Könyvajánló

5 könyv, amit idén mindenképp elolvasok

Az, hogy általában mi alapján választok olvasnivalót magamnak rengeteg mindentől függ. Régebben amikor még fizikailag jártam könyvesboltba, szerettem megnézni az újdonságokat, elolvasni a fülszövegeket, sokszor egy borítóba szerettem bele. Kevésbé hagyatkoztam kiadói ajánlásokra, még kevésbé kritikákra. Pár éve elkezdtem könyvfesztiválokra járni és akkor már odafigyeltem az ajánlásokra is.

Mostanában azonban teljesen az online térben figyelem az újdonságokat, és mint tudjátok rengeteget olvasok. Van azonban pár könyv, amik különösen felkeltették az érdeklődésem, egyrészt mert nagyon jókat hallottam róluk, másrészt mert van amelyiket már évek óta tervezem elolvasni, így a könyv napja alkalmából szeretném nektek is megmutatni ezeket, hátha kedvet kaptok hozzájuk! (Ezt a listát egyébként az év elején kezdtem összeállítani, így azóta van olyan könyv, amit már el is olvastam ezek közül, és jó szívvel ajánlom nektek is!)

Open Books Kiadó

Edith Eva Eger: A döntés és Az ajándék – 12 életmentő lecke

Edith Eva Eger neve talán az On the Spot – Az ellenség gyermekei riport sorozatból ismerős sokaknak, illetve a könyvei világszerte hatalmas sikereket értek el. Edith holokauszt túlélő, aki pszichológus lett jóval azután, hogy az Amerikai Egyesült Államokban kezdett új életet.

A két könyve közül jelenleg A döntést olvasom, és amennyire féltem tőle, annyira lehengerlő. Sokáig halogattam e könyv elolvasását, mert féltem, hogy mennyire fog megviselni, de van valami olvasmányos abban, ahogy a szerző elmeséli, hogy miket élt át, és nem azt érzem, hogy lelkileg mennyire nehéz a téma. Edith könyve rendkívül tanulságos, sok mindenre rávilágít az ember saját életével kapcsolatban is.

Lehetőséggé alakítani a tragédiát

Edith Eva Eger szembenézett a saját félelmeivel, és ezáltal másokon is segíteni tudott. Edith története megmutatja, hogy a legtöbb dolog fejben dől el. Dönthetünk úgy, hogy túl éljük a „túlélhetetlen dolgokat” is, vagy hagyhatjuk, hogy a körülmények eluralkodjanak rajtunk.

Mivel még nem végeztem a könyvvel, ezért a végső konklúziót nem tudtam levonni, de az már egyértelműen látszik, hogy sok olyan gondolat szerepel benne, amit érdemes elsajátítani.

 

21. Század Kiadó

Matthew McConaughey: Zöldlámpa

Ezzel a könyvvel kapcsolatban is tanakodtam pár hetet, amikor megjelent, hogy el akarom-e valóban olvasni, ugyanis akkor még azt gondoltam, hogy egy jóképű színész megírta a memoárját, és bizonyára lesz szó csajokról, filmekről, a partikról, csillogásról és ilyesmik.

Aztán valahogy ez a Zöldlámpa dolog nem hagyott nyugodni. Több helyről is hallottam, hogy mekkora olvasási élményt adott nekik a könyv, ezért végül úgy döntöttem adok neki egy esélyt. És úgy ahogy volt, magával is ragadott.

Erről és a könyvről írtam már korábban is, nézd meg itt: Zöldlámpa.

 

21. század kiadó

Tóth Gábor Ákos: Édesvízi mediterrán – Családregény a Balaton-felvidéken

Ez valójában egy 5 könyvből álló sorozat, ami a Balaton-felvidéken játszódik. Ez a sorozat a nyári olvasmány terveim között szerepel. Valójában pár éve apukámnak vettem meg ajándékba, aki el is olvasta, és nagyon tetszett neki. Azóta szemezek vele, de valahogy eddig nem szántam rá időt. Idén azonban szeretném, ha elragadna a „bor, mámor, Balaton” érzés.

A történet szerint egy kanadai magyar házaspár úgy dönt, hogy végleg letelepedik Balatonszépén, felújítja a megörökölt romos kúriát és megpróbál beilleszkedni a Balaton-parti kis falu életébe. Ami ugyan sok munkával jár, de közben örömmel élik az életüket, új barátokat szereznek, és mindvégig arról ábrándoznak, hogy hamarosan újjászületik a ház, a kert, hogy a szőlőből, a borászkodásból, és a vendéglátásból fognak megélni… Felfedezik a legjobb helyeket a környéken: hol lehet a legfinomabb kecskesajtot, mézet vagy éppen erdei gombát venni – és hát a vendéglősökkel is behatóbb kapcsolatra tesznek szert. Közben újabb furcsaságok derülnek ki a Fenséges Rom és a birtok örökhagyójáról és annak titokzatos múltjáról…

Eléggé izgalmasan hangzik, és rettentő kíváncsi vagyok a helyszínekre, biztos vagyok benne, hogy fel is fogunk keresni idén ezek közül néhányat.


Kim John Payne: Egyszerűbb gyermekkor – Melegszívű fegyelmezés

Ezt a két könyvet is jó párszor ajánlották már nekem, és több helyen is szembejött velem, mint kiváló gyereknevelési könyvek.

Szülőként egyértelműen arra törekszem, hogy megértsem a gyerekeim mit miért tesznek, és ha valami zavar keletkezik, azt hogyan tudom megoldani.

Nem kertelek, az elmúlt több mint egy év, amit a koronavírus árnyékában éltünk le, gyakran olyan helyzeteket teremtett, amikkel volt, hogy nem tudtunk mit kezdeni. Addig ismeretlen nehézségek bukkantak fel, amikre nem volt bevett megoldásunk.

Úgyhogy szeretném ezeken átrágni magam, hogy fejlődhessek szülőként.

Korábban is írtam már itt a blogon gyereknevelési könyvekről, a címekre kattintva elolvashatjátok: Gyereknevelés dán módra; Nem harap a spenót  – Gyereknevelés francia módra

 

Libri

Barabási Albert László: Behálózva

Ez a könyv talán kicsit fura választásnak tűnhet. Tavaly olvastam pár interjút a kutatóval, és a járvánnyal kapcsolatban is többször nyilatkozott. Nagyjából fogalmam sincs, hogy mi az a hálózatkutatás, de kifejezetten érdekel. Barabási Albert-László azt vizsgálja, hogyan kapcsolódik minden egymáshoz, és ez mit jelent a tudományban, az üzleti és a mindennapi életben. A világunkban létező hálózatok valódi természetének megértése segít a vírusok leküzdésében, a gazdasági válságok kezelésében, a terrorizmus visszaszorításában vagy az emberi társadalom szociális gondjainak megoldásában.

Talán a járvány miatt, talán mert szeretek új dolgokat megismerni érdekelni kezdtek a hálózatok.

+1

Park Könyvkiadó

Guillaume Musso idén megjelenő két könyve, és a régebbiek, amiket még nem olvastam.

Akik követnek a Könyvuniverzum blogon is, tudják, hogy Musso abszolút kedvencem, és évek óta elolvasok tőle mindent. S habár közös kalandunk több, mint egy évtizedre nyúlik vissza, de rájöttem, hogy van pár régebbi könyve, amit nem olvastam, úgyhogy azokat is tervezem majd felkutatni és elolvasni, és mivel a Park Könyvkiadónál minden évben tavasszal és ősszel jelenik meg Musso könyv, a Most! április 19-e óta már kapható is.

 

 

 

freepik.com

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg másokkal is, vagy látogass el további tartalmakért a  Facebook és Instagram oldalamra, illetve a Pinteresten is megtalálsz.