Család,  Életmód

10 lecke, amit szeretnék megtanítani a gyerekeimnek

Mindannyian hozunk bizonyos alapértékeket a családunkból, amik mentén gyakran tudattalanul is neveljük majd a gyerekeinket. Néha ezek nagyon is hasznosnak bizonyulnak, néha viszont alapból tudjuk, hogy miket nem szeretnénk majd átadni a gyermekeinknek. Nincsen egyetemes megoldás, hiszen minden család, minden gyerek és minden anya más, és sajnos csak évekkel később derül ki, hogy milyen munkát végeztünk.

Mégis hiszek benne, hogy a rengeteg hiba és bizonytalanság ellenére sikerül majd olyan embert faragnom a gyerekeimből, akik mindig kiállnak magukért, akik megállják a helyüket az életben és e mellé még „jók” is lesznek.

Van pár alapérték, amiket szeretnék megtanítani nekik:

Ha hálás vagy valamiért, mutasd ki.

Annyira természetesnek veszünk dolgokat, amik sokszor nem azok. Semmibe nem kerül kimondani, hogy köszönöm, vagy valamilyen más módon kifejezni a hálánkat a másik embernek.

Ha szeretsz valakit, mondd meg.

Annyira személytelenül bánunk egymással, és annyira semmibe vesszük egymás érzéseit manapság, holott ha az embereknek bármikor is szükségük volt a szeretetre, az most van szerintem. Biztos vagyok benne, hogy nagyon építő bármilyen kapcsolatban, ha elmondjuk a másiknak, hogy kedveljük (vagy szeretjük), még ha kockázatos is néha, mert ki kell adnunk az érzéseinket. Igen, lehet, hogy pofára esünk, de lehet, hogy egy fantasztikus barátság veszi ezzel kezdetét, vagy akár egy szerelem is szárba szökken. Soha nem tudjuk meg, ha nem kockáztatunk.

Ha tévedtél, ismerd el.

Mindenki hibázik. Ez még önmagában nem hiba. Inkább az a hiba, ha nem ismerjük el, és csak puffogtatjuk az igazunkat még akkor is, amikor már mi is rájöttünk, hogy nincs igazunk. Sokkal becsülendőbb, ha akár hosszú idő után is beismerjük, hogy valóban tévedtünk.

Ha össze vagy zavarodva, kérdezz.

Nem ciki, ha valamit nem értünk meg elsőre, vagy másodikra (vagy sokadikra.) Nem lehet mindenki minden téren képben mindennel. De mindent meg lehet tanulni, és nem kínos, ha megkérdezed, amit nem tudsz. Sokkal inkább az, ha nem teszed meg, és emiatt mondjuk elrontasz egy fontos dolgot.

Ha megtanultál valamit, tanítsd meg másoknak is.

Lehet, hogy a tudás hatalom, de miért ne oszthatnánk meg a tudásunk másokkal is? Az edukáció fontos.

Ha elakadsz, kérj segítséget.

Nagyon nehéz ez sok embernek. Nekem is nehéz volt rettentő sokáig segítséget kérni bármiben is. De segítséget kérni nem a gyengeség jele. Ez az erő jele. Hiszen képes voltál felismerni, hogy néha egyedül nem megy. Nem is kell, hogy menjen. De ketten (vagy többen) biztosan menni fog. Bátorság kell a segítség kéréséhez, de biztos vagyok benne, hogy megéri!

Ha hibáztál, kérj elnézést.

Bocsánatot kérni nehéz. Mégis mindig megéri.

Ha megbotlasz, kelj fel.

Az élet nem egyszerű. Előfordul, hogy néha mélyebbre zuhanunk, mint valaha is gondoltuk volna, és lehet ugyan egy ideig fetrengeni és nyalogatni a sebeinket, de nem vezet nagyon sehova. Egyszer csak fogni kell magunkat és fel kell állni. Mert bárhonnan fel lehet állni, csak sok időbe telik. (És ér segítséget kérni ehhez!)

Ha valaki segítségre szorul, segíts neki.

Ha tudsz segíteni valakin, akkor segíts neki. Lehet, hogy neked egy kis kényelmetlenség, de ő valószínűleg nem fogja soha elfelejteni, hogy ott voltál mellette, amikor szüksége volt rá.

Ha valamit rosszul tudsz, foglalj állást.

Egyáltalán nem baj, ha nem tudsz mindent, szabad érvelni az igazad mellett, de nézz utána a dolgoknak. És ha tévedtél, az sem baj. Ismerd el és lépj tovább.

Őszintén remélem, hogy sikerül átadnom ezeket. De mindig van lehetőség fejlődni és tanulni. Ez rájuk és rám is érvényes.

Ti milyen értékeket szeretnétek mindenképp átadni a gyerekeiteknek?

freepik.com

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg másokkal is, vagy látogass el további tartalmakért a  Facebook és Instagram oldalamra, illetve kreatív ötletekkel pedig a Pinteresten is megtalálsz.