Karácsony,  Ünnepek

10 tipp, hogy karácsonyi hangulatba kerüljünk

Ha így december elején nem hatolt volna még teljesen be az életünkbe a karácsonyi hangulat, akkor íme egy pár ötlet, ami segíthet, hogy ünnepi hangulatba kerüljünk:

pexels.com

1. Díszítsd fel a lakást ünnepi díszekbe

Ha eddig még nem tetted, akkor most már itt az ideje kitenni a karácsonyi dekorációt. Természetesen nem kell túlzásba esni, de egy-két apróság máris hangulatosabbá teszi a szobákat, és rögtön eszedbe juttatja, hogy közelednek az ünnepek.

unsplash.com

2. Fényfüzérek

Keresd elő a karácsonyi fényfüzéreket, és tedd ki a szokott helyükre. Például a háromszög égőt az ablakba, a  motívumos (csillag-, karácsonyfa-, Mikulás stb. alakzat) égőket is kihelyezheted már. Szereljétek fel a kültéri világítást is az erkélyre vagy a kertbe. Nagyon hangulatos tud lenni esténként, ha csak ez világít.

pexels.com

3. Süss mézeskalácsot

Az ünnepi készülődés kihagyhatatlan motívuma a mézeskalács sütés. Fantasztikus amikor betölti a sülő sütemény illata a lakást. Ezt előre el lehet készíteni, mert sokáig eláll, és izgalmas együtt a gyerekekkel is akár feldíszíteni a süteményeket.

pexels.com

4. Készíts karácsonyi üdvözlőlapot, írd meg és add is fel a postán

Sokkal személyesebb a „hagyományos módon” karácsonyi üdvözletet küldeni a rokonoknak, barátoknak, mint elküldeni egy e-mailt, vagy sms üzenetet. Mi már évek óta ilyen képeslapokkal lepjük meg a szeretteinket, ha több időnk van adventben akkor mi magunk készítjük, ha kevesebb akkor készen vásároljuk, de mindig próbálunk személyre szóló üzeneteket írni, sőt a gyerekek még rajzolnak is a képeslapra.

pexels.com

 

5. Olvass karácsonyi történeteket

Én minden évben előveszem Fekete István: Karácsony éjjel (Lazi Könyvkiadó Kft., 2006) című könyvét, mert annyira csodálatos régi téli és karácsonyi történetek szerepelnek benne, hogy nálam garantáltan meghozza az ünnepi hangulatot. De például Dickens: Karácsonyi énekét is szeretem. (Ehhez ITT találsz ajánlókat.)

pexels.com

6. Gyújts gyertyát

Igazán meghitté tud tenni egy-egy estét, vagy akár az étkezéseket is a gyertya fénye. Nem csak az adventi koszorút gyújthatjuk meg, hanem mellé még sok(-sok) gyertyát. Ha még illatos is, az külön jó, mert fantasztikus illatok fognak szállni a lakásban.

pexels.com

7. Hallgass karácsonyi dalokat

A karácsonyi dalokban az a legjobb, hogy bármilyet hallgathatunk az ízlésünknek megfelelően. Nem kell klasszikusnak lenni, nem kell bugyuta, agyoncsépelt dalnak lennie ha nem akarjuk, vagy ha épp mégis ilyenekhez van kedvünk, akkor hallgassunk ilyet. Nekem is éppen hangulatfüggő, hogy miket hallgatok. A teljesség igénye nélkül íme 3 dal, amiket szeretek: (a címre kattintva akár meg is tudjátok hallgatni)

Train: Shake up Christmas

Kelly Clarkson: Have Yourself A Merry Little Christmas

John Lennon: War Is Over

unsplash.com

8. Látogass ki az adventi vásárba

Ha nem is itt tervezed beszerezni az ajándékokat, attól még szuper időtöltés lehet megnézni az árusok portékáit, inni egy forralt bort/forró csokit vagy teát. Megcsodálni az ünnepi fényeket, a felállított Karácsonyfát. A gyerekek is élvezik.

freepik.com

9. Nézz karácsonyi filmeket

Tudom, hogy az ünnepek alatt az összes „valamirevaló” karácsonyi filmet leadják, és még meg is ismétlik, de mikor nézzen az ember karácsonyi filmeket, ha nem ilyenkor? Nem muszáj megvárni a karácsonyi tévéműsort, ráhangolódásnak pont jó lesz a kedvenc filmetek, nem baj az sem, ha nem karácsonyi témájú.

pexels.com

10. Kuckózz be egy bögre forrócsokival

Vagy kakaóval, teával, ami éppen jól esik. Olvassatok könyveket, beszélgessetek, kártyázzatok. A lényeg, hogy jól érezzétek magatokat, a saját magatok tempójában készülődjetek az ünnepekre.

 

pexels.com

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg másokkal is, vagy látogass el további tartalmakért a  Facebook és Instagram oldalamra, illetve a Pinteresten is megtalálsz.