Család,  Életmód,  Szabadidő

Szülői szabadság – amiért fontos gyerekek nélkül tölteni pár napot

Az egyik legnehezebb dolog szülőként, hogy hogyan töltsünk időt a gyerekeink nélkül. Hiszen imádjuk őket, szeretünk velük lenni, de néha mégis úgy érezhetjük, hogy szükségünk van egyedüllétre vagy a párunkkal kettesben töltött időre.

Számos tanulmány szól a szülői kiégésről és habár sokszor nagyon nehéz megtalálni az egyensúlyt, mégis kiemelten fontos lenne, hogy az anyukák és apukák is ki tudjanak kapcsolódni. A szakemberek szerint minden anyának és apának évente szabadságra kellene mennie a gyerekeik mellől.

Persze tudom, hogy ezt sokkal könnyebb mondani, mint a való életben meg is valósítani, én is sokszor szerettem volna már szabadságra menni, persze sosem valósult meg, ennek ellenére úgy gondolom, hogy néha ki kell szállni a mókuskerékből, hogy tudjunk töltődni, és jó szülők lehessünk. (Korábban én is írtam a témáról: ITT)

Ahogy Vekerdy Tamás elhíresült mondata is szól a szülői kiégésről: „A gyerekek kiszívják a vérünket, lerágják a húsunkat. Ezért időnként meg kell szabadulni tőlük, mert a gyerek érdeke is, hogy folyamatosan jól rágható és jól szívható, pihent anyja – és persze apja is! – legyen neki.” (24.hu, 2018) – nos ezzel én totálisan tudok azonosulni, és mindig is tudatosan kerestem a lehetőségeket a kikapcsolódásra, még ha nem is jön annyiszor össze, amennyiszer szeretném.

Különösen igaz ez az elmúlt két évre. Minden szülő megszenvedte a digitális oktatást, a lezárásokat a hosszú hetek karanténjait, részben ezért, részben pedig azért, mert úgy gondolom, hogy a jó párkapcsolathoz szükség van a szülő párnak kettesben töltött időre is, amikor csak a saját kettejükre kényelmére, és igényeire kell odafigyelni, úgy határoztunk a férjemmel, hogy idén tavasszal pár napot külön töltünk a gyerekeinktől.

Szerencsések vagyunk, mert volt már ilyenre alkalmunk a járvány előtt is, de viszonylag ritkán tudjuk csak összehozni az ilyen alkalmakat, úgyhogy ezt most rettentően várjuk. Nagyon szép helyre megyünk, utána meg is mutatom majd nektek, hogy hol jártunk.

Nektek is azt tanácsolom, amikor csak van rá lehetőségetek szakadjatok ki egy kicsit a mindennapokból és főleg töltsetek időt közösen a párotokkal a gyerekek nélkül is. Még akkor is, ha csak egy vacsora, egy koncert vagy egy színházi előadás idejére tudtok elmenni.

 

freepik.com

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg másokkal is, vagy látogass el további tartalmakért a  Facebook és Instagram oldalamra, valamint a Pinteresten is megtalálsz.