Család,  Életmód

Miért olyan fontos bőrünk védelme?

Közelít a nyár, de már az elmúlt hetekben is sokat sütött a nap, nem árt odafigyelni, és felkészülni időben a nyári hónapokra, különösen ami a nyári bőrvédelmet illeti.

Én minden évben a tartós tavaszi napsugarak megjelenésekor beszerzem az aktuális nyári fényvédő szereket. Ez nálunk szinte kivétel nélkül nagyon magas faktorszámú naptejeket jelent.

Hiszen felelős szülőként nem csak a gyerekeim bőrére figyelek oda és kenem be őket mielőtt a napra megyünk, hanem szülőként a saját bőrünk védelmére is odafigyelünk a férjemmel együtt, és rendszeresen eljárunk vizsgálatokra is.

Korábban sajnos én is leégtem párszor, de ma már nagyon tudatosan kerülöm ezeket a szituációkat, nem megyek ki az utcára se naptej nélkül. Úgy gondolom jobb megelőzni a bajt, ezenkívül hiszek a példamutatás erejében, és bízom benne, hogy a gyerekeim is így tesznek majd.

A Bioderma Fényvédelem Hete elnevezésű rendezvényen jártam nemrégiben, ahol rengeteg hasznos információval gazdagodhattunk a bőrvédelmet illetően. Az egyik legfontosabb küldetésüknek a megelőzést, és a tájékoztatást tartják, éppen ezért egy kerekasztal beszélgetés (Ráskó Eszter, Viszkok Fruzsi, valamint dr. Baltás Eszter bőrgyógyász részvételével) során informálódtunk a bőrápolási szokásokról.

Először is megtudhattuk, hogy mindenkinek másképp reagál a bőre a napsugárzásra, a saját fotótípusának megfelelően.

6 fotótípust különböztetnek meg a rendkívül érzékeny (1-es), azonnal leégő típustól kezdődően a nagyon sötét, sosem leégő bőrig (6-os). (További információkat itt találtok erről: Fotótípusok)

Mindenkinek tehát a saját bőrtípusa szerint kell eljárnia, de azt nem győzik hangsúlyozni a szakemberek, hogy nem ajánlatos a napra menni fényvédő szerek nélkül, hiszen a káros hatások hosszú távon jelentkeznek majd, nem azonnal. Ezért is fontos már fiatal korban is kellően odafigyelni, hiszen a szeplők, a bőröregedés jelei, a pigment foltok, és egyéb elváltozások csak később kopogtatnak. Ugyanígy a gyerekek bőrének védelme is kiemelt fontosságú, hiszen nem lehet elég korán kezdeni megtanítani őket is a bőrvédelemre.

De nem csak a védelem a fontos, hanem a rendszeres ellenőrzés is. Érdemes önvizsgálatot végezni, és ha valamelyik anyajegy másmilyennek tűnik mindenképpen bőrgyógyászhoz fordulni. Egyébként is, ha sok anyajegye van az embernek, javasolt évente anyajegy vizsgálatra menni, ami teljesen fájdalommentes,  azonban könnyedén kiszűrhetik a problémás anyajegyeket, vagy ha más gond van a bőrön.

Arról is szó esett, hogy fényvédőt nem csak akkor szükséges használnunk ha strandra vagy nyaralni megyünk, hanem a mindennapokban is ajánlott, de hosszabb szabadtéri tartózkodásnál pl. sportoláskor is nélkülözhetetlen.

Ennek kapcsán egy új Bioderma termékkel is megismerkedhettünk, ami egy fényvédővel ellátott bőrtökéletesítő készítmény.  ​A Photoderm NUDE Touch magas szintű UVA/UVB védelmet biztosító színezett fényvédő kombinált, zsíros bőrre kifejlesztve. Aktiválja a bőr természetes védekezőrendszerét, véd a sejtkárosodás kockázatától és megelőzi a bőr korai öregedését. 3 színárnyalatban kapható. Nagyon kíváncsi vagyok, hogy milyen a fedése, mert nyáron mindig dilemmában vagyok, hogy mit is használjak. A termék egyébként magas fényvédelemmel bíró, matt hatású dermokozmetikai termék.

Mindent összevetve nagyon ajánlatos időben, már fiatalkorban elkezdeni a bőrünk védelmét, kerülni a szoláriumozást, a fényvédelem nélküli napozást, hiszen a bőrünk a legnagyobb szervünk, ami ugyanúgy különleges védelmet, és törődést igényel, akár csak a testünk többi része. Elképzelhető, hogy azt gondoljuk egy kis napozás még nem árthat meg, de a káros hatások csak évekkel később bukkannak fel, éppen ezért gondoskodjunk bőrünk megfelelő védelméről!

További információért látogassatok el a Bioderma weboldalára, vagy kérhettek tanácsot a gyógyszertárakban is, hiszen a Bioderma a patikusok számára rendszeresen tájékoztatást nyújt a termékeiről.

A rendezvényen a Bioderma Magyarország meghívásából vettem részt.

Ha tetszett a bejegyzés nyomj egy like-ot vagy oszd meg másokkal is. Kövess Facebookon, valamint Instagramon is, hogy ne maradj le semmiről. Várlak Pinteresten is.