Könyvajánló

Kamaszoknak szóló akcióregény, amely még környezetvédelemmel is foglalkozik

Vannak olyan könyvek, amelyek olyan nagy hatást gyakorolnak ránk, hogy akár egész éltünkben emlékszünk rájuk. Gyerekkoromból én is emlékszem ilyen könyvekre és annyira jó, hogy ma is találhatunk színvonalas, mély nyomot hagyó gyerekeknek szóló regényeket.

Az EPIC könyvek is pontosan ezt a hatást váltják ki az emberből. Szabó Tibor Benjámin kamaszoknak szóló két könyve annyira mai és annyira beszippant, hogy csak azt bánom az én kamaszkoromban nem olvashattam. Ennek ellenére nekem nagyon tetszett és biztos vagyok benne, hogy kamaszként még izgalmasabb.

Áprilisban mutatták be a könyvet, ahol a szerzőt kérdezte Hont András újságíró a könyv hátteréről,valamint meghívott vendégként még Mérő Lászlóval beszélgettek többek között a két regényről, a fiatalok olvasási szokásáról és hogy vajon mennyire más gyerekkorban olvasni egy könyvet és milyen más hatást válthat ki felnőttként olvasva?

Az Epic két kötete hat különleges képességű kamaszról szól, akik felvételt nyernek egy különleges tehetségeket gondozó magániskolába. A gyerekek protointelligensek a szerző szerint és mindegyiküknek külön-külön is van „szuperképessége”.

Az első rész az iskolai mindennapok mellett kamasz problémákról és tanulásról szól leginkább, amiben azért a gyerekek egy ősmagyarok után nyomoznak és egy titkos küldetést is megoldanak. A történet előrehaladtával a szereplők egyre jobban megismerik egymást és igaz barátságot kötnek. A második rész ennél már jóval kalandosabb, igazi akció regény kerekedik belőle.

A szereplők mindegyike igazán szerethető karakter, akivel könnyedén azonosulni tudnak a fiatalok.

Szabó Tibor Benjámin olyan könyveket írt, amiket a Harry Potter népszerűségével hoztak párhuzamba a könyvbemutatón. A Harry Potter könyvek vitathatatlanul népszerűek, gyerekek millióit varázsolták el világszerte és hozták vissza az olvasási kedvüket, ám azt gondolom, hogy ez a két kötet is alkalmas e szerepre, ugyanis nagyon olvasmányos, könnyű olvasni, teljesen magával ragad a történet és egy pillanatig sem unalmas. Remek szórakozást nyújt és közben rendkívül informális is.

Érdekes volt látni egy-egy szereplőn, hogy a második részre milyen személyiségfejlődésen mentek keresztül. Habár a két rész megírása között hét év telt el, ez a könyveket olvasva egyáltalán nem érződik.

A szerző szerint inkább fiúk a célcsoportja a könyveinek, de ezzel nem értek egyet. Szerintem a lány olvasók számára is élvezetes, izgalmas olvasmány.

Én biztosan oda fogom adni a gyerekeimnek pár év múlva, amikor már akkorák lesznek, hogy elolvashatják. Én egyébként 12 éven felüli gyerekeknek ajánlanám, de e fölött bármely korosztálynak szórakoztató lehet.

A könyvek megvásárolhatóak a kiadó oldalán:

EPIC Az első küldetés

EPIC Elmék labirintusában

Szabó Tibor Benjámin: EPIC Az első küldetés – EPIC Elmék labirintusában, Manó Könyvek Kiadó, 2022

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg másokkal is, vagy látogass el további tartalmakért a  Facebook és Instagram oldalamra, valamint a Pinteresten is megtalálsz.