Család,  Életmód

Mit adjunk enni a babának?

A hozzátáplálás néha nem is olyan egyszerű dolog, mint amilyennek elsőre tűnik. Az első gyerekünknél azt gondoltam, hogy simán menni fog, miért is ne menne? Csak megcsinálom neki a pürét, ő meg majd szépen megeszi azt.

Aztán persze nem így lett, és másodszorra és harmadszorra se. Nem csak azért volt időnként nehéz, mert mindhárom gyereknél változtak az aktuális trendek, és mindegyiknél mást mondott a védőnő, hogy éppen mikor mit kell bevezetni az étrendjébe, de a gyerkőcöknek is  nyilvánvalóan volt egy elképzelése, hogy mit (nem) akarnak enni.

Emlékszem mit meg nem adtam volna azért, ha valaki nem csak az alap püréket mondja el, hanem ad további ötleteket is, hogy mit mivel kombináljak, és, hogy mennyiféle lehetőség van a babák hozzátáplálásában.

De mivel nem mondott senki semmit, ezért az ösztöneimet követtem, és az interneten keresgéltem recepteket, hátha rálelek valamire, amivel változatosabbá tehetem a babaétrendet. Aztán persze belejöttem, és mire megszületett a kistestvér már egyáltalán nem voltam kétségbeesve, hogy mit fogok majd készíteni amikor eljön a hozzátáplálás ideje.

Merjünk bátran kísérletezni

Így tehát a második gyerek hozzátáplálásánál már bátrabb voltam, vettem egy baba szakácskönyvet és sokkal szélesebb körben használtam fel a recepteket, mint korábban. A harmadik gyereknél pedig már igazán belevetettem magam, és magamtól is kitaláltam olyan kombinációkat, amikről azt gondoltam, hogy finom lehet, és valóban a kisfiam mindegyiket nagyon szerette. Talán ő evett a legjobban mindhárom közül.

És, hogy miért meséltem mindezt el? Mert szeretnék bemutatni nektek egy olyan telefonos applikációt, amivel elkerülhető „az a sok bénázás” amit én elkövettem a hozzátáplálás elején, és könnyedén kereshetünk finom és egyszerű recepteket a kisbabánknak.

A ManóMenü applikációt egy anyuka, Ambus Éva fejlesztette ki, aki a saját kisfia hozzátáplálásának idején szembesült azzal, hogy az interneten, és innen-onnan áramló információk a témában igencsak ellentmondásosak, és szeretett volna egy egységes képet, hogy mikor mit lehet adni pontosan. Ezért először létrehozta a ManóMenü honlapot, valamint szakértőket is bevont (védőnőt, dietetikust, pszichológust, gyógyszerészt, sőt még befőzési tanácsadó is megtalálható köztük), akik szakértelmükkel segítik, hogy a ManóMenü holnapon és applikáción mindenki megtalálhassa, amire szüksége van. Mert, hogy időközben Évi kifejlesztette a ManóMenü applikációt is, melyben több szempont alapján is kereshetünk recepteket.

Az egyik fő keresési lehetőség az életkor szerinti. Szerintem ez az alap, én itt kezdtem a nézelődést, de kereshetünk akár étkezés szerint (reggeli, tízórai, ebéd, stb.),  ételfajták-, elkészítés-, vagy alapanyagok szerint is. Sőt, a speciális étrend szerint étkezők is találnak szép számmal recepteket.

Ha szeretnénk összeállíthatunk heti menüt, vagy akár bevásárlólistát is a receptek alapján, de a kedvenc receptjeinket is megjelölhetjük, hogy könnyebben rájuk találjunk legközelebb. Sőt a legújabb verzióban már akár több baba adatait is kezelhetjük a profil beállításnál.

Mi már túl vagyunk ugyan a hozzátáplálás időszakán, a legkisebb gyermekem is eszik mindent, amit mi, de időnként még most is megnézem az applikációt, hogy hátha találok valamit, amit a gyerekek is biztosan jóízűen fognak elfogyasztani. Előfordul, hogy csak kiindulási alapnak keresek receptet, és aztán tovább alakítom attól függően, hogy ki mit szeret belőle nálunk, vagy éppen milyen hozzávalók vannak itthon.

Az applikációt itt tudjátok letölteni egyébként:

Android: https://play.google.com/store/apps/details?id=com.myitsolver.manomenu

IOS: https://itunes.apple.com/hu/app/man%C3%B3-men%C3%BC/id1355595007?l=hu&mt=8

Ha tetszett a bejegyzés nyomj egy like-ot vagy oszd meg másokkal is. Kövess Facebookon, valamint Instagramon is, hogy ne maradj le semmiről. Várlak Pinteresten is.