Balaton,  Könyvajánló

Vajon tényleg élnek sellők a Balatonban?

Nyilvánvalóan nem. A könyv, amit most szeretnék ajánlani nektek viszont egy balatoni sellőről szól.

Király Anikó könyve a Manó Könyvek kiadónál az Új Kedvencek sorozatban jelent meg.

Egyébként is hiszek a Balaton varázslatos erejében, ez a könyv pedig csak felerősíti ezt az érzést. Minden, ami itt történik egy kisebb csodával ér fel. A történet maga egy tündérmese, felnőttként is rettenetesen élveztem minden egyes sorát, de kiskamaszként biztosan odalettem volna érte, jelenleg pedig a lányom olvassa.

Szerethető karakterek, egy igazán szerethető történet, Balaton, Anna-bál, szerelmek és csínytevések jellemzik a regényt, ami könnyed, olvasmányos, humoros, misztikus és kifejezetten érdekes. Főként azért, mert a 19. században egy grófi család nyári mindennapjaiban játszódik, ahol két egymástól teljesen különböző habitusú és mostanra egymástól eltávolodott testvérpár életébe tekinthetünk be, a történet egy másik  futó szálán pedig három fiatalember kalandos útján izgulhatunk, hogy sikeresen eljutnak-e a Balatonhoz.

A balatonfüredi Rózsalakba rég nem látott lakók érkeznek. Az anyagilag jobb napokat is megélt Kassay család kénytelen leköltözni Balatonfüredre, mert a budapesti villájuk fenntartása túl költséges. Velük utazik két lányuk, a mindig csintalan Szofi és komoly nővére, Aliz. A kalandvágyó, cserfes Szofi alig várja, hogy újra felfedezze a helyet, ahová nagyszülei emléke köti, és új barátokat szerezzen, köztük egy Jókai nevű írót. Alizra viszont az Anna-bál és egy (lehetőleg jómódú) kérő vár Balatonfüreden.
A város az Anna-bálra készülődik, a bál szépe majd a Balaton Jégszíve nevű, gyönyörű ékszert viselheti. Ám különös események zavarják meg az előkészületeket: feltűnik a balatoni sellő, egy csendőr pedig mindent megtesz, hogy egy rejtélyes iránytű ne juthasson el tulajdonosához…

Az Új Kedvencek-sorozat legújabb kötete is a régi lányregények hangulatát idézi fel. Rengeteg fordulattal és izgalommal leshetünk be egy grófi család életébe, közben a kornak megfelelő problémák mellett gondolkoznivalót és tanulságot is rejt ez a regény. A társadalmi elvárásoknak való megfelelés mellett  megmutatja, hogy a vagyonnal nem jár automatikusan a boldogság, és néha igenis a szívünkre kell hallgatni, a dolgok pedig előbb-utóbb mindig helyrejönnek majd.

Úgy kapcsolódik egymáshoz a történelemhű valóság és a misztikum, hogy valóban elhisszük mindez akár így is történhetett volna. Mindenesetre, ha csak a könyv végéig is, nagyon jó elhinnünk, hogy a Balatonban sellők úszkálnak, hogy a szerelem mindent legyőz és az igaz barátságoknál nem számít a származás.

Ha szeretnétek ti is egy kis Balaton parti varázslatot átélni, a könyvet itt tudjátok megvásárolni: Király Anikó: A balatoni sellő

 

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg másokkal is, vagy látogass el további tartalmakért a  Facebook és Instagram oldalamra, illetve a Pinteresten is megtalálsz.