Család,  Életmód

Milyen az ideális napirend a karantén idején?

Hiába borult fel totálisan a megszokott életünk, és kényszerültünk sokan otthoni irodát, otthoni iskolát, otthoni óvodát/bölcsödét kialakítani az életterünkben, most úgy tűnik ez lesz a megszokott egy darabig, és ebben a rendkívüli helyzetben kell mindannyiunknak helytállni.

Ennek gördülékenyebbé tételéhez keresi szinte mindenki a maga megoldását, és igyekszik kialakítani egy működőképes új rutint.

Nem titok, hogy én is igencsak megrémültem, amikor realizáltam, hogy az iskolák, óvodák bezárásával hetekre, hónapokra változik meg az addigra jól kialakított napirendünk, és teljesen újat kell létrehoznunk.

Nem voltak illuzióim, hogy minden óvónői és tanítói tanács dacára sem fog még csak hasonlítani sem egy napunk az addig jól megszokottra. Egy korábbi bejegyzésben is említettem már (ITT), hogy már az első karanténi napokon is törekedtem egy új rendszer felállítására, ami az első napokban úgy tűnt, hogy működik is, hiszen mindannyian annyira meg voltunk döbbenve, hogy mindent meg akartunk tenni, hogy „minden folytatódjon tovább a normális mederben”.

Persze tudtam én, hogy ez egy álom csupán, de a puding próbája az evés, és hiába tudtuk a férjemmel együtt, hogy mennyire fontos, hogy a napok a lefektetett szabályok szerint haladjanak, a harmadik hét elejére annyira kimerültünk, hogy sorozatosan elaludtunk reggelente. Emiatt csúszásban voltunk szinte mindennel és délelőtt fél 11-re már úgy érezetem, hogy összecsapnak a hullámok a fejem felett.

Egyértelmű volt, hogy a régi megszokott napirend nem fog működni jelen körülmények között, tehát fel kellett tennem a kérdést magamnak, hogy milyen az ideális napirend számunkra a karantén idején?

Egy olyan kompromisszumos megoldást kerestem, ami hasonlít is a korábbi időbeosztásunkra, de alkalmazkodik is a mostani állapotokhoz. Ehhez segítségül hívtam a Lurkónaptárunkat is, amiről már írtam korábban a Kell-e nyáron napirend a gyerekeknek? című bejegyzésben. Kiraktuk szépen a kisebbekkel is, hogy milyen napi teendők lesznek, amiket igyekeztünk is rendre betartani.

De miért is fontos a napirend a gyerekek életében?

Egyrészt ha van egy napi irányvonal, akkor elkerülhetjük, hogy délután 2-kor még pizsamában üljenek a tévé előtt pusztítva az agysejtjeiket, másrészt a megszokott napi rutin növeli a biztonságérzetüket, hiszen kiszámíthatóak a napok, és így a gyerek is tudja, hogy nagyjából mikor mi következik.

Ez pedig ebben a jelenlegi bizonytalan helyzetben különösen jól jön. Persze lehet, hogy csak nyomokban hasonlít a korábbi napirendünkhöz a mostani, hiszen nem megyünk sehova, itthon mégis hasonlóan is kialakíthatjuk a napunkat.

Ehhez az egyik legfontosabb, hogy az étkezések hétköznap mindig ugyanabban az időpontban vannak. Ehhez könnyedén tud igazodni mindenki, és mivel az óvodában és iskolában is ezt szokták meg, ezért ezt nem nehéz tartani.

Emelett a másik fontos dolog, hogy mindennap megbeszéljük nagyjából mi fog történni aznap, és mikor mikre van lehetőség. Van olyan amikor az online tanulás miatt a kisebbeknek szabad játékkal kell lefoglalniuk magukat, de van, hogy ott tudok lenni velük. Az ebéd utáni időszakban szoktunk kézműveskedni, kreatívkodni, azután pedig ha kell még leckét írni, illetve rajzolni. Természetesen igyekszem annyi szabadiőt hagyni nekik, amennyire csak lehetőség van. Ha valamihez éppen nagyon nincsen kedvük ,azt nem erőltetem. Mivel a szabad játék is fejleszt, ezért szoktam hagyni, hogy magukban, vagy egymással játszva is töltsenek el időt a nap folyamán.

A férjemet a reggelit követően ebédkor és délután, este látjuk, mert ő nem tud olyan egyszerűen elszakadni a munkájától mint én, én pedig próbálok lopott időkben dolgozni, vagy este, amit pedig tudok elhalasztok.

Természeseten tudom, hogy sok mindenkinek nem ez az ideális napirend, hiszen máshol kevesebb, vagy éppenséggel több gyerek van, van ahol többen iskolások, és van olyan család is, ahol nem tudnak a szülők otthon maradni, de nálunk ez most úgy tűnik bevált. Abban pedig a szakemberek is egyetértenek, hogy valamilyen formában muszáj kialakítani egy napirendet, hogy a gyerekek biztonságban érezzék magukat, így kevesebb a stresszforrás számukra is,  hiszen ezek mind-mind abban segítik, hogy eligazodjanak az őket körülvevő kaotikus világban. A napirend tehát biztonságot, kapaszkodókat ad a gyermeknek, a kiszámíthatóság élménye megnyugatja őt.

Az pedig egy másik kérdés, hogy ez az időszak nem a „nagy tervek” megvalósításának az időszaka. Nem most fogjuk a gyerekeket új dolgokra rászoktatni, nem most fogunk egy új nyelvet megtanulni, vagy egy új hobbiba belekezdeni. Most az a fontos, hogy a napi rutinunk meglegyen és így kiszámíthatóvá és biztonságossá tegyük a hétköznapokat.

 

Kiemelt kép: freepik.com

 

Ha tetszett a bejegyzés nyomj egy like-ot vagy oszd meg másokkal is. Kövess Facebookon, valamint Instagramon is, hogy ne maradj le semmiről. Várlak Pinteresten is.