Szabadidő,  Utazás

Miért érdemes elmenni egy FarmTúrára?

Városiként, vidéken élő és állatokat tartó nagyszülőkkel nem áll távol tőlem az állattartás, gazdálkodás szeretete, hiszen évközben a nyüzsgő nagyvárosban, a nyarakat pedig vidéken töltve mindkét életforma előnyét kiélvezhettem.

Úgy gondolom ez a fajta sajátos egyensúly is hozzájárult ahhoz a szemléletmódhoz, ami a mai napig meghatározza az életfelfogásomat. Tudom, hogy mennyi munka, tisztelet és sok egyéb más is szükséges, ha valaki ezt az életet választja, s bár a gyerekeim már nem élhetik át mindezt, éppen ezért igyekszem velük is megismertetni e világ szépségeit, rejtelmeit.

Pontosan ezért is örültem annyira, hogy nemrégiben lehetőségünk nyílt elmenni megnézni egy farmot a FarmTúra keretein belül a Kecskevilág Farmon. Rajtunk kívül több család is érkezett kisgyerekekkel, de felnőttek is jöttek páran.

Háztáji ételek kóstolója

A túra előtt még Anita, a vendéglátónk finom kóstoló falatokkal kínált mindenkit, igazán ízletes volt minden. Miután megkóstoltuk az összes finomságot, elindultunk az állatok szálláshelyére, ami pár perc sétára volt csupán a kiindulási ponttól. A hatalmas istállóba belépve először a sertés állományt tekinthettük meg, ahol Anita mesélt arról is mikor érdemes levágni már a malacokat, mikor szokták őket eladni, és voltak kismalacok is, illetve olyan koca is, akinek bármikor megérkezhetnek a kismalacai.

Nemrég született kiskecske

Hamar megérkeztünk a kecskékhez, ahol a legaranyosabb és leghangosabb élményünk a nemrég született kiskecskék simogatása volt, a bátrabbak meg is foghatták őket. Anita elmesélte, hogy jelenleg több mint 80 kecskéjük van, akiknek a tejéből sokféle sajtot készítenek, az egyikkel még díjat is nyertek. Az istállóból kiérkezve egy rövid bemutató után kipróbálhattuk az egyik kecske, Szederke megfejését, gyerekek, felnőttek egyaránt lelkesen próbálkoztak.

Indulás a legelőre

Mielőtt kihajtották az állatokat a legelőre még a kisbárányokat is ugyanúgy kihozták, s ölbe vehettük, illetve simogattuk a barikat is, csakúgy mint a kiskecskéket korábban. Itt talán még nagyobb rajongással vették körül a gyerekek a bárányokat, selymesen puha bundájuk teljesen lenyűgözte őket.

Ezt követően kihajtották a kecskéket és a bárányokat is legelőre, ahova elkísértük őket egy darabon, de aztán visszafordultunk, hogy  a baromfiudvar felé vegyük az irányt.

Szökés a baromfiudvarból

Meglehetősen sok tyúk, kakas és kacsa él a tanyán, rajtuk kívül libák is élnek a baromfiudvarban, igaz kisebb számban. A tyúkok a téli időszak kivételével szerencsére jó sok tojással látják el Anitáékat.

Az egyik pihe-puha nyuszi

Mellettük nemsokkal arrébb laknak a nyuszik, akik a gyerekek körében szintén nagy népszerűségnek örvendtek, habár őket nem volt alkalmunk megsimogatni, ellenben még ellátogattunk a vietnámi csüngőhasú malac állományhoz, akiket leginkább a húsukért tartanak Anitáék.

Vietnámi csüngőhasú malacok

Itt véget is ért a vezetett túra, de lehetőségünk nyílt még játszani a tanyán a gyerekekkel, majd pedig egy újabb kóstolót követően meg is vásárolhattuk mindazon finomságokat, amiket megízleltünk a túra előtt és után.

A túra nagyjából 1 órás, érdemes megfelelő öltözetben érkezni, amit nem sajnálunk, ha éppen koszos lesz, esetleg gumicsizmában, amennyiben az időjárás megköveteli.

Házi készítésű sajtok és egyéb finomságok vásárlása

A FarmTúrán kívül más programokat is szerveznek a Kecskevilág Farmon, ha szeretnénk, kipróbálhatjuk milyen a Sajtkészítés, illetve nyári táborokkal is várják a gyerekeket. További információt ezekről a honlapjukon találhattok: www.kecskevilag.hu

Mi nagyon jól éreztük magunkat, fantasztikus volt látni, hogy a gyerekeim milyen szeretettel és csodálattal fordultak a kisállatok felé, és mennyire érdekelte őket ez a világ, holott nem először láttak háztáji állatokat. Mindenkinek javaslom, hogy vegyen részt egyszer egy ilyen túrán, főként ha eddig nem volt közelebbi ismeretsége a tanya állataival. Gyerekekkel pedig biztos siker egy felejthetetlen délelőtt eltöltéséhez.

A FarmTúrán a Kecskevilég Farm meghívásából vettünk részt.

A képek saját képek, melyek szerzői jogvédelem alatt állnak, így felhasználásuk semmilyen módon nem megengedett, kivéve index.hu megjelenés esetén.

Ha tetszett a bejegyzés nyomj egy like-ot vagy oszd meg másokkal is. Kövess Facebookon, valamint Instagramon is, hogy ne maradj le semmiről. Várlak Pinteresten is.