot is gondozásba. Persze életkortól függően, de kérjük meg, hogy segítsen a babával. Itt szerintem nem kell nagy dolgokra gondolni, elég ha odaadja a pelenkát, amikor kicseréljük a kicsinek, vagy odakészíti fürdésnél a törülközőt, hintőport, stb. Később szájába adhatja a cumit, vagy hasonló jelentéktelennek tűnő apróság, de biztos vagyok benne, hogy sokat jelent ez, és ő is hasznosnak érzi ezáltal magát.

Fényképek

A fényképnézegetés egyébként is jó program, de most kifejezetten érdemes azokat a képeket megnézni, amikor ő volt először még a pocakban, aztán a születése után kisbaba korban. Hogy melyik képen mi történik, mikor készítettük őket. Ezáltal is segítünk neki elképzelni, hogy mire számíthat majd amikor megszületik a testvére, és milyen egy pici baba.

Különprogram

Az első hetekben sok teendő van ugyan egy újszülöttel, de ettől függetlenül muszáj időt szakítani a nagyobb(ak)ra is, hogy ne érezzék mellőzve magukat. Nem tudhatjuk mi zajlik le a gyerekben, ha nem tudja, vagy nem mondja el. Össze lehet zavarodva, hogy eddig vele töltöttük minden időnket, most pedig valaki mással töltjük el az időnk nagy részét. Nehéz az egyensúlyt megtalálni, de nem lehetetlen. Két etetés között ha elszaladunk vele együtt gyorsan vásárolni, vagy kimegyünk egy picit a játszótérre az is sokat számít a nagyobbnak. Amíg elmegyünk érte az oviba, (vagy ahova éppen jár) és a picit nem visszük magunkkal, mert nagyszülők, vagy apa vigyáznak rá, addig az a „lopott”, kettesben töltött idő is nagy kincs lehet számára. Nekünk ezek beváltak, de olyan is előfordult, hogy apa vitte egy különprogramra a nagyobb(ak)at, ha én nem tudtam elszakadni a kicsi(k)től.

Nincsen egységes recept, hogy kinek mi válik be, de véleményem szerint ezek a fenti példák könnyen kivitelezhetőek. Mi ezeket alkalmaztuk, de biztos vagyok benne, hogy más hasznosan eltöltött programok is beilleszthetőek egy család életébe. A lényeg, hogy mindenki megtalálja a maga számára leginkább megfelelő módot, amivel segíteni tud a nagyobbaknak ha szükséges.

Kiemelt kép: pixabay.com

Ha tetszett a bejegyzés nyomj egy like-ot vagy oszd meg másokkal is. Kövess Facebookon, valamint Instagramon is, hogy ne maradj le semmiről. Várlak Pinteresten is.