Szabadidő,  Utazás

Kirándulás tipp az őszi szünetre

Remélhetőleg az őszi szünetben lesz annyira jó idő, hogy lehessen majd kirándulni is. Az interaktív erdei tanösvények a szünidőben is nagyon jó választásnak bizonyulhatnak, ha szeretnénk „tanulni” is a természetjárás közben. Az előző részben (elérhető itt) a Zalai Parkerdőben található Csiga-túra tanösvényről írtam, most következzen a másik, a Budapesthez közelebb található Gyadai tanösvény.

A tansövény a Naszály-hegy erdejében, a Katalinpusztai Kirándulóközpontban található, ami erdei iskolaként is funkcionál, valamint óvodás-, iskolai kirándulások gyakori helyszíne is. A Gyadai tanösvény 5,2 km hosszú, de kialakítottak egyet külön gyerekeknek is (Legyél te is Kiserdész! tanösvény), ami jóval rövidebb, így az könnyedén bejárható a kisgyerekekkel vagy akár babakocsival is. (Mi egyébként babakocsival voltunk, és sajnos a nagy sár miatt nem tudtunk végig menni rajta.)

Ahogy megérkezünk a Váctól északra található kirándulóközpontba, rögtön a parkoló mellett indul a Hangyavasút, – amit természetesen kipróbáltunk és nagyon tetszett a gyerekeknek -, és a kirándulóközpont épületeihez viszi el az embereket, ahova egyébként gyalogosan is pár perc alatt elsétálhatunk.

A tanösvény kiinduló pontjánál egy játszótér is várja a gyerekeket a túrázás megalapozására vagy épp levezetésére. Aztán HanGYA DAni segítségével megindul a kiserdészek számára a tó körüli ösvény, ami ezen a kis szakaszon is számos látnivalót rejteget.

Egy kis erdei les segítségével bekukucskálhatunk az erdőben élő állatok életébe, bemutatva, hogy mely állatok élnek a környező erdőben. Az ösvényen több pihenő, információs tábla található, s az útvonalon elhelyeztek játékos elemeket is, például egy felmászó fát is, amit megmászva szétnézhetnek a kirándulóközpont irányába. Egy kicsivel arrébb az erdészeti munkálatokat bemutatva rakhatnak mini farakást is. A séta alatt sok gombát, bogarat is láttunk.

A kiránduló központban egyébként Madártani tanösvény, és Méhészeti bemutató is található, valamint ha valaki igényli, kérhet túravezetést is.

A tanösvények felkeresését valószínűleg mi már csak tavasszal fogjuk folytatni, így akkor jövök majd a következő résszel.

Ha tetszett a bejegyzés nyomj egy like-ot vagy oszd meg másokkal is. Kövess Facebookon ide kattintva, valamint Instagramon ide kattintva is, hogy ne maradj le semmiről.